Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yakup Erdem, hamsinin bu sezon bol olmasının nedeninin su sıcaklığının 16 dereceye kadar düşmesinden kaynaklandığını belirterek, "Geçen sezon bu aylarda su sıcaklığı 22 derece civarında olduğu için hamsi az, palamut fazlaydı. Hamsi soğuk suyu, palamut ise sıcak suyu seviyor. Bu sezon palamudun az hamsinin çok olmasının nedeni deniz suyu sıcaklığıyla ilgili bir durum" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre geçen yıl ülke genelinde 164 bin ton hamsi, 36 bin ton palamut, 31 bin ton istarvit, 7 bin 400 ton lüfer avlandı. Geçen yıl 2011 yılı sezonuna göre hamsi 60 bin ton daha az avlanırken, palamut 3.5 kat artış gösterdi. Bu balık sezonunda ise avlanılan palamut miktarı azalırken hamsi ise balıkçıların yüzünü güldürdü. Hamside yaşanan bolluk fiyatlara da yansıdı. Halde kilosu balık halinde 1 liraya düşen hamsi tezgahta 2 liradan satılmaya başladı.
HAMSİ SOĞUK, PALAMUT SICAK SUYU SEVİYOR
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, hamsinin bu sezon bol olmasının nedeninin su sıcaklığının 16 dereceye kadar düşmesinden kaynaklandığını belirterek, "Geçen sezon bu aylarda su sıcaklığı 22 derece civarında olduğu için hamsi az palamut fazlaydı. Hamsi soğuk suyu, palamut ise sıcak suyu seviyor. Palamut 22 derece deniz suyunda hamsi ise 16-18 derecelik deniz suyunda yaşar. Bu sezon palamutun az, hamsinin çok olmasının nedeni deniz suyu sıcaklığıyla ilgili bir durum" diye konuştu.
AVLANILAN HAMSİ MİKTARI BU YIL 300 BİN TONA ULAŞABİLİR
Palamutta bu yıl geçen yıla oranla azalma olduğunu, ancak yine de son 5 yıl öncesine göre rakamlarda artışın devam ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, "Son iki yılda uygulanan tedbirlerin olumlu sonuçlar verdiğini görüyoruz. Bu sezon hamside aşırı bolluk var. Sezon sonunda 300 bin ton hamsi avlanılacağını tahmin ediyorum. Palamut miktarı da muhtemelen 18 bin ton civarında olacaktır" dedi.
BU DEFA KÜÇÜK BALIK BÜYÜK BALIĞI YEDİ
Samsun Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, balık haline günlük gelen hamsi miktarının 300 tona çıktığını söyledi. Kıyak, "Hamsideki bu Bereketli dönemin devam edeceğini tahmin ediyorum. Şuan sezon hamsi açısından çok iyi geçiyor. Bu yıl palamut az olduğu için balık hamsiyi kovalamadı, bizim sularımızdan hamsi uzaklaşmadığı için hamsi bolluğu oldu. Bu defa küçük balık büyük balığı yedi diyebiliriz. Vatandaşlarımız ucuk hamsi yemeye devam edecek" diye konuştu.
virahaber.com