Çanakkale Sualtı ve Cankurtarma Spor Kulübü başarılı sporcularından, profesyonel sualtı avcısı Müjdat TURAN ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi araştırmacısı deneyimli eğitmen balıkadam Barış ÖZALP, İtalya'nın Genova ve Roma kentlerinden gelen sualtı belgesel ekibi ile film çalışmalarına başladı.
Belgesel çekim programı Çanakkale Boğazı, Bozcaada, Gökçeada, Küçükkuyu ve Mavria adaları olarak belirtildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi araştırmacısı deneyimli eğitmen balıkadam Barış Özalp şunları söyledi:
“Çanakkale Boğazı'nda serbest dalış (kendi nefesi ile) yaparak avladığı çipura, levrek ve sinarit balıklarının internet ortamında görülmesinden sonra İtalyan ekibin dikkatini çeken Turan’a belgesel film teklifi yapıldı. Gianluca MUSSO ve Luca PONZO’dan oluşan film ekibi ile yapılan röportajlarda “Turan’ın vurduğu 9 kg’lık çipuraları görünce hayrete düştük. İtalya’nın sadece Sicilya adasında 4-5 kg’lık bazen de 6 kg’lık çipuralar gözleniyor. Ancak tüm İtalya kıyıları dahil bu kadar büyüklerine ne rastladık ne de çekim yaptık” diyerek düşüncülerini dile getirdiler. Çekimlerde 4 ana sualtı kamerası, 3 digital fotoğraf makinası ve teşhizatlar yer almakta. Üniversitede deniz araştırmalarında sualtında çektiği başarılı fotoğraf ve video kayıtları ile tanınan Özalp kendisine yapılan teklif sonucu belgesel çekimleri boyunca yardımcı sualtı kamera ve çevirmen görevi üstlendi. Özalp konu ile ilgili yaptığı konuşmada şunları kaydetti; “ İtalya’nın ünlü belgesel film ekibi ile ülkemizde bir şeyler paylaşmak gerçekten çok güzel. Derin ve sığı suda farklı teknik kullanımı ile elde edilen video görüntüleri, Türkiye’de bir ilk. Aynı zamanda da ülkemizin, bu spor dalında dünyada tanıtımı da bir ilk. Bildiğiniz gibi zıpkınla balık avcılığı sporunda nargile, tüplü dalış ve dinamit gibi kaçak sualtı avcılığı uygulamaları var. Bu durumlar sebebiyle aslında denizel türler ve habitatlar şuan ağır tahribat almış durumda. Sadece yanlış trol ya da ığrıp avcılığına yüklenmemeli. Denizlerdeki canlı ekosistemi asıl tehdit eden unsurların başında tüplü dalış ve nargile ekipmanı ile kaçak sualtı avcılığı gelmekte. Bu şekilde yapılan avcılıkla bir günde 50 milyar gibi paralar kanunsuz olarak kazanılmakta… Belgesel bu çok önemli durumu da sürekli dikte eden bir tutum sergilemektedir. Kurallarına ve kanunlarına göre yapılan nefesli sualtı zıpkınla balık avcılığı sporuna destek tam... Ancak diğer kaçak uygulamalar hiçbir şekilde kabul edilebilir değil… Bu bakımdan da belgesel ekibinin amacını iyi yorumlamak lazım. Belgesel ekibi çekimlerin hafta sonuna kadar devam edeceğini belirttiler”
Virahaber