Tarihi Clipper gemisi lojistik sektörünü ağırladı

Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle İstanbul’a gelen Clipper Stad Amsterdam yelkenli gemisi, Hollandalı ve Türk işadamlarının katıldığı moda ve lojistik konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.

Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle İstanbul’a gelen Clipper Stad Amsterdam yelkenli gemisinde, Hollanda ve Türk Lojistik firmaları “İstanbul - Amsterdam İki Lojistik Üssü-Lojistik ve Moda” konulu toplantıda bir araya geldi.

 Amsterdam Limanı’nın öncülüğünde düzenlenen ve iki ülke arasındaki deniz bağlantıları ile değer zincirlerini geliştirmek ve iş fırsatlarını keşfetmek amacıyla düzenlenen seminerde Türkiye ile Batı Avrupa arasında gelişen moda taşımacılığını masaya yatırdılar.

Toplantıya Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan’ın yanı sıra Türk ve Hollandalı lojistik firmalarının yetkilileri katıldı. Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan, Amsterdam Limanı Ticari Direktörü Koen Overtoom, Lojistik Derneği Başkanı Mehmet Tanyaş, Mars Lojistik Genel Müdürü Ali Tulgar, VCK Lojistik Genel Müdürü Jeroen Brauns‘un konuşma yaptığı toplantıda, Türkiye Hollanda arasındaki lojistik köprüsünün geliştirilmesi ve yeni işbirlikleri sağlanmasına ilişkin çözüm önerileri konuşuldu.

İSTANBUL’A YENİ İŞBİRLİKLERİ İÇİN GELDİK
Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan, Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400 yıldır devam ettiğini ifade ederek, “Lojistik iki ülkenin konumu açısından çok önemli bir sektör. İstanbul’a yeni işbirlikleri yapmak için geldik. Türkiye istikrarlı ekonomisiyle, Hollandalı firmaların işbirliği yapmak istediği bir ülke. Örneğin Türk şirketi FG Group ile yapılan anlaşma ile Denim akademisi kurulacak ve Hollandalı tasarımcılar yetiştirilecek, Türkler üretim yapacak. Benzer işbirlikleri lojistik alanı için de yapmak istiyoruz” dedi.

Amsterdam Limanı’nı gösteren 1900’lü yılların başlarında çekilen bir video ile konuşmasına başlayan Amsterdam Limanı Ticari Direktörü Koen Overtoom, “Amsterdam Limanı geçmişten gelen tecrübesini, son teknoloji ve entegre sistemlerle birleştirerek, Avrupa’nın en iyi limanlarından biri haline gelmiştir. Hem demiryolu, hem havayolu taşımacılığına entegre yapımız ayrıca Hollanda şehir merkezine 10 dakika uzaklıkta olmamız büyük avantaj” dedi.

“ROTERDAM VE AMSTERDAM LİMANLARI ENTEGRE YAPIDA”
Roterdam Limanı ile entegre olarak çalışabildiklerini söyleyen Koen Overtoom, “Hollanda, birçok yabancı şirketin merkezinin bulunduğu ülke. Avrupa ticaret yollarının tam kalbinde yer alıyor. Türkiye ile ortak işbirlikleri hem Türk şirketlerine hem de Hollanda’ya büyük fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Lojistik Derneği Başkanı Mehmet Tanyaş ise, bine yakın üyeleri bulunduğunu belirterek, “Her yıl lojistikle ilgili kongre düzenliyoruz. Dergi yayınlıyoruz, üyelerimize eğitimler veriyoruz. İşimiz lojistik, Hollanda ile daha yakın olmayı lojistik sektörü için yeni çözümler bulmayı arzularız” dedi.

HEDEF, UZAK ÜLKELERE TAŞIMACILIK YAPMAK
Mars Lojistik Genel Müdürü Ali Tulgar, Türkiye’nin 2023 yılındaki ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu belirterek, “Biz Hollanda ile birlikte çok daha uzak ülkelere taşımacılık çalışmaları yapmalıyız” şeklinde konuştu. Hollanda’nın üçüncü büyük lojistik firması olan VCK Lojistik Genel Müdürü Jeroen Brauns da, Avrupa’nın ilk limandaki deniz terminalini kurduklarını belirterek, “Sahip olduğumuz know-how ve teknoloji ile hem ihracat hem ithalat için Türkiye ile işbirliklerine hazırız. Türkiye’nin yaşadığı ekonomik büyüme gerçekten etkileyici” dedi.

TARİHTE HOLLANDA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
Hollanda ile Türkiye arasındaki tarihi işbirliği 1612’li yıllara dayanıyor. O dönemde Hollanda Büyükelçisi Cornelius Haga, İstanbul’a gelerek Osmanlı Padişahı I. Ahmed, Genç Hollanda Cumhuriyeti için önemli ayrıcalık ve haklar temin etti. Bu haklar sayesinde Osmanlı İmparatorluğu sınırları dahilinde Hollandalılara seyahat, yerleşme ve ticaret özgürlüğü sağlandı. Bu yıl iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 400. yılına ulaşıldı. Hollanda’da Türkiye kökenli 400 bin vatandaş yaşıyor. Türkiye, Hollanda için giderek artan önemde bir ticaret ortağı haline geliyor. Son 10 yılda üç katına çıkan iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2011 yılında 7.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Haber: Şerife Yılmaz- virahaber.com

 


 

LİMAN Haberleri

Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor
AYM, Limanların İhalesiz Özelleştirilmesine İkinci Kez İptal Kararı Verdi