Su samurlarındaki keyif kimsede yok!

Günümüzde nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan su samurlarını, denizin üzerinde sırtüstü yatarak ilginç görüntülerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Su samuru (Lutra lutra), sansargiller familyasından, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memeli. Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşayan su samurlarının yuvaları karada olmakla beraber yuvalarının girişi su altında bulunuyor.

Su samurları, uzun silindirik gövdeli, yassı kafalı, uzun bıyıklı, küçük kulaklıdır. Ayakları kısa, beş parmaklı ve kısmen perdelidir. Çoğunun rengi koyu kahverengidir. Suda ustalıkla yüzerler, balık ve kurbağa avlarlar. Kuş, yumurta ve fare de yiyen samurlar, suya dalarken burun ve kulak deliklerini kapatır ve yassı kuyruğunu dümen olarak kullanır. Kuyrukla beraber 1,5 metre boy ve 15 kg ağırlıkta olanları vardır. Su samurlarının kuyruk altı bezlerinde yağlı ve kokulu bir madde ifraz eder.

BALIK AVINDA DA KULLANILIYORLAR

Su samurlarının çok çeşitleri varsa da aralarındaki fark çok azdır. Bazı ülkelerde balıkçılar tarafından ehlileştirilerek balık avında kullanılırlar. Çoğunlukla yalnız dolaşır ve gece avlanırlar. Oynamayı ve suda sırtüstü yüzmeyi çok severler.

Her yıl tek bir yavru yavrulayan su samurları, sırtüstü yüzerken yavrusunu emzirir. Avlanacağı zaman yavruyu yosunlar arasında gizler. Avını da sırtüstü yatarak göbeğinde taşıyan bu hayvanlar, günümüzde neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı