Mısır isyanı gözleri ticarette stratejik öneme sahip Süveyş Kanalı’na çevirdi. Kanalın trafiğe kapanma ihtimali endişe yaratırken TİM Başkanı, “İhracatın yüzde 10-15’ini Kanal’dan yapıyoruz” diye konuştu. Türk - Mısır İş Konseyi Başkanı Mansfield ise “Tüm dünya sıkıntı yaşar. Kapanırsa petrol fiyatları da artar” dedi
Mısır’da yaşanan kaos gözleri Süveş Kanalı’na çevirdi. Dünya ticaretinin yüzde 7’sinin yapıldığı bu kanalın trafiğe kapatılması veya kontrollü olarak geçiş sağlanması ihtimali ekonomi çevrelerini tedirgin etti. Türk - Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, “Süveyş Kanalı’nda yaşanacak aksama sadece Türkiye’yi değil tüm dünyaya sıkıntı yaşatır. Süveyş Kanalı’nı kapatırlarsa petrol fiyatları da artar” dedi.
Mansfield bunun yanı sıra, “Kontrollü geçiş yapılması bile gemilerin gecikmesine ve ticaretin aksamasına neden olacak” diye konuştu.
Türk mermeri geçiyor
Türkiye’nin ağırlıklı olarak ihracatının Avrupa ülkelerine olduğunu hatırlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu nedenle ihracatımızın sadece yüzde 10-15’lik kısmını Süveyş Kanalı’ndan yapıyoruz” dedi.
Türkiye’nin bu kanaldan mermer, maden, hammadde ve gıda ihracatı yaptığını belirten Büyükekşi, “Kanal’da yaşanacak sıkıntı en çok Uzakdoğu ülkelerini etkileyecektir. Uzakdoğu’dan gelen mallar için ağırlıklı olarak bu kanal kullanılıyor. Bu da olası bir sıkıntıda ithalatı olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.
2009’da günde 2.1 milyon varil petrol taşındı
- Afrika çevresinde dolaşmaya gerek kalmadan Asya ile Avrupa arasında deniz taşımacılığı yapılmasını sağlayan Süveyş Kanalı, Akdeniz ile Kızıldeniz’i birbirine bağlayan yapay bir su yolu.
- 161 kilometre uzunluğundaki kanalın genişliği 70-125 metre arasında değişiyor. Derinliği 11-12 metre olan kanalın temelleri Osmanlı İmparatorluğu tarafından atılmış, İngiltere tarafından 1869’da açılmış.
- Deniz yoluyla yapılan dünya ticaretinin yüzde 7.5’i Süveyş Kanalı’ndan yapılıyor. Kanaldan taşınan malların değerinin ise 5 milyar doların üzerinde olduğu ifade ediliyor.
- Resmi rakamlara göre, Süveyş Kanalı ve Sumed üzerinden, 2009’da günde 2.1 milyon varil petrol taşındığı belirtiliyor.
- Yılda 20 binden fazla geminin bu kanaldan geçtiği ifade ediliyor.
Trafiğe kapanırsa ne olur?
Uzmanların görüşüne göre kanal trafiğe kapatılırsa deniz yolu ulaşımı aksayacak. Gemilerin çok uzun yollar kat etmesi ve seyahat zamanın uzaması, maliyetlerin artması anlamına gelecek. Bu da dünya ekonomisi açısından önemli risk olarak görülüyor. Petrol taşıyan gemilerin geçtiği Süveyş Kanalı ve ülkedeki Sumed boru hattının kapanması durumunda, petrol fiyatlarının artabileceği ifade ediliyor.
‘İskenderiye’den uçak talebi geldi’
Mısır’da faaliyet gösteren Türk işadamlarının yaşanan kaos nedeniyle ülkeden tahliye talepleri devam ediyor. Şu ana kadar Türk işadamlarının Türkiye’ye getirilmesi için THY’nin beş uçağının gönderildiğini söyleyen Mehmet Büyükekşi, “Dün de İskenderiye’den bir uçak talebi aldım. Bu talebi de THY’ye ilettim. İşadamları öncelikli olarak can güvenliklerinin sağlanmasını istiyor” dedi.
Kriz masası oluşturuldu
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan liderliğinde Mısır’daki protestolar nedeniyle bir kriz masası oluşturuldu. Afrika ülkeleriyle kurulan dokuz iş konseyinin başkanı bugün Çağlayan önderliğinde bir acil durum toplantısı yapacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılması beklenen toplantıda bürokrat ve teknokratlar da hazır bulunacak
Türk firmaları güvence istiyor
Kriz masasına güvence talebiyle gideceklerini söyleyen Zuhal Mansfield, “Türk firmaları olarak en büyük talebimiz Mısır’daki yatırımlarımızın güvence altına alınması. Bu ülkede 1.5 milyar dolarlık Türk yatırımı bulunuyor. Muhatap
bulmak istiyoruz” dedi.
Ticaret durdu
Türkile Mısır arasındaki ticaretin durduğunu belirten Mansfield şunları söyledi: “Türkiye, Mısır’a demir-çelik, tekstil, kimyevi maddeler ve makine parçaları satıyordu. Mısır’dan da petrol yan ürünleri ithal ediyorduk.
Dış ticaretimiz şu anda sıfırlanmış durumda. Bu öfke şiddete
dönüşebilir. Kaygımız bu.”
Damat satışa, Temsa ile Kordsa üretime ara verdi
Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Kahire’de iki, İskenderiye’de bir tane olmak üzere toplam üç mağazalarının bulunduğunu söyledi. Orakçıoğlu şöyle devam etti: “Hafta sonu yaşanan olaylardan sonra mağazalar satışa ara verdi. Ürünler önlem olarak depoya alındı. Bu ülkede 10 mağazaya ulaşmayı hedefliyorduk. Büyüme planımızı bu olaylardan sonra erteledik.”
Bu arada Sabancı Holding iştiraklerinden Temsa Global ve Kordsa Global’in Mısır’daki tesislerinde, ülkede yaşanan olaylar sebebiyle bir hafta süreyle üretime ara verildi. Sabancı Holding Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Pekarun tesislerde çalışanların Türkiye’ye geri döndüğünü belirterek, “Bir hafta sonra durumu değerlendireceğiz” dedi.
Milliyet