Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Dr. Hasan Pekdemir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan ve İstanbul Boğazı’ndan yolcu taşımacılığı yapan Şehir Hatları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün tasarruf tedbirleri adı altında vapurlarda emniyet ve seyir güvenliğini tehlikeye attığını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki Şehir Hatları İşletmesi’nin zarar ettiği gerekçesi ile vapurlarda çalışan gemi adamlarının uluslararası konvansiyel gereği asgari donanımda personel olması gerekirken, 4 kişi ile seyir yaptığını belirten Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Pekdemir, Şehir Hatları İşletme Müdürlüğü’nün, yeni bir Üsküdar Vapuru faciasına davetiye çıkardığını ifade etti.
Günde 2 bin yerel trafiğin olduğu İstanbul Boğazı’nda, en az bin yolcu kapasiteli bir şehir hatları vapurunda emniyetin geri plana itildiğini ve denize bir yolcu düştüğü anda, mataforayı denize indirecek yeterli gemi adamı olmadığını kaydeden TDS Genel Başkanı Hasan Pekdemir, Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’nün tasarruf edeceğiz diye yolcuların can güvenliğini heba edecek noktaya geldiğini iddia etti.
Yolcuların can güvenliği tehlikede
Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Dr. Hasan Pekdemir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, TDİ AŞ’den 2005’te devraldığı Şehir Hatları İşletmesi’nde tasarruf tedbirleri adı altında, can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak kararlara imza attığını söyledi. İstanbul Boğazı’nda seyir yapan bir vapurda asgari olarak en az 7 personel olması gerekirken, şu anda bir kaptan, 2 gemici bir yağcı olduğunu ifade eden TDS Genel Başkanı Dr. Hasan Pekdemir, İBB Şehir Hatları İşletme Müdürlüğü’nün, güvenlik ve emniyet konusunda İstanbul halkına karşı sorumsuzluk içinde olduğunu iddia etti.
Ulaştırma Gazetesi’ne zehir zemberek açıklamalarda bulunan Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Dr. Hasan Pekdemir, Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’nü beceriksizlikle suçlayarak, Ocak 2012’den itibaren üç aydır çalıştırdığı 600 gemi adamına mesai ücretlerini ödemediğini belirtti.
Geçen sene imzalanan ve 2011-2012 yılını kapsayan Toplu İş Sözleşmesi ile birlikte 45 yıldan beri Şehir Hatları’nda uygulanan metotlar, 2012 Ocak ayı itibariyle değiştirildiğini ifade eden TDS Genel Başkanı Pekdemir 24 saat gemide çalışan gemi adamının, 24 saat dinlenmesi gerektiğini, her 24 saate karşın 7 saat mesai ücreti ödenmesi gerekirken, bu ücretin verilmediğini belirtti.
Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Dr. Hasan Pekdemir Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’nün iş barışını bozucu eylemlere imza attığını belirterek şunları söyledi; “Şehir Hatları Genel Müdürlüğü 1 Ocak 2012’den itibaren mesai ücretlerini ödemeyeceğini açıkladı. Sebep olarak ta Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı’nın 2010 yılında Manila’da düzenlenen STCW Konvansiyonu çerçevesinde aldığı bir kararı gerekçe olarak gösterdi. Toplu İş Sözleşmeleri Anayasa ile teminat altına alınmıştır. Müsteşarlığın gönderdiği bir yazı, yasa hükmünde olamaz. Şehir Hatları İşletme Müdürlüğü kaptanlara sürekli baskı yapıyor. Gemide kalmaya devam edeceksin ama mesai yazmayacaksın. Biz de diyoruz ki; böyle bir şey yok. Dinlenmek ile sorumluluk aynı anda olamaz. Bu adamı sen 24 saat gemide tutuyorsan; bu iş gördürülmemiş olsa bile işverenin emrinde geçirdiği süre, iş süresidir. Dolayısı ile bunun fazla mesai ücretini ödeyeceksin diyoruz kendilerine. Onlar da ödemeyeceğiz diyerek, iş barışını bozmuş durumdalar” dedi.
Pekdemir: Şehir Hatları’nı işletemiyorsanız, TDİ AŞ’ye geri verin
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hatları İşletmesi’ni Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş’den devraldıktan sonra kar eden kısımları İDO bünyesine dâhil ederek 860 milyon dolara özelleştirdiği belirten TDS Genel Başkanı Pekdemir, “Eğer, Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hatlarını işletemiyorsa, TDİ A.Ş’ye geri versin. Biz TDİ A.Ş Genel Müdürü Burhan Külünk ile konuştuk. ‘Geri iade ederlerse alırız’ dedi. Bunu Belediye’ye bildirdik. Ancak bize bu konuda bir dönüşleri olmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İştirakler Dairesi Başkanı ile yaptığımız görüşmede ise ‘biz Şehir Hatları ile görüştük bu mesai ücretlerini ödemeyeceğiz’ dedi. Büyükşehir Belediyesi 600 gemi adamının üç aydır, aylık 91 saatlik mesai ücretini ödemeyerek, Şehir hatları personelini mağdur etmiş durumdalar” dedi.
SÜLEYMAN GENÇ: SENDİKA GERÇEKLERİ YANSITMIYOR
Diğer taraftan; Türkiye Denizciler Sendikası’nın iddialarına cevap veren İBB Şehir Hatları İşletmesi Genel Müdürü Süleyman Genç, TDS’nin gerçekleri yansıtmadığını kaydederek, Gemi adamlarının çalışma ve dinleme sürelerinin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ile ‘Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşmesiyle (STCW) belirlendiği ifade etti.
Şehir Hatları bünyesinde hizmet veren vapurlarda 2 posta halinde 13-16 personelin donatımı ile hizmet verdiğini dile getiren, her postada en az 7 personelin olduğunu belirten İBB Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç, söylenenlerin aksine gemilerde can ve mal güvenliğinin temin etmek adına gemi adamlarının yorgunluklarının azaltılması yönünde çalışmalar imza attıklarını söyledi.
Gemiadamları Donatımında Asgari Emniyet Belgesi’nde belirtilen sayıların üzerinde donatımı bulunan Şehir Hatları vapurlarında, IMO ve ILO’nun ortak çalışması neticesinde oluşturulan ‘Gemiadamlarının Çalışma ve Dinlenme Saatlerinin Kayıtlarının Tutulması ile Köprüüstü Çalışma Saatlerinin Düzenlenmesi’ kılavuzuna göre hareket ettiklerini söyleyen Genel Müdür Süleyman Genç , bu konuda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 26.01.2012 tarihli yazı ile “Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü” tarafından kuruma bildirilen çerçeveyi uyguladıklarını sözlerine ekledi.