Sektörün en iyileri buluştu

“I. Küresel Deniz Teknolojilerinde İnovasyon ve Deniz Ulaştırmasının Geleceği Konferansı” 24-26 Kasım tarihleri arasında İTÜ Maslak Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Türkiye’nin denizcilik alanındaki ilk küresel konferansı “I. Küresel Deniz Teknolojilerinde İnovasyon ve Deniz Ulaştırmasının Geleceği Konferansı” 24-26 Kasım tarihleri arasında İTÜ Maslak Kampüsü, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi ve TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası(GEMİMO) işbirliği ile gerçekleştirilen Küresel Konferans, katılımcılara deniz ve denizcilik ile ilgili mevcut ya da geleceğe ait teknolojiler konusunda bilgilerini ve uzmanlıklarını paylaşmaları, 21. Yüzyılın deniz ulaştırmasında “Yeni Sistem(ler)” yaratılması için imkanların analiz edilmesi fırsatlarını sundu. Sadece Türkiye'de değil, dünyada da bir ilk olma özelliği taşıyan ve markalaşma iddiasındaki bu konferansta yapılan sunumlar neticesinde, denizcilikte AR-GE ve inovasyon faaliyetlerini arttırmanın önemi bir kez daha vurgulanmış oldu.

Erasmus University Rotterdam’dan Prof. Dr. Hercules Haralambides, Kobe University’den Kinzo Inoue, Stevens Institute of Technology’den Doç. Dr. Rashmi Jain, İTÜ’den Prof. Dr. Mehmet Karaca, Piri Reis Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Kamil Sağ gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 15 akademisyenden oluşan bilim kurulu tarafından 100’ün üzerinde çalışma arasından seçilmiş olan 57 makalenin sunumu 11 oturumda gerçekleştirildi.

Konferansta sunulan makaleler tarihi denizci kent İstanbul, küresel denizcilik stratejileri, deniz taşımacılığı, 21. Yüzyıl yöneticileri, gemi-kıyı entegrasyonu, çevre koruma ve denizcilik sektörü, 21. Yüzyılda bilgiye dayalı inovasyon ve denizcilik sektörü, yenilikçi gemi tasarımı, inşa teknolojileri ve deniz mühendisliğinde yeni teknolojiler, enformasyon ve komunikasyon teknolojileri ve denizcilik sektörü, denizcilik sektöründe güvenlik ve güvenlik önlemleri, denizlerde yasal çerçeve ve uluslararası denizcilik konvansiyonu konularında yapılmış son araştırmalardan oluştu.
Türkiye’nin ilk küresel konferansının açılış konuşmasında İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler konferansın önemine vurgu yaparak “yeniliğin oranı, bilgi alışverişi ve bilginin duyurulmasının kalitesine ve oranına bağlıdır. Denizcilik sistemlerini daha iyi anlayabilmek için daha fazla bilim, daha fazla araştırma ve daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Denizcilik sektöründe bilim ve politika yapıcılara gerekli bilgi akışını sağlayabilmek için uzun dönemli data, daha iyi gözlem ve data toplama kapasitesi gereklidir. Sektörde hızlı ve az maliyetli sistemlerin sürdürülebilir bir şekilde uygulanabilmesi için daha fazla teknoloji ve daha fazla inovasyon gerekli” şeklinde konuştu.

Konferansın kapanış konuşmasında Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, “Geçtiğimiz yıl yapılan ulaştırma şurasında belirlenen yüz hedeften önemli bir kısmı da denizcilik alanındadır. Bu hedeflere cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıl dönümü olan 2023’e kadar ulaşacağız. Hatta bu hedefleri geçeceğiz. Kapanışını yaptığımız “I. Küresel Deniz Teknolojilerinde İnovasyon ve Deniz Ulaştırmasının Geleceği” konulu konferans şüphesiz ki çok faydalı oldu ve bu konferansın geleneksel hale getirilmesini diliyorum. Düzenleyenlere, destekleyenlere ve katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Denizcilik bugün dünden daha iyi, gelecek bugünden daha da iyi olacaktır” diye konuştu.

GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın ise yaptığı kapanış konuşmasında, “son üç gündür başarıyla hazırlanmış sunumları dinleme şansı bulduk ve birbirimizi en üst seviyede bilimsel araştırmalar ve bilgiler ile besledik. Dünyanın çeşitli ülkelerinden bu konferansa katılan herkes ile başrol oynadık. Uluslararası bilim adamları ve sektör temsilcileri de global denizcilik topluluğunun ve birliğin oluşmasında başrol oynamaktadır. Gerçekleştirilen bu konferans denizcilik ve deniz bilimlerinin en uzaktaki gelişmelerini bile bize iletiyor olması nedeniyle önemli bir etkinliktir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nil Güler konferansın kapanış konuşmasında emeği geçenlere ve destek verenlere tek tek teşekkür ederken, dünyanın dört bir yanından akademisyenlerin yaptıkları son araştırmalarını sunmak için geldikleri böylesine önemli küresel bir konferansa Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) desteğinin yeterince etkin olmamasının kendilerinde hayal kırıklığı yarattığına vurgu yaptı.

Konferansın kapanış töreninde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, sponsorlar ve yurtdışından katılan akademisyenlere plaket verilirken, Yıldırım’ın plaketini bakan adına Naiboğlu aldı.

Medya sponsorluğunu MarineDeal News’un yaptığı konferansın altın sponsorları DTO, Gulf Marine, İnce Denizcilik, International, İDO ve Güven, gümüş sponsorları NemtaşShipping, YA/SA, Er Denizcilik, Lloyd’s Register, Uzmar Denizcilik, İlkfer Denizcilik ve Türk Loydu olurken, bronz sponsorları ise Kıran Denizcilik, Karahasan Denizcilik, OMNI, Sarıoğlu Denizcilik, ANT Europe, ABS, CLASS NK, Viking, Deckhouse II, Bureau Veritas, Desan Shipping, Chugoku Marine Paint, Türk Armatörler Birliği ve Metropol Denizcilik şeklinde sıralandı.

Virahaber


GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri