GAP'ın hayata geçirilmesiyle her alanda değişim ve gelişimin yaşananı bölgede, son yıllarda alabalık çiftliklerinde de ciddi ilerleme sağlandı. Fırat Nehri'nin Türkiye sınırı içerisinde yapılan Karkamış Barajı'nın su toplama havzasında oluşan uygun ortam alabalık yetiştiricilerini bölgeye çekti.
Su ürünleri mühendisi ve balık çiftliği sahibi Eyüp Kırgıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havzada 8 firmanın 16 tesiste balık üretimi yaptığını söyledi.
Kahramanmaraş, Fethiye ve Malatya'dan 5-6 gram olarak aldıkları yavruları üretim istasyonundaki kafeslere koyduklarını ifade eden Kırgıl, "Yavrular 6-7 aylık süreçte 250-300 grama ulaşıyor. Bunlar işlendikten sonda daha çok yurt dışına gönderiliyor. Avrupa'ya, Rusya'nın bir bölümüne sevkıyat yapılıyor" dedi.
İşletmesinin 950 ton kapasiteli olduğunu vurgulayan Kırgıl, yaklaşık 600 ton civarında üretim gerçekleştirdiklerini, bunun da yaklaşık 50 tonunun iç piyasada tüketildiğini belirtti.
Yurt dışına ihracat
Havzadaki tesislerde üretilen balıkların büyük bir kısmının yurt dışına gönderildiğini aktaran Kırgıl, "İnsanlarımız pek fazla balık tüketmeye alışkın olmadığı için balıkları işleyerek ihraç ediyoruz. Havzadaki 16 çiftlikte yaklaşık 20 bin ton üretim yapılıyor. Bunların büyük kısmı işleme vasıtasıyla Avrupa'ya gönderiliyor kalan kısmı da iç piyasada tüketiliyor" diye konuştu.
Alabalık yetiştirmede en önemli unsurun su değerleri ve kullanılan yem olduğuna işaret eden Kırgıl, buna önem verdiklerini dile getirdi.
Fırat Nehri'ndeki diğer işletmecilerle de görüştüklerin belirten Kırgıl, kendilerinin yılda iki periyot üretim yapabildiklerini, daha kuzeydeki işletmelerde ise bunun tek periyoda düştüğünü anlatarak, bunun nedeninin de suyun sıcaklığıyla alakalı olduğunu sözlerine ekledi.
virahaber.com