Dünyanın aktif durumdaki en büyük ikinci feneri, Türkiye'nin ise en büyük Feneri olan Şile Deniz Feneri'nin 150. yılı, belediye tarafından hazırlanan bir dizi sanatsal ve görsel etkinlikle kutlandı.
Programa, Şile Belediye Başkanı Can TABAKOĞLU, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem EKİNCİ, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih ORAKCI, TC Swat’tan Urcun CANEL, Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Şebnem TEMİR, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Kemal CAN, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. H. Ozan BİLGİSEREN, Dedeman Şile Müdürü Kamil ERENYATIR, İstanbul 2010 Ajansı’ndan Hülya GÖBELOĞLU ve PTT Anadolu Yakası Müdürü Erol IŞIKSOY katıldı.
Söz konusu basın toplantısında Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı; “Şile’yle Kuruluşumuz arasında yaklaşık 1,5 asırlık köklü bir ilişki var. Bu asırlık ilişki 1860’ta Şile Feneri’nin faaliyete geçmesiyle başladı. Şile için de çok önemli diğer bir faaliyet de 1869 yılında kurulan Şile Kara Tahlisiye İstasyonudur. Günümüze doğru yaklaştığımızda ise, 2002 yılıyla beraber Şile’nin kaderi adeta değişmeye başladı. Çünkü biz Şile’de bir şeylerin değişmesi adına Sayın Ulaştırma Bakanımızın da talimatlarıyla bir dizi faaliyetlere başladık ki bu konuda Belediye Başkanımızın bizlere verdiği destek de inanılmaz. Baktığımız zaman öncelikle buradaki Şile Feneri’nin bir müze olarak devreye girmesi, yine Şile Belediyesi içerisindeki bir batığın çıkartılması, yine aynı şekilde Şile’de yaşanan talihsiz kazalarda can emniyeti açısından Şile Deniz Tahlisiye İstasyonun kurulması da bizler açısından son derece önemli faaliyetlerden. Tabi günümüze doğru yaklaştığımızda da işte bugün burada bu toplantımıza konu olan ve 150. yılını kutladığımız fenerin hem bizler açısından hem de ülkemiz açısından da önemi büyük. Bildiğiniz gibi Şile Fenerimiz Türkiye’nin en büyük fenerlerinden bir tanesi. Daha doğrusu en büyüğü. Hem kendi fiziki yapısı anlamında hem de denizden görünme mesafesi anlamında. Dolayısıyla Şile’ye ayrı bir özellik katan bu fenerin Kıyı Emniyeti’nde yeri çok farklı. Dolayısıyla bu coşkunluğa, bu etkinliğe gerçekten büyük destek veren başkanımıza müsaadenizle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü ülkemizde 2002 yılına kadar fenerler bir anlamda adeta susmuş, kaderine terk edilmiş gibiydi. Bu başlangıca biz Şile’den başladık ve akabinde diğer fenerlerimizle devam ettik. Dolayısıyla hem Ulaştırma Bakanlığı hem Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü hem de PTT olarak bizler de bu coşkuya katılıp sizlerle birlikte olmak istedik. Bugün bunun için buradayız. Ben, başkanımın söylediği bir şeye katkıda bulunmak istiyorum. Şile Fenerimize şile bezi giydirilmesi projesinin hayata geçirilmesiyle bu yılın herhalde en güzel mankeni de Şile Deniz Feneri olacaktır diyorum ve hepinize saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Diğer katılımcılar ise; 150. yıl nedeniyle PTT tarafından bastırılan Şile Feneri pulunu, Şile Feneri’nin denizle buluşmasını canlandırmak üzere Şile Feneri’ne şile bezi giydirilmesi etkinliğini, Fenerler vasıtasıyla Amatör Telsizcilerin dünya telsizcileri ile haberleşmesi, Şile Fener resimlerinin dünyada çeşitli yerlerde bulunan 22 adet olan Dedeman Otellerinde sergileneceği, 12-13 Haziran’ da yapılacak “Uluslararası Deniz Fenerleri Sempozyumu” gibi çok çeşitli konular hakkında bilgiler verdi.
Virahaber.com