Socar, Aliağa'da 1 milyar dolar FAVÖK yaratacak

Socar, Aliağa'da 2018'de tamamlanacak yatırımların ardından yılda en az 1 milyar dolar FAVÖK yaratacak

Petkim'in de yer aldığı Aliağa'da rafineri, liman, elektrik üretimi ve petrokimyada yenileme ve kapasite yatırımları yapan Azerbaycan devlet petrol ve gaz şirketi Socar, 2018'de yatırımlar tamamlandığında bu bölgeden yılda en az 1 milyar dolarlık faiz, amortisman, vergi öncesi kâr (FAVÖK) yaratmayı hedefliyor.

Cuma günü geç saatlerde, sahadaki yatırımları hakkında gazetecileri bilgilendiren Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, "Aliağa yarımadasına Petkim'in satın alınması ve rafineri yatırımı da dahil olmak üzere toplam 10 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz. Bu yatırımlar 2018 yılında büyük ölçüde tamamlandığında yılda en az 1 milyar dolarlık FAVÖK yaratacağız" dedi.
              
Rafinerinin altyapı yatırımlarının büyük ölçüde tamamlandığını belirten Yavuz, rafineride ekipmanların sahada montajı ve kurulumu işlemlerinin 2015 yılının başından itibaren başlayacağını, su anda sahada 900 civarında olan çalışan sayısının ise 2016 yılı Mart-Nisan döneminde 16.000-17.000 kişiye kadar çıkacağını söyledi.
              
Rafineri inşaatı sırasında bugüne kadar 8.8 milyon metreküp hafriyat yapılarak kazı işlerinin yüzde 91'i tamamlandı. Saha hazırlama çalışmalarının da yüzde 76'sı tamamlanmış oldu.
              
Yaklaşık 5.7 milyar dolara mal olması beklenen 10 milyon ton kapasiteli rafinerinin temeli 2011 yılında atılmıştı. Projenin 3.29 milyar dolarlık bölümü 23 bankadan sağlanan krediyle, 2.4 milyar dolarlık kısmı ise özkaynakla karşılanacak.
              
Yavuz, "Liman yatırımımızı 2015 yılının Eylül ayında açmayı planlıyoruz. Bu liman 2025 yılına kadar bölgenin tüm konteynır taşıma ihtiyacını karşılayacak kapasitede olacak" dedi.

"Türkiye'nin en az dört tane daha petrokimya tesisine ihtiyacı var"             

Kendi rafineri yatırımlarının tamamlanmasının ardından, 2018 yılı sonrasında Türkiye'nin bir rafineriye daha ihtiyacı olacağını belirten Yavuz, "Türkiye'nin en az dört tane daha petrokimya tesisine ihtiyacı var. Şu anda Petkim Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 20'sini karşılıyor. Türkiye'nin petrol ürünleri ve petrokimya ithalatı yıllık 15 milyar dolar. Bu rakam her yıl Türkiye'nin büyümesinden iki kat daha fazla büyüyor" diye konuştu.
              
Öncelikle 660 MW'lık bir doğalgaz santrali kurmayı planladıklarını belirten Yavuz ayrıca, "Uzun vadede buradaki elektrik üretim kapasitemizi 1,500 MW'a kadar çıkaracağız. Socar Power şirketimizin iki santral projesi var" diye konuştu. 

virahaber.com

LİMAN Haberleri

Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor
AYM, Limanların İhalesiz Özelleştirilmesine İkinci Kez İptal Kararı Verdi