Suyun altında gizli kanal bulundu

Gaziantep'in antik su kanallarına dalarak şehrin altında tarihin izlerini süren dalgıçlar, kaleye su taşıyan kanalı tespit etti...

Sabah'ın haberine göre, Gaziantep'in altında uzanıp giden su kanalları mağara dalgıçları ve kaşifleri tarafından gün yüzüne çıkartılıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Çekül Vakfı ve Obruk Mağara Grubu mahallelerin altından şehre su getiren antik kanalların haritalarını hazırlıyor.

Şehrin su ihtiyacını karşılayan kasteller (havuzlar) ile bağlantıyı sağlayan livas adlı kanalları görüntüleyen mağara dalgıçları, Gaziantep Kalesi'ne uzanan bir su kanalı tespit etti. Gaziantep'in altındaki su kanalları tarihe ışık tutuyor. Mahalleler arasında uzayıp giden bu su sisteminin tarihsel önemini ortaya çıkarmak için harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Çekül Vakfı ve Obruk Mağara Grubu ile işbirliği yaparak uzun yıllar sürecek bir çalışma başlattı. Eski çağlarda yapılarak günümüze kadar gelen su yapılarının korunması için başlatılan çalışmalar kapsamında, bir süre önce mağara dalgıçları Gaziantep Kalesi'nin altına daldı. Kalenin altındaki su kanallarına dalan Ali Ethem Keskin ve Doruk Dündar dehlizlerin önünün kaleden dökülen taşlarla kapandığını belirledi. Su kanallarına dalışı görüntüleyen Keskin, "Gaziantep'in tarihsel mirasının ne kadar büyük olduğunu biliyorduk. Suyun altında kalan kanallar ve dehlizleri ölçerek kayıt altına alıyoruz. Böylece derinlerdeki tarihi anlatmak için elimize fırsat geçecek" dedi.

HARİTA ÇIKARILIYOR

Projenin birkaç yıl sürmesi beklenirken, şehrin altındaki tüm yeraltı kanallarının ve su yollarının belirlenmesi amaçlanıyor. Su kanalları fotoğraflanırken, haritaları çıkartılıyor ve ölçümleri yapılıyor. Hemen her evin altında yer altı mağara sistemi ve su kanalı benzeri sistemlerin olduğu belirtilirken, çoğunun savunma amacıyla yapıldığı öğrenildi. Gaziantep'teki bazı evlerin altındaki yeraltı mağaralarının ise yüksek nem ve sabit sıcaklıkları nedeniyle iplik ve dokuma imalatında depo olarak kullanıldığı belirtildi. Kastel adı verilen havuzların suyu şehre taksim etmek için yapıldığı, livas adlı sistemin ise evlere dağıtımını sağladığı öğrenildi. Çalışmalar kapsamında Gaziantep Kalesi'nin üstünden su sistemine inen bir tünel de ortaya çıkartıldı.

virahaber.com / timeturk.com

GÜNCEL Haberleri

Bozcaada ve Gökçeada'ya Yarınki Tüm Feribot Seferleri İptal Edildi
Karadeniz’e Göç: Tekirdağlı Balıkçıların Umut Rotası
Denizci Hastalığı Türkiye’ye Geliyor
Milli Savaş Gemileri ve Mini İHA’lar Pakistan’da Sahne Alacak
Çanakkale'de Kaçak Avcılığa Geçit Yok