Suyu korumak için projeler üretiliyor

İZSU Genel Müdürlüğü, 2011 yılında 187 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. Toprağı, havayı ve suyu korumak için projeler ürettiklerini söyledi

İZSU Genel Müdürlüğü, 2011 yılında 187 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. Toprağı, havayı ve suyu korumak için projeler ürettiklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu "Gelecek kuşaklara sağlıklı bir kent bırakabilmek amacıyla en büyük yatırımlarımızı çevrenin korunması için yapıyoruz" dedi.

İZSU Genel Müdürlüğü, 2011 yılında önemli yatırımlara imza attı. 350 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi döşenerek pek çok ilçe, mahalle ve köy sağlıklı ve kesintisiz suya kavuştu. Kanal alt yapısı olmayan bölgelere 133 kilometre uzunluğunda kanalizasyon hattı döşendi. 22.5 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı ve 7 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapıldı. 5216 Sayılı yasanın çıkması ile birlikte hizmet verdiği ilçe sayısı 21'e çıkan İZSU Genel Müdürlüğü'nün yatırımlarıyla pek çok mahalle ve köy, yıllardır ihtiyaç duyduğu yatırımlara kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Su sıkıntısı çekilen yerlerde yeni kuyular devreye girdi, su depoları onarıldı. İZSU, 2011 yılında 187 milyon liralık yatırım yaptı.

Proje ve yatırımlarında önceliklerinin toprağı, havayı ve suyu korumak olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu "Gelecek kuşaklara sağlıklı bir kent bırakabilmek için en büyük yatırımlarımızı çevrenin korunması için yapıyoruz" dedi. Büyük Körfez Projesi'nin, Türkiye'nin en büyük geri dönüşüm projesi olacağını kaydeden Başkan Kocaoğlu, "Tüm hayalimiz, İzmirliler'in evlerinden çıkıp denize girebilecekleri bir körfeze sahip olmak. Hayata geçirdiğimiz projelerin yanına bunu da ekleyerek kentin çıtasını yükseltmek ve İzmir'i, çevre konusunda dünyanın dikkate değer kentlerinden biri haline getirmek istiyoruz. İzmir'in yerel yönetimi olarak, temel politikamızı 'Bugün İzmir'in ihtiyaçlarını karşılarken, geleceğin modern kentini yaratmak; geleceğin kentini yaratırken de geleceğin kaynaklarını bugünden tüketmemek' olarak özetleyebiliriz. Çünkü en büyük sorumluluğumuz gelecek nesillere karşı" diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, kentin ve kentlinin geleceğinin kurgulanması adına fazlasıyla önemsedikleri bu anlayışı 2012'de de sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Körfezden saatte 800 ton çamur çıkarılacak

Yüzülebilir Körfez hedefiyle "Büyük Körfez Projesi"ni başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'i çevre konusunda dünyanın sayılı kentlerinden biri haline getirecek önemli yatırımların da çalışmasını başlattı.
Körfez'e akan dere ağızlarının temizlenmesi, Körfez'in kuzeyinde bir sirkülasyon kanalı açılması ve Körfez tabanındaki malzemelerin temizlenmesi için 9.3 milyon liralık yatırımla tarama gemisi alım ihalesi yapıldı.
6 ay sonra İzmir Körfezi'nde hizmet vermeye başlayacak gemi, 14 metre derinliği tarayabilecek, saatte 800 ton çamuru 1-2 kilometre uzaklığa aktarabilecek. Proje, "yüzülebilir körfez" hedefinde önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Körfez'in kuzey aksında su sirkülasyonunu önleyen Ragıp Paşa Dalyanı dip kalıntıları da kaldırılmaya başlandı.

Arıtmaların çamuru tarım toprağı olacak

Önemli çevre yatırımlarıyla öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinde oluşan çamurların doğaya zarar vermeden bertarafı ve kokunun önlenebilmesi için önemli bir yatırımı daha başlatıyor. Arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru 6 kat azaltacak ve yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında veya çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılır hale getirecek "Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi"nin kurulması için uzun süredir çalışan Büyükşehir, ihale sürecini tamamlandı. Yaklaşık 61.5 milyon liraya mal olacak tesisin yapımına gelecek ay başlanıyor.

