Su ürünlerinde yetiştiricilik önem kazandı

TÜİK, 2012 yılı su ürünleri istatistiklerini yayınladı. Buna göre su ürünleri avcılığından sağlanan üretim yüzde 16 gerilerken yetiştiricilik üretimi ise yüzde 12,5 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı su ürünleri istatistiklerini yayınladı. Buna göre su ürünleri avcılığından sağlanan üretim yüzde 16 gerilerken yetiştiricilik üretimi ise yüzde 12,5 artış gösterdi. Bu gelişmeyi değerlendiren İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, sektörün dünyada ve Türkiye'de hızlı bir büyüme içinde olduğunu söyledi. Tekinay, ekonomiye çok ciddi katkı sağlayacak su ürünlerinin, stratejik sektör ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ekonomik krizlerle boğuşan Yunanistan'ın, su ürünleri yetiştiriciliğini stratejik sektör ilan ettiğini dile getiren Dekan Tekinay, "Türkiye'de de bu sektörün desteklenmesi ve daha da büyümesinin sağlanması gerekmektedir. Bu aşamada da çevresel etki anlamında, pazar anlamında, insan kaynakları anlamında ve yeni ürün geliştirme anlamında ciddi çalışmalar yapılmalı. Bunun yanında sektörün, sivil toplum kuruluşlarının, devletin ve üniversitelerin yapması gerekenler var. Önemli olan bu armoniyi sağlayabilmek. Bu sağlandığında sektörün önü parlaktır. Biz gerek eğitim ve araştırma faaliyetlerimizi gerekse sektörle olan işbirliği faaliyetlerimizi bu merkezde toparlıyoruz." şeklinde konuştu.

AVCILIK DÜŞÜYOR, YETİŞTİRİCİLİK GELİŞİYOR

"Türkiye su ürünleri üretimini avcılık ve yetiştiricilik perspektifinden değerlendirdiğimiz zaman bir 10 yıl öncesinde yetiştiriciliğin avcılığa oranı yüzde 10 mertebesindeyken bugün neredeyse yarı yarıya yükselmiş durumda. Dünyadaki duruma göre ise balıkçılıktan sağlanan üretim değerinin yaklaşık 90 milyon ton civarında olduğu, bunun yaklaşık 64 milyon tonluk kısmının yetiştiricilikten sağlandığı gözlenmekte. 2000 yılı verilerine göre 95 milyon tonluk üretimin 35 milyon tonu yetiştiricilikten elde edilmiş." bilgilerini veren Prof. Dr. Tekinay, bu durumun Türkiye'deki yansımasına dikkat çekti. Tekinay, "Yaklaşık 600 bin tonluk üretimimizde yetiştiriciliğin değerleri 10 bin tonlardan, bugün artık 200 bin tonlara yükselmiş durumda. Bu, yetiştiricilik sektörü açısından sevindirici bir durum. Ben inanıyorum ki yetiştiricilik rakamları, belki 10 yıla varmadan avcılık üretimi değerlerini aşacaktır." dedi.

'BÜYÜMENİN GEREKLİLİĞİ YERİNE GETİRİLMELİ'

2012 yılında üretim planlaması yapılmadan ciddi artış yaşanan alabalık yetiştiriciliğinde fiyat krizinin etkisinin hala sürdüğünü hatırlatan Tekinay, benzer problemlerin yaşanmaması için iç tüketim ve ihracat imkanlarının arttırılması, yeni ürünlerin geliştirilmesine yönelik projeler ortaya koyulması çağrısında bulundu. Yetiştiricilik potansiyelinin çok fazla olduğu Türkiye'de bu sektörün devlet tarafından ciddi şekilde desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Ahmet Adem Tekinay, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Çevreyle etkileşimi en aza indirgeyecek projeler geliştirilmeli. İç tüketimi arttırmaya yönelik projeler geliştirilmeli. İhracat olanaklarının arttırılması için yurtdışı fuar faaliyetlerine ağırlık verilmeli, şirket bazında bu fuarlara katılım gösterilmeli. Sektöre kaliteli su ürünleri mühendisleri, kaliteli su ürünleri teknikerleri yetiştirilmeli. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak eğitim müfredatıyla su ürünleri fakültelerinin, öğrencilerini uygulama ağırlıklı eğitmesi gerekli. İç tüketimin arttırılmasına yönelik eğitim kurumlarından destek alınmalı."

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı
Tokat'ın Somonları Karadeniz'de Büyüyüp Dünya Sofralarına Ulaşıyor
Karabigalı Balıkçı Nesli Tükenmekte Olan Mersin Balığı Yakaladı
Zonguldak'ta Kilosu 75 Liradan Satılan İstavrite Rağbet
Trabzonlu Balıkçılardan Hamsi İçin "Tuzlama" Önerisi