Haliç’te kamuoyunda Haliçport olarak bilinen “Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi”nin için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlamış, geçtiğimiz ay da TMMOB’ya bağlı 4 oda, projeye ilişkin imar planlarına dava açtıklarını açıklamışlardı.
İlk defa Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Haliç Yat Limanı ve Kompleksi” projesi 2013 yılının Temmuz ayında ihaleye çıkarılmıştı. İhaleyi 1 milyar 346 milyon dolarla Rixos otelleriyle bilinen Sembol Uluslararası Yatırım ile Ekopark Turizm- Fine Otel’den oluşan konsorsiyum kazanmıştı. Proje, 4 yılı inşaat, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilecek.
Mimarlar ve Mühendisler Odası dava açtı
Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası’na (TMMOB) bağlı 4 oda, Haliçport projesine yönelik imar planlarını yargıya taşımıştı. Gemi Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından konuyla ilgili yapılan ortak açıklamada Haliçport Projesi’ne ilişkin imar planlarına yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle 3 Kasım 2015 tarihinde dava açıldığı belirtilmişti.
3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı yapılacak
Öte yandan tarihi Haliç Tersanesinin bulunduğu alanla ilgili Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) süreci de başladı. Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ÇED başvuru dosyasına göre; projede 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak. Alan büyüklüğü 250 bin metrekare olan projenin bedeli 850 milyon lira olarak belirlendi. ÇED başvurusunda yer alan proje detaylarına göre, Haliç tersanesine 700 oda kapasiteli 5 yıldızlı 3 otel yapılacak. 100 odadan oluşacak Otel 1 için Hangar tipinde tescilli bir bina otele dönüştürülecek. 400 oda ve 200 odadan oluşacak 2’inci ve 3’inci otel ise temelden inşa edilecek. Haliç Kongre Merkezi’nde yapılmak istenen ÇED toplantısı geçtiğimiz günlerde protestolar yüzünden yapılamamıştı.
ViraHaber.com