Savaş gemisi Foça ilçesine dikildi

İzmir’in Foça İlçesi’nde, antik çağ savaş gemisi olarak bilinen 'Kybele’nin heykeli Büyükdeniz Sahili’ne dikildi.

Foça Belediyesi, ilçenin simgelerini anıtlaştırarak kentin belli yerlerine yerleştirmeye devam ediyor. Geçen yıl Küçükdeniz sahilindeki Demokrasi Meydanı’na dikilen 'Balıkçı' ve bir parka dikilen 'Altın Horoz' heykelinden sonra, Kybele Antik Gemisi de anıtlaştırıldı. Heykeltrıaş Müge Ölçüm ve Özgür Bilgi tarafından metal iskelet üzerine fiber kaplama olarak yapılan 10 metre uzunluk, 2 metre genişlik ve 7.5 metre yüksekliğindeki Kybele Gemisi heykeli Büyükdeniz Sahili’ne yerleştirildi. Beşkapılar Kalesi ile Deniz Kuvvetleri Denizciliği Tanıtma, Sevdirme ve Yaygınlaştırma Merkezi arasındaki bölgeye yerleştirilen heykel büyük ilgi gördü.

'Balıkçı', 'Altın Horoz' ve 'Fok' heykellerinin ilçeye gelenlerin büyük ilgisini görmesi ve hatıra fotoğrafları için özellikle seçilmesini dikkate alarak 'Kybele’yi yaptırdıklarını belirten Foça Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ, kenti güzelleştirmenin yanı sıra yeni bir çekim noktası oluşturduklarını söyledi. Demirağ, denize girmek ve yürümek için çok tercih edilen Büyükdeniz Sahili’ni 'Kybele' heykelinin daha da hareketlendireceğini düşündüklerini belirtti.

'Kybele' heykeli, daha ilk günden kentteki hatıra fotoğrafı çekilen noktalar arasında yerini almaya başladı.

ANTİK ÇAĞ GEMİSİ KYBELE

Foçalılar, kendi yaptıkları bu tip gemiler ile antik çağlarda Foça’dan çıkıp Karadeniz kıyıları ile Ege ve Akdeniz’i aşarak İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelere ulaşmıştı. Buralarda koloniler kurarak ticaretlerini geliştiren Foçalıların kurdukları kentler arasında Fransadaki Marsilya kenti ayrı bir önem kazanmıştı. Bu tarihi olayı birebir canlandırmak amacıyla Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Hayat Erkanal'ın Onursal Başkanlığı'nda, proje başkanlığını Arkeolog Osman Erkurt'un yaptığı proje ile Kybele Antik Gemisi, 360 derece Tarih Araştırmaları Grubu'nca İzmir’in Urla İlçesi’nde yaptırılmıştı.

Osman Erkurt ve eşi Mualla Erkurt’un da aralarında bulunduğu 6 kişilik bir ekip aslına uygun olarak yapılan gemi ile o günün şartlarında, kürek ve yelken kullanarak Fransa’ya gitmişti. Fransa’da Türkiye’nin tanıtımına büyük katkılar yapan geminin limanda uğradığı saldırıyla bir bölümü sulara gömülmüş, ama buna rağmen dış basında çıkan olumlu haberlerden sonra 'Diasporayı ikiye bölen proje' olarak nitelendirilmişti.

 

virahaber.com / haberekspres.com.tr

GÜNCEL Haberleri

Dev Yolcu Gemisi Marmaris'e Demir Attı
Fırtınada Batan Kafkametler'in Mürettebatına Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı
İmamoğlu’na Tepki İçin Bal Mumu Köpek Balığını Tiner Döküp Yaktı
Antalya'da 2024 Yılında Yarım Milyona Yakın Yavru Deniz Kaplumbağası Denizle Buluştu
Rize'de Yoğun Yağışın Ardından Derelerin Getirdiği Çamur Denizin Rengini Değiştirdi