Kuveyt'te düzenlenen Körfez Savunma ve Havacılık Fuarı'na katılan TAIS, gemi inşa sektöründe sahip olduğu kabiliyetleri sergiledi, yeni iş birliği olanakları için görüşmeler yaptı.
TAIS İş Geliştirme Uzmanı Sinan Sinani, Türk tersanelerinin yaptığı ürünlerin bu alandaki küresel oyuncuların ürünleriyle rekabet edebilir düzeyde olduğunu söyledi.
Uluslararası pazarlarda yer almanın en az küresel oyuncular kadar güçlü olmayı gerektirdiğini vurgulayan Sinani, bu amaçla güç birliğine gittiklerini, IDEF, Abu Dabi, Brezilya ve Londra’nın ardından Kuveyt'te beşinci fuara katıldıklarını ifade etti.
"Daha üst sıralara çıkma konusunda iddialıyız"
TAIS bünyesindeki güç birliğiyle çok geniş bir ürün portföyüne ulaştıklarını vurgulayan Sinani, şöyle konuştu:
"Daha önce herhangi bir ülkeyle görüştüğümüzde talep edilen ürününün portföyümüzde olup olmadığı soruluyordu. Olmadığından sonuç alınamıyordu. Şimdi portföyümüzde birçok uluslararası tersanenin portföyünde olmayan çeşitlilik var. Başka bir tabirle portföyümüzde yok yok. 15-16 metrelik hızlı çıkarma aracından çok önemli sismik araştırma gemisine, tank çıkarma gemisinden çok maksatlı amfibi hücum gemiye uzanan portföyümüz var.
İspatlı ürünlerimiz var. İspatlı ürünler yurt dışına açılmada çok önemli bir unsur. Yakın gelecekte uluslararası gemi inşa sektöründe ciddi bir pay alacağımıza inanıyorum. Sahip olduğumuz potansiyel ve ürün portföyüyle gelecek yıl daha üst sıralara çıkma konusunda iddialıyız."
Motor fabrikası girişimi resmen başladı
TAIS Yönetim Kurulu Üyesi Demir Koloğlu da motor fabrikası kurma konusundaki girişimleri hakkında bilgiler verdi.
Bütün savaş gemilerine hizmet edebilecek, daha sonrasında ticari gemilerde da görev yapabilecek motorların üretileceği fabrika için girişimleri resmi olarak başlattıklarını bildiren Koloğlu, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanımızdan i̇lgili bütün kurum ve kuruluşlardaki i̇nsanlara kadar bunu duyurduk. Bu bir süreç. Bir yola çıktık. Başlangıç olarak bir dizayn süreci var, ardından fabrikanın yapılış süreci var, daha sonra seri üretim sürecine geçilecek. Bunlar hemen olacak işler değil, biraz zaman alacak. Nihayetinde ise gemi inşa sektörü açısından hem maddi hem de manevi anlamda en önemli parçalardan biri olan ana makineyi artık bu ülkede de üretilebilir hale getireceğiz.
Bu, ülkemiz, gemi sanayimiz açısından ve dışa bağımlılığın ciddi anlamda azaltılması bakımından çok önemli bir adım olacak. Öncelikle kendi ihtiyacımızı gidermeyi, nihayetinde ise bunu satmayı amaçlıyoruz."
Vira Haber