SOLAS Konteyner Tartımı Semineri düzenlendi

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda SOLAS hükümleri uyarınca 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girecek olan ‘Konteyner Tartımı’ ile ilgili seminer düzenlendi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) ile ortaklaşa SOLAS hükümleri uyarınca 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girecek olan ‘Konteyner Tartımı’ ile ilgili 13 Nisan’da bir seminer düzenlendi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Ertan’ın ev sahipliğini yaptığı seminere UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, UTİKAD temsilcileri ile birlikte denizcilik ve lojistik alanından çok sayıda temsilci katıldı.

Seminerin açılışında konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Ertan, UTİKAD ile bu organizasyonu birlikte düzenlemekten memnuniyet duyduklarını ve yeni düzenleme ile ilgili hazırlıklara bir an önce başlanılması gerektiğini söyledi. Hüseyin Ertan’ın açılış konuşmasının ardından UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur sunumuna başladı.

Lojistik sektörünün son dönemde üzerinde çalıştığı konuların başında, 1 Temmuz 2016’da uygulamaya girecek Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) onayladığı, SOLAS hükümleri gereği düzenlenen konteynerlerin tartılması direktifi geliyor.Uygulamaya ve getireceklerine ilişkin güncel bilgilerin aktarılmasını takiben, armatörler, gemi acentesi temsilcileri ve liman işletmecileri ile konteyner taşımacılığı yapan taşıma işleri organizatörlerinin de bulunduğu katılımcı grubu UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur’a konuyla ilgili sorularını yöneltti.

Konteyner taşımacılığında yanlış ağırlık beyanlarından kaynaklı yanlış yüklemelerden dolayı meydana gelen deniz kazalarının önüne geçmek isteyen IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü), SOLAS’a (Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi) dâhil edilen ve gemilere yüklenecek tüm dolu konteynerlerin tartılarak beyan edilmesine ilişkin (VGM-Verified Gross Mass of a Container) direktifin uygulanmasına 2014 yılında karar vermişti. Doğrulanmış Brüt Ağırlık (DBA) beyanlarının verilebilmesine yönelik olarak sektörün gerekli hazırlıkları yapılabilmesi içinse 1 Temmuz 2016’ya kadar süre tanınmıştı.

1 Temmuz 2016 tarihinde SOLAS kuralları konvansiyonunun herhangi bir erteleme olmadan tüm dünyada yürürlüğe girmiş olması bekleniyor. UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, SOLAS hükümleri gereğince uygulamaya girecek olan konteyner tartımı konusunda kapsamlı bir sunum yaptı. Konteyner tartımının uygulama yöntemleri ve yapılan hazırlıklar hakkında bilgiler veren Uğur, uygulama sürecinde karşılaşılabilecek sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de ulusal mevzuatın henüz oluşturulma aşamasında olduğunun altını çizen UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, sunumunda aktardığı bilgilerin, endişelerin ve önerilerin uluslararası örgütler tarafından da dile getirildiğini belirtti. Konunun lojistik sektörünün en tepedeki sivil toplum örgütlerinden FIATA ve CLECAT’ın gündemlerinde de üst sıralarda yer aldığını vurgulayan Uğur, İngiltere, Hindistan ve Güney Afrika’daki uygulamalardan örnekler verdi.

SOLAS kuralları çerçevesinde tüm sorumluluğun ‘shipper’a (gönderici) ait olduğunu belirten Uğur, “Kurallara göre ‘shipper’ konteynerlerin toplam brüt ağırlığının tartılması ve doğrulanmasından tek ve mutlak sorumlu. Konteyner armatörlerinin yaşadıkları kazaların benzerlerinin tekrar yaşanmaması için IMO bu kuralları koymuştu. Bu noktada armatörlere ve kaptanlara DBA (Doğrulanmış Brüt Ağırlık) beyanı olmayan hiçbir dolu konteyneri gemiye kabul etmemek gibi ciddi bir sorumluluk düşüyor” diye konuştu. Bu sürecin uygulanması için armatör temsilcileri, gemi acenteleri ve liman operatörlerinin de iş akışlarını buna göre yapılandırması gerektiğini vurgulayan Uğur, uygulamaya yönelik pek çok belirsiz hususun bulunduğunu belirtti.

Konteynerlerin nerede ve nasıl tartılacağı, DBA beyanlarının hangi yollarla, ne zaman ve kimlere iletileceği gibi bilgileri paylaşan Uğur, “Yükün kalibrasyonu yapılmış ve ulusal mevzuata göre sertifikalandırılmış tartım cihazları ve kantarlarda tartılması şartı da çok net. Ancak bu kantarların hangileri olduğunu ve yerlerini tam olarak bilmiyoruz, bu kantarların listesinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bölge Müdürlüklerinde mevcut olduğu bilgisi var. Biz katıldığımız toplantılarda mevzuatla birlikte kantarların listesinin de yayınlanmasını talep ettik” dedi.

SOLAS kuralları uygulamasının 2014 yılından beri UTİKAD gündeminde olduğunun altını çizen UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, “Ulusal mevzuatın yayınlanması Haziran ayını bulacak gibi görünüyor. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda liman önlerinde kaos yaşanmamasını umuyoruz. Bu nedenle ulusal mevzuatın sektörün görüşleri ve önerileri doğrultusunda bir an önce yayınlanmasını ve ardından konteyner armatörleriyle acentelerinin süreci nasıl uygulayacaklarını duyurmalarını bekliyoruz” diye konuştu. Uğur, sunumun ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı.

ViraHaber.com

Deniz Ticareti Haberleri

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, İMEAK DTO’nun Şubat Ayı Meclis Toplantısına Katıldı
Deniz Ticareti Dergisi’nin Ocak Sayısı Yayında
İMEAK Deniz Ticaret Odası, Cumhuriyet’in 100. Yılını “Cumhuriyet Balosu” İle Kutladı
İMEAK DTO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti
Türkiye, Yeni Ro-Ro Hatlarıyla Deniz Ticaretindeki Payını Artıracak