Sinop Kalesi Dünya Mirası listesinde

Yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip Tarihi Sinop Kalesi, Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Akdeniz'den Karadeniz'e ulaşan ticaret yolundaki Tarihi Sinop Kalesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne girdiğini, bunun da bölge için büyük önem taşıdığını söyledi. 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Geçici Miras Listesine kabul edilen Mamure Kalesi ile ülkede ki diğer Ceneviz Kalelerinin de araştırılmasını istediğini hatırlatan Hikmet Tosun; "Bakanlığımız Sinop Valiliği'ne gönderdiği bir yazıyla ilimiz genelinde ki mevcut kültür varlıklarında Cenevizlilere ait veya Cenevizliler tarafından bir dönem kullanılmış olan Kültür varlıklarının tarihçeleri, mimari özellikleri ve mevcut dönem hakkında bilgileri istedi. Valiliğimizce kurulan bir komisyon tarafından yapılan çalışma rapor halinde Bakanlık nezdinde UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne iletildi. Yapılan değerlendirmede Sinop Kalesi UNESCO Dünya Miras geçici listesine eklendi. Bundan mutluluk ve heyecan duyduk" dedi.

Tarihi Sinop Kale Surları üzerinde yapılan incelemede; Cenevizlilere ait olabilecek bir yapı tekniği veya kalıntısı olup olmadığı araştırıldığını dile getiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Tosun; "Sinop Kalesi, eski otogar mevkisinde doğu-batı konumlu kale sur duvarı üzerinde Anthony Bryer ve David Wınfıeld’in 42 numaralı burçta bulunan devşirme mermer blok üzerinde Ceneviz armaları komisyonumuzca tespit edildi. Yarım daire içine alan çerçeve içerisinde kabartma olarak, birbirine paralel olarak üç tane haç motifi yer almakta. Bu haç motifinin benzerini, Cenevizlilerin Karadeniz’deki önemli bir kolonisi olan Amasra Kalesi’nde ve Galata-Pera Podestası’nda da görmekteyiz. Kırım’daki Ceneviz üssü Kefe’den temin edilen köleler, Karadeniz’in en yakın güney kıyısına yani Sinop’a getirilirdi. Köle ve tahıl yüklü gemilerin barınağı liman ise Karapi'nin yani Boztepe yarım adasının Karakum sahillerindeki karantina bölgesiydi. Şimdi büyük kısmı yıkılmış olan ve korunmuş duvarlarında Cenevizlilere ait olabilecek arma tespit edildi" diye konuştu.
 

Sinop'ta Cenevizlilerin bir limanı olduğunu ve Sinop çevresinden çıkarılan bakırı gemilere buradan yüklediklerini, getirdikleri mallarını ise yine buraya boşalttıklarını dile getiren Hikmet Tosun sözlerine şöyle devam etti: "Bu işlek liman yağlı boya resimlere konu olacak kadar zengindi. Sinoplu balıkçıların, Antik liman kalıntılarının bir bölümünde Ceneviz döküntüsü adını vermişlerdir. Cenevizliler Sinop limanına floransa kumaşı, sabun, cam, değerli taşlar getirmekteydiler. Sinop’tan ise bakır almaktaydılar. Sinop limanından transit geçen mallar ise; tahıl, şap, bal mumu, kösele, post, kıl, tüy ve köleler idi. Köleler Kırım’dan gemilerle getiriliyordu. Denize alışkın olmayan köleler, kolayca hastalanabiliyorlardı. Kölelerin hasta olup olmadığını anlamak için birkaç gün karantina bölgesinde (Karakum) bekletiliyordu ve gemi ile Pera Limanı’na ulaştırılıyordu. P.M.Bijişkyan'ın Pontos Tarihi adlı eserinde, Sinop Kale'sinin bazı bölümlerinin Cenevizliler tarafından yapıldığını ve iç kalede (Tarihi Cezaevi) kapının birisinin üzerinde Grekçe yazı ve iki sed üzerinde Cenevizlilerden kalmış tamamiyle korunmuş iki aslan şeklinden söz etmektedir. Sinop Kale'sinde yani Tarihi Cezaevi'nde yaptığımız araştırmalarda 35. ve 36. kuleler arasında (Harita 2) P.M. Bijişkyan'ın bahsettiği iki aslan kabartması tarafımızdan bulunmuştur."


Hikmet Tosun, Avrupa Birliği'nin (AB) 9.2 Milyon €'luk 'Kültür Eksenli Sinop Modeli Projesi' kapsamında kale içerisinde yer alan 'kale şehri ve alan yönetimi' için bu gelişmenin son derece önem arz ettiğini belirterek, kale koruma alanlarının çevre düzenlemesinde Sinop Kalesi'nin UNESCO Kültür Miras Listesi'nde olmasının birçok sorunun çözümlenmesinde de katkı sağlayacağını kaydetti. Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun ayrıca Sinop Tarihi Cezaevi'nin de UNESCO Kültür Miras Listesine alınması çalışmalarımız da devam ettiğini sözlerine ekledi.

virahaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı