Sualtı Araştırmaları Sempozyumu başladı

5. Uluslararası Sualtı Araştırmaları Sempozyumu DAÜ’de başladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi’nin (DAÜ - SAGAM) düzenlediği 7. Doğu Akdeniz Uluslararası Sualtı Fotoğraf ve Film Festivali ile 5. Uluslararası Sualtı Araştırmaları Sempozyumu DAÜ’de başladı.

3 gün sürecek festival ve sempozyuma, aralarında Rusya Sualtı Federasyonu Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alexander Okorokov, Kaptan Cousteau’nun ekibi ve dünyanın en büyük dalış, ilk yardım, sigorta ve acil müdahale kuruluşlarından biri olan Divers Alert Network’ün Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Constantino Palestra’nın da bulunduğu 15 ülkeden 35 sualtı bilimcisi katılıyor.

Festivalde, çoğu ilk kez gösterilecek olan 70’e yakın su altı belgeseli ve çok sayıda fotoğraf yer alıyor.

Festival kapsamında belgesel ve fotoğraflar jüri tarafından değerlendirilerek dereceye giren eserler de belirlenecek.

Festivalde ayrıca DAÜ bünyesindeki merkez tarafından çekilen 100 fotoğraftan oluşan bir de sergi açıldı.

Sempozyumarda ise, sualtı arkeolojisi, deniz biyolojisi ve dalış tıbbı konuları ele alınacak.

En kapsamlı sempozyum
DAÜ - SAGAM Başkan Yardımcısı Hakan Öniz, DAÜ İletişim Fakültesi Yeşil Salon’da gerçekleştirilen açılış töreninde yaptığı konuşmada merkezin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Öniz, Mart ayı başlarında İtalya’da 15. Akdeniz Sualtı Arkeolojisi Sempozyumu düzenlediklerini ifade ederek, söz konusu sempozyumda 250’yi aşkın bilim insanının katılımıyla bugüne kadarki en büyük kapsamlı sualtı arkeolojisi sempozyumunu gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Öniz, İtalya’da devam eden ve Catania Üniversitesi ve İtalya’nın en büyük ikinci arkeoloji müzesi olan Siracuse Müzesi’yle işbirliğinde düzenledikleri etkinlikte de, DAÜ bayrağını dalgalandırdıklarını kaydetti.

Dünyada her yıl düzenlenen sualtı arkeolojisi sempozyumlarının sayısının 6 - 7’yi aşmadığını belirten Öniz, böylesi önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın kendilerine güç verdiğini kaydetti.

Mayıs ayında Antalya Kemer’de sualtı festivali düzenleyeceklerini kaydeden Öniz, Haziran ayında ise yine Türkiye’de Selçuk Üniversitesi’yle işbirliğinde 24 ülkeden katılımla sualtı arkeolojisi eğitim programlarını gerçekleştireceklerini vurguladı.

DAÜ - SAGAM’ın, BM Çevre örgütü resmi partneri olduğunu, Divers Alert Network tarafından da desteklendiğini söyleyen Öniz, uluslararası alanda tanınma problemi yaşayan KKTC’nin tanıtımına da merkez aracılığıyla önemli katkı sağladıklarını ifade etti.

Bu bizim için şans
DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan da konuşmasında, Uluslararası Sualtı Fotoğraf ve Film Festivali’nin geleneksel hale gelmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, katkılarından ötürü merkez başkanı Dr. Burak Ali Çiçek ile yardımcısı Hakan Öniz’i kutladı.

İrvan, SAGAM’ın dünyanın bir çok yerinde etkinlik gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, merkezin İletişim Fakültesi bünyesinde olmasının kendileri için “şans” olduğunu ifade etti.

İrvan, festival boyunca dünyanın çeşitli bölgelerinin sualtı dünyalarını yansıtan film gösterimleri yapılacağını kaydederek, aynı zamanda düzenlenecek panellerde sualtı araştırmalarıyla ilgili bulguların paylaşılacağını söyledi.

Hayalini gerçekleştirdi
Rusya Sualtı Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Alexander Okorokov da, Kıbrıs’ta bulunmakla bir hayalini gerçekleştirdiğini ifade ederek, festivale davet edildiği için teşekkür etti.

Divers Alert Network Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Constantino Balestra da, organizasyonda yer aldığı için mutlu olduğunu, DAÜ - SAGAM’ın düzenlediği festivali desteklediğini kaydetti.

Kıbrıs Gazetesi
 

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı