Sektörü canlandıran tersaneler teşvik istiyor

Samsun’un tek tersanesi olan Terme Tersanesi, gelişimini sürdürerek mobilyadan boyaya kadar gemi yapımıyla ilişkili 36 farklı sektöre canlılık getirdi. Ancak sıkıntılı bir dönem geçiren sektör teşvik bekliyor.

Ülke ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar sağlayan sektörlerden gemi yapım sektörü, hızlı gelişimini sürdürüyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı destekleriyle inşa edilip 4 yıl önce faaliyete geçen Samsun’un tek tersanesi olan Terme Tersanesi, gelişimini sürdürerek mobilyadan boyaya kadar gemi yapımıyla ilişkili 36 farklı sektöre canlılık getirdi. 14 bin ton saç işçiliği yapabilecek güçlü ekip ve makine parkuruna sahip olduklarını Terme Tersanesi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zorlu, sektörel destek ve teşvik beklediklerini kaydetti.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, 85 bin metrekarelik alana kurulu Terme Tersanesi’ni ziyaret etti. Ziyarette MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, Şube Danışma Kurulu Üyesi Hami Danış ve MMO Samsun Şube Teknik Görevlisi Savaş Kaygusuz’u Terme Tersanesi AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zorlu ağırladı.

MMO heyetine gemi üretim ünitelerini gezdiren iş adamı Zorlu, tersanede yapılan imalatlara ilişkin bilgi verdi. Tersanede şuan 1 römorkör, 2 adet 4 bin 500 tonluk nehir tipi kuru yük gemisi imalatı gerçekleştirdiklerini söyleyen Zorlu, sektörün dünyada ciddi bir daralma yaşamasına rağmen kendilerinin imalata devam ettiklerini kaydetti. Erkan Zorlu, gemi yapım sektörünün destek ve teşvikler beklediğini de ifade etti.

MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan ise Terme Tersanesi’nin farklı sektörlere sektörlere ciddi katma değerler sağladığını vurguladı. Gürkan, “Samsun’daki bulunan üretim tesislerine yönelik periyodik kontrol ve eğitim konu başlıklarında çalışmalar yürütüyoruz. Üretim tesisleri ilimiz ve ülkemiz için önem taşıyor. Üretim tesislerinin istihdama katkı sağlamasının yanında bulundukları yöreye imalat kültürü kazandırması ve teknolojik kabiliyetinin gelişimine katkı koyması de ayrıca değerlendirilmelidir. Gemi yapım tersaneleri yaklaşık 36 sektörden alım yaparak katma değer yaratıyor. Buna karşın sektörün dünyada yaşadığı daralma dikkate alınarak yerli üreticilere yönelik destek ve teşvikler artırılmalıdır” şeklinde konuştu.

virahaber.com

Gemi & Yat İnşa Haberleri

Veventures Bir Yılda İkinci Konteyner Gemisini Filoya Ekledi
Pearl Naval Filosunu Genişletme Kararı Aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yalova’da TCG Derya’nın Teslim Törenine Katılacak
Antalya Serbest Bölge, 24 Yılda 694 Lüks Yatı Suya İndirdi
Tersan Tersanesi Yeni Zelandalı Aurora Fisheries İle Kontrat İmzaladı