'Somali'ye balık vermiyoruz, balık tutmayı öğretiyoruz'

Somali'de yaptığı gönüllü sağlık ve gıda hizmetleriyle adından sözettiren Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED), şimdi de Somali halkına "balık tutmayı" öğretiyor.

Somali Denizcilik ve Hayvancılık bakanlıkları ile ESAFED arasında yürütülen bir proje ile Somali'deki balıkçılık, hayvancılık ve tarım üretiminin yeniden başlaması hedefleniyor. Bu amaçla ESAFED üyesi veteriner hekimlerle balıkçılık, tarım ve hayvancılık konularında uzman ziraat fakültesi öğretim üyeleri, bir süredir oradaki üniversitelerde ders veriyor. Derslerin yanısıra Somali'deki üniversitelerde bu alanlarda okuyan öğrencilere her türlü ekipman ve kitap desteği de sağlanıyor. Projenin sonunda Somali'nin balıkçılık, hayvancılık ve tarımla kendi kendine yeten bir ülke olması hedefleniyor. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan ESAFED Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Haluk Şener Özpolat, "Somalililere balık vermiyoruz, onlara balık tutmayı öğretiyoruz." dedi.

ESAFED merkezinde projeye katılan uzmanlarla birlikte projeyle ilgili bilgi veren Dr. Haluk Şener Özpolat, Somali'nin tarım, hayvancılık ve denizciliğinin etkin bir şekilde faaliyete geçmesi halinde kendi kendine rahatlıkla yetebilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Somali'nin, Afrika'nın en uzun sahil şeridine sahip olmasına rağmen balıkçılık alanında çok geride bulunduğunu aktaran Özpolat, "Orada çok kısıtlı ve çok ilkel şartlarda balıkçılık yapılıyor. Balığıh halkın en önemli besin kaynaklarından biri olması gerekirken Somali halkı, deniz ürünlerinden yararlanamıyor. Balıkçılık, hayvancılık ve tarımsal üretimin artırılması için Somali Denizcilik ve Hayvancılık bakanlıklarının talebi doğrultusunda uzman arkadaşlarımızla harekete geçtik. Bu kapsamda Türkiye'deki üniversite öğretim üyelerimiz, veteriner hekimlerimizle birlikte Somali'ye giderek oradaki üniversitelerde öğretim üyeleri ve öğrencilere eğitimler verdik. Bu eğitimler sürecek. İlk etapta Somali'nin kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağlayacak olan eğiticileri eğitmeye başladık. Balıkçılık bile Somali'deki beslenme sıkıntısını tek başına çözebilir. Bunu sağlamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

HAYVANCILIK VE TARIM DESTEĞİ

Somali'ye giderek oradaki üniversitelerde öğretim görevlileri ve öğrencilere kapsamlı eğitimler veren ve tavukçuluk konusunda uzman olan Veteriner Hekim Mehmet Ali Gök, Somali'de çok kısıtlı olarak yumurta tavukçuluğu yapıldığını, et tavukçuluğunun ise hemen hemen hiç yapılmadığını söyledi.

Oradaki öğretim görevlileri ve öğrencilere Türkiye'de yapılan modern tavukçuluk konusunda ayrıntılı bilgiler verdiklerini aktaran Gök, "Eğitimlerimiz sürecek. Bunun yanında üniversitelerin arazilerinde de Türkiye'de yapılan tavukçuluk ile ilgili uygulamalı projeler yapacağız." diye konuştu.

Somali'deki hayvancılığın geliştirilmesi için eğitimler veren Veteriner Hekim Hüseyin Şükrü Örnek ise ülkedeki sığırcılığın 50-60 yıl geride olduğunu söyledi.

Örnek, ülkedeki hayvancılığın geliştirilmesi için öncelikle güvenliğin sağlanması ve ilk etapta salgın hastalıklarla mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Somali'nin balıkçılık potansiyeli bakımından dünyada sayılı stratejik noktalardan biri olduğunu ifade eden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Altın, "Somali, Afrika'nın boynuzu denen yerde. Bir tarafı Aden Körfezi'ne, bir tarafı Hint Okyanusu'na bakıyor. Somali, balık akım yolları üzerinde bulunuyor. Somali, 3 bin 300 kilometre kıyı şeridine sahip. Bu, Afrika'nın en uzun kışı şeridi. Bu şeritte avlanan türler, ekonomik getirileri çok yüksek olan türler. Örneğin orkinos, orkinosun ekonomik getirisi çok yüksek. Bizim tahminlerimize göre Somali'de yıllık 200 bin ton balık çıkarılabilir. Bunun yanında 5 bin ton da ıstakoz çıkarılabilir. Bunun sağlanması için bizler de elimizden geleni yapacağız." dedi.


Beyazgazete.com

GÜNCEL Haberleri

23. Yılında Yılın Yıldızları Ödülleri Sahiplerini Buluyor
Hamsi Yeni Yıla Ucuzlayarak Girdi
Kayıp Balıkçı 15 Gündür Aranıyor
Mavi Vatan-2025 Tatbikatı İçin Geri Sayım Başladı
Milyonluk Motor Yatlar, Yük Gemileri ile Marmaris'e Getirildi