İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin Anadolu ve Avrupa yakasında sahile paralel olarak deniz hattının oluşturulması projesi kapsamında seferlerin 4 Ocak'ta başlayacağını bildirdi.
Topbaş, "İSKİ İçme Suyu Atık Su Analiz Laboratuvarı"nın açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, sahile paralel deniz hattının oluşturulmasıyla ilgili sorusu üzerine Topbaş, İstanbul'da denizi daha fazla kullanmak adına böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.
İstanbul Boğazının uzunluğunun yaklaşık 30 kilometre olduğunu hatırlatan Topbaş, şöyle devam etti:
"Sahile paralel olmak üzere kuzey-güney istikametinde her iki yakada 4 Ocak itibariyle seferleri başlatıyoruz. Önce birer sefer, deneme şeklinde... Tabii bunun ağırlıklı olarak pik saatlerde olmasını arzu etmekteyiz.
Yolculuk taleplerine göre de seferler artırılacak. İnanıyorum ki hem kara trafiğindeki stresten kurtulma adına hem de daha rahat yolculuk yapma adına tercih edilecektir. Biz de bölgelerde daha önce var olan ve kullanılmayan iskeleleri tekrar devreye sokma, gerekirse yeni iskele çalışmaları da yapacağız."
Trafik denetimi
İstanbul'un trafik sorunun çözmeye yönelik çalışmaların ne aşamada olduğu yönündeki soruyu da Topbaş, trafik denetimiyle ilgili çalışmalarda Avrupa ve dünyada başarılı kentler olduğunu ifade etti.
Topbaş, bu şehirlerdeki trafik komuta kontrol merkezlerini incelediklerini anlatarak, "Buna denk, hatta bazı noktalarda daha da ileri merkezimizi oluşturduk. Bunun bir uygulamasını, EDS dediğimiz Elektronik Denetleme Sistemi'ni zaten İstanbul'da yapmaktayız. Arzu ediyoruz ki bu trafik denetleme sisteminin, ceza yazma ve konsole etme bölümünün İstanbul Büyükşehir Belediyesine verilsin" dedi.
Konuyla ilgili bazı çalışmaların yapıldığını, ancak henüz sonuca varılmadığını belirten Topbaş, "Bugünkü teknolojiyi kullanabilen ve bununla ilgili önemli aşama kaydetmiş olan İstanbul'un bunu başarabileceğine inanıyoruz. Başbakanımız bu konuda bir değerlendirme yapacak ve tabii ki ilgili kurumların da bu konuya hazır olması gerekiyor" diye konuştu.
"Bir noktada müdahale etme yetkisi"
14 milyon nüfuslu İstanbul trafiğine binlerce trafik polisiyle müdahale etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Topbaş, "Zaten trafiğin kadro eksikliğinden dolayı bazı sıkıntılar yaşadığını da biliyoruz. Biz yolları yapıyorsak, bunun da bir noktada müdahale etme yetkisini, gerekirse paralel de çalışabiliriz, böyle bir düzenleme beklemekteyiz" görüşünü ifade etti.
Topbaş, konuyla ilgili ek istihdam gerekmeyeceğini veya çok az gerekebileceğini ifade ederek, "Bizim EDS'lerle ilgili yazdığımız ceza, 2008 yılı itibariyle Trafik Genel Müdürlüğünün Türkiye'de yazmış olduğu cezaya eşdeğerdi" diye konuştu.
Zabıtaların sadece işgaliye cezası kesebildiğini dile getiren Topbaş, şunları kaydetti:
"Yaptırımlar ve sistem doğru kurgulandığı takdirde, kent trafik düzeni daha doğru ve sağlıklı olacaktır. Özellikle trafik ihlalleri zaten problem oluşturmaktadır. Bununla ilgili düzenlemeleri yapanlar başarıya ulaşmışlardır. Biz de İstanbul'da bunu ve gelecekte de kentte bazı bölgeler oluşturarak, o bölgeleri de diğer toplu taşıma ulaşımı yeterli hale geldiği zaman belirli saatlerde belki ücretli girişler de arkasından gelebilecektir."
"Beyoğlu Güzelleştirme Derneği bir çalışma yapacak"
"Ankara'da Garnizon Koşusu'na izin verilmediği hatırlatılarak, "İstanbul'da bu tür geleneksel aktivitelerin iptal olup olmayacağı" sorusu üzerine Topbaş, belediye olarak kendi görev alanlarıyla ilgili çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, "İstanbul'da benzer organizasyonların değerlendirmesi sayın valimize, valiliğe aittir. Onun vereceği kararlara bağlıdır" dedi.
Topbaş, Taksim'de özel bir yeni yıl kutlama programı olup olmadığının sorulması üzerine, "Yılbaşı için biz gerekli hazırlıkları yaptık. Tüm yurttaşlarımızın yeni yılını kutluyorum. Bununla ilgili birimlerimiz hazırlıklarını tamamladı. Beyoğlu ile ilgili Beyoğlu Güzelleştirme Derneği bir çalışma yapacak, bu çalışmalara da biz destek vereceğiz" şeklinde konuştu.
CNNtürk