S&P'den Türkiye'ye önemli uyarı

S&P’ye göre Türkiye sınırlarındaki yüksek politik risklerin sürmesi yatırımları ve büyümeyi zayıflatacak. Bu da Türkiye’nin borç profilini bozarak not indiriminin kapısını açıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) Türkiye için önemli uyarılarda bulundu. Moody’s Türkiye’nin notunu dördüncü defa güncellemezken, Standard & Poor’s Türkiye Analisti Aarti Sakhuja, gazetemize yaptığı açıklamada, Suruç’taki bombalı saldırının ardından Türkiye sınırlarında yükselen politik risklere dikkat çekerek bunun da Türkiye’ye sermaye girişlerini engelleyebileceğini vurguladı. Sakhuja, mevcut risklerin not indirimini tetikleyebileceğine dikkat çekti.

Kırılganlık sürecek

Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan S&P Analisti Sakhuja, artan terör olaylarının ve jeopolitik risklerin Türkiye ekonomisine etkilerini şöyle değerlendirdi: Diğer ülke derecelendirmelerinde de olduğu gibi Türkiye’nin de ülke derecelendirmesi hem iç hem de dış etkenlere bağlılık gösteriyor. Türkiye zayıf dış ekonomik temellerinden dolayı, buna özellikle yüksek cari açığının kısa vadeli kaynaklarla fonlanması da dahil, yatırımcı duyarlılığı ve riskleri konusunda kırılganlığını sürdürecek. Konuyu kredi notu acısından ele alırsak yükselen jeopolitik ve iç politik riskler makroekonomik ve de mali yansımalarının şekline göre yatırımcı duyarlılığını olumsuz olarak etkileyebilir.

Zayıf büyüme

Sakhuja, önemli olanın kısa dönemli dalgalanmalardansa, uzun dönemde sermaye girişlerini engelleyerek dış ödemeler dengesinde şoklar yaratıp yaratmayacağı olduğunu söyledi. Aarti Sakhuja, erken seçim riskinin de büyümeyi ve yatırımcı güvenini zedeleyebileceğine işaret etti. Sakhuja şöyle konuştu: Türkiye’de koalisyon belirlenen 45 günde kurulamazsa, kasımda erken seçim olur. Bu durumun ve de Türkiye sınırlarındaki olayların yarattığı yüksek politik belirsizlik yatırımları engelleyip, ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir. Ayrıca Türk Lirası’ndaki değer dalgalanmaları tüketici güvenini ve enflasyonu olumsuz etkileyebilir. Tüm bunlar beraberinde zayıf büyümeyi getirebilir. Sakhuja, Türkiye’nin kredi notu ile ilgili de şu değerlendirmede bulundu: S&P olarak, Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatif olarak değerlendiriyoruz. Negatif görünüm gelecek 6-12 ay içinde üçte bir olasılıkla reytingin düşebileceğini belirtiyor. Not indiriminin tetikleyicileri de ödemeler bilançosu ve büyüme şokları gibi nedenlerden dolayı Türkiye’nin finansal ve borç profillerinin bozulması

Politik baskı

Kuruluş en son mayısta Türkiye’nin yabancı para cinsinden BB+ olan notunu ve negatif görünümü teyit etmişti. S&P’nin not güncelleme tarihi 6 Kasım. Sakhuja faizle ilgili olarak da, “Türkiye’nin kırılganlığının dış sermaye girişlerindeki yavaşlamaya olan hassasiyeti ve de ABD Merkez Bankası’nın para politikasını daraltması olasılığı göz önüne alındığında MB’nin bu yıl faiz indirimine gitmesi olası değil. Ancak faizlerin düşürülmesine yönelik politik baskıları göz ardı etmiyoruz, özellikle büyüme yavaşlarsa” diye konuştu.

virahaber.com

EKONOMİ Haberleri

Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi, Yüzde 50’de Sabit Tuttu
Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı
Global Yatırım Holding’in Net Karı Yüzde 40 Arttı, Gelirleri 3.4 Milyar TL’yi Aştı
Dış Ticaret Açığı Mart Ayında Yüzde 12,4 Azaldı
TGDF Şubat Ayı Dış Ticaret Verilerini Açıkladı