Turizm cennetlerinde temiz deniz

18.3 milyon liralık yatırımla Özdere ile Doğanbey –Ürkmez ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinin temeli atıldı. 2008 yılından bu yana devreye aldığı 9 yeni arıtma tesisiyle birlikte işlettiği atıksu arıtma tesislerinin sayısını 22'ye çıkaran ve İzmirliler'e daha yaşanılabilir bir çevre sunan Büyükşehir Belediyesi, Doğanbey- Ürkmez ve Özdere arıtma tesislerinin devreye alınmasıyla birlikte, 5 büyük turistik yerleşimde birden atık su sorunu tarih olacak. Önümüzdeki yaz dönemi içinde tamamlanması planlanan bu iki önemli tesisin hizmete girmesi, İzmir'in turizm cenneti sahillerinin korunması adına çok önemli bir adım olacak.

Şebekeye rekor yatırım

Gerçekleştirdiği yatırım hamlesi ile 2004 – 2010 yılları arasında 984 kilometre uzunluğunda yeni şebeke döşeyerek ilçe, mahalle ve köyleri sağlıklı ve kesintisiz suya kavuşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2011 yılında da hız kesmedi. Bu yıl önemli yatırımlara imza atan İZSU Genel Müdürlüğü, 1133 kilometre uzunluğunda şebekeyi baştan sona yenilemek için 71 milyon liralık yatırım yapıyor. Şebeke yenileme çalışmaları kapsamında 350 kilometre uzunluğunda içme suyu hattı imalatı tamamlanırken, 783 kilometre uzunluğundaki hatlarda yenileme çalışması devam ediyor. Özellikle bu yıl İZSU'nun yatırımlarına Menemen merkez ve Urla merkezdeki içme suyu yatırımları damgasını vurdu. 9.5 milyon liralık yatırımla Menemen ilçesinin tüm içme suyu şebekesi yenilenirken, 20.5 milyon liralık yatırımla Urla ilçesinde yıllardır sıkıntıya neden olan eski şebekeleri de yenilenmeye başladı. İZSU, 45 milyon liralık yatırımla 928 kilometre uzunluğunda şebeke borusu satın aldı. Böylelikle hazır halde bulunan borularla imalatların daha hızlı tamamlanması ve yatırım maliyetinin düşmesi hedeflendi.

Yeni kuyular açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecekteki muhtemel su sıkıntılarına karşı yeni kaynak arayışını ara vermeden sürdürüyor. Bu çerçevede öncelikle yapılan iş, yaz aylarında su sıkıntısı yaşayan çevre yerleşimlerde yeni kuyular açmak oldu. 2004 – 2010 yılları arasında 200' e yakın kuyu açarak pek çok yerleşim yerini suya kavuşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında da özellikle yaz aylarında su sıkıntısı yaşayan mahalle ve köylerde kuyu yatırımına devam etti.

Bornova'da Yakaköy, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı (2), Aliağa'da Karaköy, Torbalı'da Yazıbaşı Mahallesi, Ormanköy, Türkmenköy, Dağkızılca Köyü ve Helvacı Köyü olmak üzere toplam 9 adet su sondaj kuyusu açıldı. 323 bin liralık yatırım yapıldı. İZSU Genel Müdürlüğü, devam eden içme suyu şebekesi, açılacak yeni kuyular ve depo inşaatları ile birlikte 2011 yılında 71 milyon liralık içme suyu yatırımına imza atmış oldu.

Suda geleceğe yatırım

Gördes Baraj suyunu arıtarak kente veren Manisa'daki Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin açılışı yapıldı. Büyükşehir'in 16.5 milyon liralık yatırımla hizmete aldığı tesis, 800 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak kapasitede. Yarımada bölgesi için çok önemli olan Çamlı Barajı'nın hayata geçirilebilmesi için çalışmalar aralıksız sürdürüldü. Planlama raporu revizyonu için ihaleye çıkıldı. Projenin elde edilmesinin ardından ÇED Genel Müdürlüğü'ne başvurulacak. Değirmendere Barajı için de planlama raporu revize ve uygulama projesi ihalesi yapıldı.

sondakika.com 

ÇEVRE Haberleri

Suların Çekildiği İztuzu Plajı'nda Antik Tuz Tesisi Ortaya Çıktı
İstanbul Barajları Alarm Veriyor
Dicle Elektrik 220 Ton Trafo Yağının Doğaya Karışmasını Önledi
İstanbul'da Barajların Doluluk Oranları Korkutan Seviyede
Korunan Sahilde Kum Zambakları Çiçek Açtı