Setur Yunanistan'daki iki marina için görüşmelere başladı

Setur, Yunanistan’da biri ana karada diğeri de adalarda 2 marina daha işletmek için girişimlere başladı. Setur Genel Müdürü Üstün Özbey, “Akdeniz çanağındaki tüm fırsatları değerlendiriyoruz” dedi

Türkiye’de 10 ve Yunanistan’a ait Midilli adasında bir marina işletmesiyle Avrupa’nın en büyük marina zincirlerinden biri olan Setur, Yunanistan’da 2 Marina’nın daha işletmesini almak üzere görüşmelere başladı.

Setur Genel Müdürü Üstün Özbey, bu yıl ellinci yıllarını kutladıklarını belirterek, “Türkiye’nin en eski turizm şirketlerinden Setur olarak 50 yılda edindiğimiz deneyimi artık uluslararası arenada kullanmak istiyoruz. Bu anlamda hem marinacılıkta hem de duty free işletmeciliğinde yurtdışındaki fırsatları değerlendiriyoruz. Şu anda Yunanistan’da iki marina ile görüşüyoruz. Bunların biri ana karada diğeri adalarda. Bunun dışında Akdeniz çanağındaki tüm fırsatları takip ediyoruz” diye konuştu.

Maliyetler düşünüldüğünde marinacılığa yapılan yatırımların kısa vadede çıkarılamayacağını söyleyen Özbey, şunları kaydetti:

“Ancak Koç Grubu iştiraklerinden Setur olarak bu alandaki yatırımlarımızı sektörün de gelişimine katkıda bulunmak amacıyla artırmaya devam ediyoruz. Biraz da sosyal bir misyon olarak gördüğümüz marinacılıkta yıllardır Türkiye’de turizm için taşıdığımız bayrağı bundan sonraki süreçte yeni işbirlikleri ile uluslararası arenaya da açmak istiyoruz. Midilli’ye gelen Türk turistler marinada dalgalanan Türk bayrağını görünce mutlu oluyorlar.”

Setur Marina organizatörlüğünde gerçekleşen Ege Yat Rallisi’nin start organizasyonunda biraraya geldiğimiz Özbey, marina işletmeciliğinin yanı sıra duty free işletmesi, acentacılık ve özel uçak kiralama alanında faaliyet gösteren Setur’un yeni dönem planlarını anlattı.

Vehbi Koç’un sözü

2023 hedefi kapsamında marina kapasitesini 30 bine çıkarmak isteyen Türkiye’de bu rakamın şu an 20 bin olduğunu hatırlatan Özbey, şöyle konuştu: “Kurucumuz Vehbi Koç, bundan 50 yıl önce Setur’u oluştururken ‘Turizm petrol kadar değerlidir’ diyerek, sektörün ülke ekonomisi için önemine dikkat çekmişti. Bugün gelinen noktada Turizm sektörünün Türkiye’ye her açıdan katkıları ortada. Biz de bu alanda Türkiye’ye gelir kazandırdığımız için mutluyuz. Hatırı sayılır kârlılık olmadığı halde bu alanda kesinlikle olmak ve hatta üzerine koymak istiyoruz. Bunu Türkiye’ye borcumuz olarak görüyoruz.”

Midilli cazip fiyatlaması ile iyi bir alternatif

Tekne sahiplerinin giderleri içinde kuşkusuz en büyüğü marina kiraları. Türkiye’de marinalarda metrekare kirası (Yıllık)  yerine göre 230 lira ile 400 lira arasında değişiyor. Yani 52 metrekarelik bir (Boyu 13, eni 4 metre) teknenin yıllık bağlama ücreti 12 bin lira da olabiliyor, 23 bin liralara da çıkabiliyor.

Midilli’de ise fiyatlar kıyaslanamayacak kadar hesaplı. Aynı ebatlarda bir tekneyi Midilli Setur Marina’da 4 bin lira civarı bir fiyata bağlamanız mümkün.

500 yat kapasiteli marinada doluluğun yüzde 50’lere ulaştığını söyleyen Setur Marinalar Müdürü Emre Doruk “Burada rekabet daha yoğun. Üstelik Türkiye’ye göre kiralama ücretleri daha düşük. Biz buraya 400 bin dolar kira bedeli ödüyoruz. Türkiye’de ise benzer bir yeri Milli Emlak’tan 7-8 milyon dolardan daha aza kiralamak mümkün değil. Dolayısıyla bu fiyat farkı ortaya çıkıyor. Türkiye kıyılarına çok yakın olan Midilli pek çok Türk için de iyi bir alternatif. Zaten marinadaki teknelerin yarıya yakını da Türkler’e ait tekneler” diye konuştu.

Duty free’lerde dünyaya açılıyoruz

SETUR’un Türkiye’nin ilk duty free mağazası (vergisiz satış noktası) lisansını alan şirketi olduğunu hatırlatan Üstün Özbey bu alandaki planlarını şöyle anlattı: “Şu anda Türkiye’de duty free işletmeciliğinde yeni proje pek yok.

Yapımı süren Çukurova havalimanın duty free’sini aldık. 3. havalimanının da belli bazı alanlarında varız. Artık gözümüzü dışarı çevirdik. İlk yurtdışı duty free mağazamızı Erbil’e açtık. Geçen yıl Singapur ve Hindistan’daki havalimanı duty free’lerinin ihalesine katıldık. Kazanamadık ama dünyanın her yerindeki fırsatlara bakmaya devam ediyoruz.”

Türk-Yunan dostluk turu

2000 yılından beri her iki yılda bir Setur Marinas organizatörlüğünde gerçekleştirilen Ege Yat Rallisi, bu yıl Setur’un 50’nci yılı olması dolayısıyla Setur 50. Yıl Ege Yat Rallisi olarak adlandırıldı. Setur’un davetlisi olarak Midilli ayağına katıldığımız rallide 25 yat, 31 Temmuz’da başladıkları turu, Yunan adalarına uğrayarak 16 Ağustos’ta tamamlayacak.

Kapıkule gelir kapısı

Duty free işletmeciliğinde 50 yıllık deneyimleri olduğunu kaydeden Üstün Özbey, “Dünyadaki rakiplerimize göre çeşitlilik açısından daha zenginiz. Deniz limanları, hava limanları ve sınır kapılarında duty free iştelmelerimiz var.

Yılda 5 milyon giriş-çıkışın olduğu Kapıkule sınır kapısı Meksika-Amerika sınır kapısından sonra dünyanın ikinci büyüğü. Kapıkule sınır kapısı Setur’un duty free işletmeleri arasında en yüksek ciroya sahip” dedi.

Kalamış’ta ihale olursa bakarız

Kalamış'ta belediye imar planında değişikliğe gidildiği için Setur’un da 664 milyon dolar işletme bedeliyle kazandığı ihaleden çekildiğini hatırlatan Üstün Özbey bundan sonraki sürece ilişkin şunları söyledi: “Şimdi ihalede ikinci olan şirket durumu değerlendiriyor. Eğer onlar da bu şartlarda olmayı istemezlerse üçüncüye gidilecek. İhalede ikinci ve üçüncünün de çekilmesi ve ihalenin yenilenmesi durumunda şartlara bakacağız. Eğer şartlar bizim için uygun olursa ihaleye yeniden girebiliriz. Şu anda denizseverlerin ihtiyaçlarının aksamaması için Kalamış’ta hizmete devam ediyoruz.” Rekabet Kurulu’nun Yıldız Holding’den aldıkları Beta ve Pendik marinaların Koç Grubu’na devrine onay vermemesi konusunda Özbey, “Henüz gerekçeli kararı görmedik. Gördükten sonra değerlendireceğiz” demekle yetindi.

 

virahaber.com

LİMAN Haberleri

Bodrum Cruise Port, 2024 Sezonunu Rekor Yolcu Sayısıyla Kapattı
Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor