STS Bodrum okul gemisi tarihe yelken açıyor

Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle, 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü, STS Bodrum Okul Gemisi ile birlikte Datça Yarımadası ve Antalya arasında yaptıkları araştırmaları sonlandırdı.

STS Bodrum Okul Gemisi mürettebatı ve 9 Eylül Üniversitesi ekibi Bodrum'a 8 yeni batık buldukları müjdesi ile döndü. Yaklaşık 3 hafta önce STS Bodrum Okul Gemisi ile Bodrum Limanı'ndan yola çıkan 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü ekibi, Datça Yarımadası ve Antalya'nın batı sahilleri arasında yaptıkları araştırmalarını sonlandırdı.

Kültür veTurizm Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Bodrum Belediyesi'nin destek verdiği proje, Türkiye'nin batık envanterini çıkartmak amacıyla 2007 yılından beri her yıl belirli periyotlarda gerçekleştiriliyor. Bu yılki çalışmalarda STS Bodrum Okul Gemisi Kaptanı Mustafa Cengiz ve mürettebatı ile birlikte araştırmalarına başlayan 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü'nün öğretim görevlileri ve öğrencileri, Bodrum'a 8 yeni batık bularak döndüler. Ayrıca bir takım eserleri de gün yüzüne çıkartan ekip, eserleri, önümüzdeki günlerde Bodrum Kalesi Sualtı arkeoloji Müzesi'ne teslim edecek.

9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yard.Doç.Dr.Harun Özdaş, Çok uzun süreden beri devam eden Ege ve Akdeniz bölgesi araştırmalarının 2014 yılı 1.etabını tamamlamış olduklarını belirterek "Öncelikle Bodrum Belediyesi'ne, Bodrum okul gemisini bu etapta kullanma imkanını bize sağladıkları için çok teşekkür ediyoruz. Projemizin esas amacı; Türkiye'nin batık envanterini çıkarmak için yaptığımız bir çalışmadır. 2014 yılından itibaren özellikle Osmanlı dönemini içine alan süreci, daha doğrusu Osmanlı döneminde batmış olan gemilerin envanter çalışmasına ağırlık vererek yürütmekteyiz. Toplam süremiz 3 hafta olarak gerçekleşti. Araştırma dalışlarında bu 3 haftalık süre içerisinde 8 tane yeni batık tespit ettik. Çok verimli bir çalışma oldu çünkü daha önceki yıllarda hem bizim, hem de bizden önceki yabancı ekiplerin veya Türk ekiplerinin yaptığı araştırmalarda bakmadıkları bölgeleri hedef alan bir çalışma oldu. Özellikle de yelkenli bir gemi ile yola çıkmamızın bize katkısı büyük oldu. Yelkenli gemilerin gidebileceği rotalarda seyir ettik ve dolayısıyla bunun batıkları bulmamıza da çok büyük etkisi oldu" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

GÜNCEL Haberleri

Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahıs Yakalandı
Rixos Sailing Cup 2024 Yelken Yarışı: Göcek’te Rüzgarla Yarış Başladı
İDO’nun Şehit Aileleri ve Gaziler için Anlamlı Daveti
İstanbul Boğazı’nda Yasa Dışı Avcılık Yapanlar Suçüstü Yakalandı
Türk Turistlerin Yeni Gözdesi Cruise Turları