Şevli: "MLC 2006'ya taraf olmamız şart"

İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz Meclis Toplantısı gerçekleşti. Toplantıya katılan Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli,Türk limanları ve gemilerine Mayıs ayından itibaren MLC 2006 uyumluluk denetimleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz ayı Meclis Toplantısı gerçekleşti. Toplantıya katılan Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Maritime Labour Convention (MLC 2006) sözleşmesine dahil olmanın Türk Denizciliği için önemli bir adım olduğunu ifade ederek 20 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek sözleşmeye uygun olarak Türk limanları ve gemilerine Mayıs ayından itibaren MLC 2006 uyumluluk denetimleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

MLC’ye taraf olmanın Türk denizciliğini bir üst noktaya taşıyacağını dile getiren Cemalettin Şevli şöyle devam etti :
“Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşmeler gerçekleştirdik. Kendileri bu sözleşmeye taraf olmamız gerektiği noktasında hem fikirler. Taraf olmasak bile sözleşmeye uyan ülkelerin limanlarında denetlenmek zorunda kalacağız. En azından taraf olmamız hakkımızı daha doğru şekilde savunmamızı sağlayacak. Bu konuda resmi müracaat yapıldı. Sene sonuna kadar istediğimizi elde edeceğimizi düşünüyoruz.”

Hep birlikte görevimizi yerine getirelim

Şevli, MLC 2006 sözleşmesi kapsamında sektörün her kademesinin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğinin altını çizerek “20 Ağustos tarihinden itibaren gittiğimiz her limanda çok sıkı şekilde denetleneceğiz. Ülkemizin ve sektörümüzün beyaz bayrak imajının sarsılmaması adına bu konuda üzerimize düşeni hep birlikte yerine getirelim. 2013 yılının ilk altı ayında sadece 6 gemimiz yapılan denetimler sonucu tutulma yaşamış. Bu rakam geçtiğimiz sene sonunda 28 olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda Türk denizcilik tarihinin en parlak dönemini yaşıyoruz. Bu rakamın yükselmemesi için gayret göstermeliyiz" şeklinde konuştu.

Beyaz listeyi korumalıyız

Genel Müdür Şevli’nin ardından kürsüye gelen Gemi Denetim Dairesi Başkanı Giray Yüksel ise MLC 2006 ile ilgili bir sunum yaptı. Sunumunda “Ülkemizin 2003 yılında Paris Mou’nun kara listesinde iken Bakanlığımızın yoğun özveri ve gayretleri sonucunda 2008 yılında beyaz listeye geçti. Beyaz listede kalıcı olunması ve ülkemizin IMO, ILO, AB, Paris Mou gibi uluslararası kuruluşlar ve dünya denizcilik camiası nezdinde son yıllarda edindiği kazanım ve itibarın olumsuz etkilenme riskini minimize etmek için 29 Nisan 2013 tarihi itibariyle MLC 2006 kapsamında program dışı denetim uygulama talimatını yayımlandık; Mayıs ayından itibaren limanlarımızda Türk gemilerine yönelik MLC kapsamında program dışı ön denetimlere başladık.” diyen Yüksel şunları ifade etti:

“Yayınladığımız talimat ile ülkemiz MLC 2006 sözleşmesine taraf oluncaya kadar, 200 gt ve üzeri uluslararası sefer yapan (balıkçılık ya da benzeri faaliyetler yürüten gemiler, yerel özellikler içerecek şekilde imal edilmiş olan gemiler ile savaş gemileri ve deniz kuvvetlerine ait gemiler hariç) tüm Türk bayraklı ticaret gemileri uğradıkları ilk Türk limanında program dışı denetime tabi tutulacak. Denetimlerde kısa sürede giderilebilen eksikliklerin giderilmesi sağlanacak, süre gerektiren eksikliklerin ise gemi denetim görevlilerimizle koordine olarak gemi kaptanı ve işletmecisi tarafından hazırlanacak bir düzeltici faaliyet planı kapsamında sorumlu kurumlar nezdinde çözülmesi için süre tanınacaktır. Bir nevi bakanlık olarak armatör ve gemi adamlarımıza danışmanlık hizmeti sunacağız. Benzer şekilde, bakanlığımızca yetkilendirilmiş klas kuruluşlarının da mevzuat gereği yürüttükleri program dışı sörveylerde MLC 2006’ya ağırlık vermelerini ve PSC denetimlerinde karşılaşılabilecek olası problemleri de hesap ederek pro-aktif hareket tarzı belirlenmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz”

Bilgi Eksikliğimiz var

Yüksel son olarak Türk gemilerindeki en büyük sorunun bilgi ve tecrübe eksikliği olduğuna dikkat çekerek "Gemilerimizde yer alan personelin bilgi ve tecrübesi, yaşam koşulları, gıda ve sağlık, sosyal imkanlar gibi birçok yönden denetimler yapılacak. Özellikle personelin bilgi eksikliğinden kaynaklı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. Küçük sorunlardan limanlarda pek tutulma yaşanmıyor fakat temel hususlar ile ilgili olarak çok dikkatli olmalıyız. Sözleşme çerçevesinde sörveylerimiz de denetimlerle ilgili olarak eğitimler alıyor. Mavi bayraklı liman sayımız artış gösterirken tanker taşımacılığına ekstra özen göstereceğiz" dedi.

virahaber.com
 

GÜNCEL Haberleri

Çanakkale Savaşları'ndan Kalma 109 Yıllık ‘HMS Majestic' Batığına 400 Istakoz Salındı
Zonguldak'ta Sis Etkili Oldu
İZFAŞ, Türk Lojistik Sektörünü Çin’e Taşıyor
Honda’nın Sessiz ‘Gücü’nü Uzaktan Yönetebilirsiniz
Son Yıllarda İkisi Bir Arada Hiç Bu Kadar Bol Görünmemişti