Bir önceki yılı değerlendirmek ve önümüzdeki sezon için yeni düzenlemeler hakkında bilgi vermek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda Antalya Liman Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı yetkilileri üyelerimizle bir araya geldi.
Su Altı ve Su Üstü Sporları İşletmeciliği hakkındaki Birinci Oturum’a Yönetim Kurulu Üyeliği’nin yanı sıra Su Altı ve Su Üstü Sporları İhtisas Komisyonu Başkanı Serdar Eyiler Başkanlık etti. Eyiler’in açılış konuşmasının ardından Katılımcı Kurumların temsilcileri yeni dönem uygulamalar hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda Liman Başkanlığı adına katılan Nizamettin Lek, özellikle Ticari Sürat Teknelerinin vize sıkıntısı yaşayabileceklerini dile getirdi. Vergi Dairesine ilgili harcın ödenmesinin ardından öncelikle teknenin vize işlemlerinin yapılması gerektiğini, aksi taktirde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Gemi Survey’de işlemlerinin yapılamayacağını belirtti. Ayrıca işletmelerde çalıştırılan gemi adamlarının STCW belgelerinin beş yılda bir yenilenmesi gerektiğini bu nedenle söz konusu belgelerin tarihleri geçmiş ise personelin eğitime gönderilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adına toplantıya katılan Müdür Yardımcısı Sayın Mücella Kılınç; Ocak başında parkurların açıklandığını ve o tarihten bu yana dosya almaya başladıklarını, şu ana kadar ise ancak altı tane dosyanın kendilerine ulaştığını ve işlemlerinin tamamlandığını belirtti. Bu yıl işlemleri tamamlanmayan ya da belge almayan hiçbir işletmenin çalışmasına izin verilmeyeceğini bu nedenle belgelerin tamamlanarak bir an önce Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne başvurulması gerektiğini belirtti.
Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Sayın Mustafa Gümüşiğne 2011 yılında ölümlü bir kazanın gerçekleşmediğini, ancak denetimlerde bazı eksikliklerin tespit edildiğini belirtti. 2012 yılında da denetimlerin daha önce yapıldığı gibi yapılacağını, Mayıs-Haziran dönemlerinde 1. Denetimin yapıldığını, birinci denetimde sıkıntısı olmayanlara Temmuz-Ağustos döneminde denetim yapılmadığına dikkat çekti. Bunun dışında yapılan bütün denetimlerin bir şikayet ya da tespit üzerine yapıldığını özellikle belirtti. İşletmelerin bu konuda sıkıntı yaşamaları halinde 158’i arayarak sıcağı sıcağına bildirmeleri halinde çözüm sunulacağının ya da gerekçelerin açıklanacağının altını çizdi.
İkinci oturum, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Hasan Kaçmaz’ın Başkanlığında Yat İşletmeciliği konusunda saat 14.30’da başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adına Mesut Özen, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü adına Ceyla Gencer, Liman Başkanı Hasan Tiryaki ve Sahil Güvenlik Grup Komutanı Mustafa Gümüşiğne, yeni sezondaki uygulamalar hakkında bilgi verdiler.
Özen, 1 Mart tarihinden itibaren Türk Bayraklı yatların belgelendirilmesinin İl Kültür Turizm Müdürlüklerine devredildiğini belirtti. Buna göre 2012’de belge başvurusunda bulunacak işletmelerin evraklarını tamamlayarak en kısa sürede Müdürlüğe başvurmaları gerektiğinin altını çizdi. Bir önceki yıl denetimi tamamlanarak belgelerini alan işletmelerin, kapasite, unvan ve adres değişikliği olmadığı sürece belgelerinin geçerliliğini koruyacağını, her yıl yenilenmesi gereken süreli evrakların müdürlüğe gönderilmesinin yeterli olacağını sözlerine ekledi. Geçen yıl bakanlığa başvurmuş olmasına rağmen denetimi yapılmayan ya da belgesi eline ulaşmayan işletmelerin ise Müdürlüğe başvurmaları halinde her türlü yardımın sağlanacağı konusunda garanti verdi.
Gümüşiğne, denizde can güvenliğinin ve deniz kirliliğinin çok önemli olduğunu bu nedenle de denetimlerin özellikle bu iki maddeyi içerecek eksiklikleri tespit etmek amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Özellikle katı atık konusunda sürekli şikayetler alındığını ve bu konuda işletme sahiplerinin yolcularını da bilinçlendirmesinin önemli olduğu dile getirdi.
Liman Başkanı Hasan Tiryaki, yeni düzenlemeyle Denizcilik Müsteşarlığı’nın kapatıldığını ve Liman Başkanlıklarının bu düzenleme dahilinde çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. Bu kapsamda geçiş dönemi tamamlanmamış olmakla birlikte Mayıs başına kadar tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi. Yine bu çalışma kapsamında Manavgat Liman Başkanlığı’nın kapatıldığını ve Antalya Merkez’e bağlandığını ancak kolaylık açısından temsilcilerin Manavgat’ta çalışmaya devam ettiklerini, Kaş Liman Başkanlığı makamının şu an boş olduğunun ancak Mayıs’a kadar bütün makamların netleşeceğini sözlerine ekledi.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü adına toplantıya katılan Ceyla Gencer, altyapı açısından pek çok bölgeye göre iyi durumda olduğu için, Mavi Kart pilot uygulamasında ikinci il olarak Antalya’nın seçildiğini bildirdi. Ağustos ayının sonuna kadar tüm kıyı illerinde tamamlanması planlanan Mavi Kart uygulaması, temel olarak atık alınması ve atık kontrolünün elektronik ortamda takip edilerek yapılması sistemine dayanıyor.
Toplantı sırasında üyelerimiz tarafından belirtilen sorunlar ilgili kurumlar tarafından açıklığa kavuşturulurken, mevzuat ile ilgili sıkıntılar ise üst makamlara aktarılmak üzere not alındı.
virahaber