Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSİ), sektörün 2013 yılında yaklaşık 1,4 milyar dolarlık ihracat yaptığını duyurdu.
SSİ'den yapılan yazılı açıklamada, sektörün 2013 yılında yaklaşık 1 milyar 391 milyon dolarlık ihracat yaptığı açıklanırken, 2023 yılında 25 milyar dolar ihracat hedeflendiği belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen SSİ Başkanı Latif Aral Aliş, sektörün 2012 yılında AR-GE'ye yaklaşık 773 milyon dolarlık kaynak ayırdığını bildirdi. Türkiye'nin, savunma ve havacılık sektöründe dünyanın önde gelen aktörlerinden biri olma hedefine doğru hızla ilerlediğini kaydeden Aral şunları kaydetti:
"2011 yılında 884 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi, ihracat yüzde 43 artışla 2012'de 1 milyar 262 milyon dolara yükseltildi. Bu yıl da yüzde 10 artış yakaladık. Uluslararası rekabetin ve gücün yoğun yaşandığı savunma ve havacılık sanayi, çizdiği başarılı görüntü ile birçok sektörü geride bıraktı. Türkiye'nin genel ihracatı açısından durgun geçen 2013, savunma ve havacılık ihracatı açısından belirgin bir gelişmeye sahne oldu. Sektörün 'Stratejik Plan' çerçevesinde 2014 hedefi yüzde 44 artışla 2 milyar dolara ulaşmaktır.
Sektör 2013 yılında atağa geçti. İhracatımızdaki artış trendi hızla yükselmekte. Bu noktada olmamızda en önemli pay, 527 milyon dolarlık ihracatı ile medarı iftiharımız olan, ATAK, HÜRKUŞ, ANKA ve F16 gibi dev projelere imza atan TUSAŞ'a aittir. TUSAŞ hizmet ihracatını dahil etmeden, sektör ihracatının yüzde 40'ını gerçekleştirmiştir. Global düzeyde bir havacılık şirketi olan TUSAŞ, savunma ve havacılık sanayi ihracatının da lokomotifi konumundadır."
"Türkiye'nin, sektörde dünya pazarında en büyük dilime sahip olan ABD'ye de ürün satmakta olduğu bilgisini paylaşan Aliş, ABD'nin Türkiye'nin ihracatında ilk sırada yer aldığını bildirdi.
Aliş'in verdiği bilgiye göre, 2013'de en çok ihracat yapılan bölgeler sırasıyla, Kuzey Amerika (ABD), BDT, AB, Hazar Bölgesi, Körfez bölgesi ve Güneydoğu Asya ülkeleri oldu.
Sektör ihracatında başta uçak ve helikopter aksamları olmak üzere, uçak motorları, zırhlı kara araçları, gemiler ve süratli botlar, füze, roket ve fırlatma platformları, hafif silahlar ve mühimmatları, elektronik sistemler (telsiz, komuta kontrol sistemleri, simülatörler, sensörler ve uygulama yazılımları) lojistik destek ürünleri (mutfak, hastane, giyim malzemeleri gibi) mühendislik ve teknoloji transferi hizmetleri yer alıyor.
virahaber.com