Sefine Tersanesi'nden 'Merkezi Danışma Kurulu'’ önerisi

Türkiye’de ilklerin ve enlerin tersanesi olarak bilinen Sefine bu kapsamda son olarak, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu tarafından düzenlenen, ‘’Deniz Ticaret Gemilerinde Geleceğin Teknolojileri’’ başlıklı çalıştayda yer aldı.

Son yıllarda, özellikle Norveç ve diğer Avrupa ülkelerine yaptığı başarılı yeni inşa teslimatlarıyla, Türkiye’nin bu alanda en aktif tersaneleri arasında yer alan ve güçlü teknolojik altyapısı sayesinde de sektörün gelişimine yön veren Sefine Tersanesi, sektörün tek çatı altında bir araya geldiği hemen her organizasyonda başarıyla yer almayı sürdürüyor.
Türkiye’de ilklerin ve enlerin tersanesi olarak bilinen Sefine bu kapsamda son olarak, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu tarafından düzenlenen, ‘’Deniz Ticaret Gemilerinde Geleceğin Teknolojileri’’ başlıklı çalıştayda yer aldı.


24 Ocak tarihinde, Teknopark/Kurtköy ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyona, Sefine Tersanesi adına Yönetim Kurulu Danışmanı Süleyman Akın Tuzcuoğlu katılırken, Tuzcuoğlu sunumunda; ülkemizdeki tersanecilik sektörünün gelişimi adına önemli öneriler paylaştı.
Gün boyu süren çalıştayın ilk oturumunda söz alan Tuzcuoğlu, “Tersanecilik Sektöründe Rekabetçi Olunabilmesi Maksadıyla Gerekli Teknolojik Yaklaşımlar” başlıklı oturumda, yoğun bir rekabetin olduğu tersanecilik sektöründe, teknolojiyi kullanma becerilerinin sağladığı avantajlardan söz etti.


Teknopark gibi oluşumlar güçlendirilebilir

Tersanecilik sektöründe rekabetin, tersane tarafından siparişi alınan projenin, istenilen süre ve kalitede, minimum maliyet ile üretilmesine dayandığını aktaran Tuzcuoğlu, “Bu işleri düşük maliyetlerde yapmak için işin istenen sürede ve kalitede yapılması gerekiyor. Türk tersanecilerinin geçmişine baktığınızda, şimdiye kadar verdiğimiz gemilerde bir seviyeye geldik. Maliyeti en çok pazar maliyeti belirliyor. Çözümleri üretmek için merkezi bir AR-GE kuruluşu oluşturulmalıdır. Herkes tersanesinde AR-GE sistemi kuruyor, ancak bunu genel olarak maliyeti düşürmek için yapıyor. Gelişmiş seviyedeki ülkelerin arasında girmek için bu konuda stratejiler geliştirilip, iş birlikleri yapılmalıdır. Mesela Teknopark gibi sanayide çalışan insanların da katkısını sağlayarak, bu süreçleri geliştirmek gerekiyor. Teknopark gibi unsurlar için Kore veya Japonya'dan danışmanlık alıp, bu iş birlikleri yürütülebilir” dedi.


Üniversite-sanayi iş birliği artırılmalı

Sektörde maliyete etki eden unsurları proje yönetimi, genel gider, işçilik, malzeme, ekipman ve sistem olarak sıralayan Tuzcuoğlu, sanayi- üniversite iş birliğinin şu an istenen seviyede olmadığını belirterek, bunun daha da geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. 


Tuzcuoğlu, “Üniversitedeki düşünen unsurun, sanayiden gelmesi lazım. Ayrıca güçlü finans kuruluşlarının da bu işlere girmesi teşvik edilmeli. Onun için de cazip hale getirilmeli. Bunun yanında, devlet desteği için de bürokrasinin azaltılması, önemli faydalar sağlayabilir. Ek olarak, proje yönetimi de çok önemli. Bunun için de eğitim faktörü öne çıkıyor. Ülkemizde sektörün birlikteliği gerekiyor. Örneğin Türkiye'de tersaneler yılda 4-5 gemi veriyor, Kore'de ise bu sayı 95. Çünkü orada standardizasyon ve birliktelik var. Bu birlikteliği ülkemizde de artırmalıyız” ifadelerini kullandı.


Öte yandan düzenlenen çalıştay ile kurumlar ve paydaşlar arasında eşgüdüm ve iş birliğine katkı sağlanması beklenirken, ülkemizdeki deniz sanayinin 21’inci yüzyıl vizyonuna ışık tutması da hedefleniyor.
 

Vira Haber

Sefine Tersanesi Haberleri

Sefine Tersanesi “Heilhorn” Adlı Yolcu Feribotunu Teslim Etti
Sefine Tersanesi Nb-44’ün Sac Kesimini Gerçekleştirdi
Sefine Tersanesi Aqua HomborØy’u Suya İndirdi