Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) uluslararası nakliyeden yayılan sera gazları salınımını azaltmak için halihazırda teknik ve operasyonel önlemler benimsemiş durumda. Uluslararası uzmanlar, güvenilir ve güncel bilgi sağlamak amacıyla uluslararası nakliyeden yayılan sera gazı envanterini güncelleme çalışmalarına başlamak üzere Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) genel merkezinde bir Bilirkişi Çalıştayı’nda toplandı. IMO, Deniz Çevresini Koruma Komitesi (MEPC) aracılığıyla yapılan bu çalışmaları sera gazını azaltmak için alınacak ek önlemlere dayandırabilir.
IMO’nun uluslararası nakliyeden yayılan sera gazları salınımını azatmak amacıyla MARPOL Ek VI değişiklikleri altında 2011 yılında yeni gemiler için Enerji Verimliliği Tasarım Endeksi (EEDI) ve tüm gemiler için Gemi Enerji Verimliliği Yönetim Planı (SEEMP) benimsedi. Bu değişiklikler 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdi.
2009 yılında yapılan İkinci IMO Sera Gazı Çalışması’nda uluslararası nakliyenin 2007 yılında 870 milyon veya küresel insan kaynaklı karbon dioksit (CO2) salımının yüzde 2,7’sini yaydığı tahmininde bulunmuştu. İkinci çalışmada yer alan mevcut tahmin 2008 yılından beri küresel olarak yaşanan ekonomik gerilemeyi hesaba katmadığı için güncellenmiş bir Sera Gazı Envanter çalışması gerekli görüldü. Miktar ve küresel ısınma potansiyeli açısından, karbon dioksitin en önemli sera gazını teşkil ettiği egzoz gazları, gemilerden salınan sera gazlarının ana kaynağını oluşturuyor. Güncellenmiş bir envanter, aynı zamanda 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren teknik ve operasyonel enerji verimliliği önlemlerinin etkisinin değerlendirilmesini sağlayacak bir referans noktası sağlayacak.
Deniz Çevresini Koruma Komitesi (MEPC), Ekim 2012 tarihindeki 64’ncü oturumunda ilke olarak sera gazı salınım tahminlerini güncellenme taslağını onayladı. 26 Şubat-1 Mart 2013 tarihleri arasında toplanacak olan Bilirkişi Çalıştayı güncellemede kullanılacak metodolojileri ve varsayımları yeniden gözden geçirecek. Bilirkişi Çalıştayı’nın müzakerelerin bir özetini, bu yıl mayıs ayında toplanacak olan MEPC 65 çalışmalarına bir rapor halinde sunması bekleniyor.
Karbon dioksite (CO2) ek olarak, uluslararası nakliye işi ile uğraşan gemilerden salınan sera gazlarının küresel bir Sera Gazı Envanteri ve ilgili maddeleri arasında veri bulunurluğuna bağlı olarak Metan (CH4), Azor Oksit (NO2), Hidroflorokarbonlar (HFCler), perflorokarbonlar (PFCler) ve sülfürhekzaflorür (SF6) yer alabilir. İklim değişikliğine katkıda bulunabilecek diğer ilgili maddeler arasında Nitrojen oksit (NOx), metan-olmayan uçucu organik bileşikler (NMVOC), karbon monoksit (CO), Parçacıklı maddeler (PM) ve kükürt oksit (SOx) yer alıyor.
virahaber.com / IMO