Türkiye’den yola çıkan Gazze, Mavi Marmara ve Defne Y gemilerini müsteşarlıktaki Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezinden takip ettiklerini bildirdi. Mavi Marmara gemisinde 546 yolcu ile 29 mürettebatın yer aldığını anlatan Naiboğlu, diğer iki geminin ise yük gemisi olduğunu ve mürettebat ile insani yardım malzemesi taşıdığını söyledi.
Gemilerin rotasının Süveyş’e doğru olduğunu ifade eden Naiboğlu, İsrail’e ait kara suları ve arama kurtarma sahasına girmeden Filistin’e gitmeyi amaçladığını anlattı. Kaptanının saat 04.30 sularında kendileri ile irtibat kurarak gemiye müdahale yapıldığını anlattığını belirten Naiboğlu, çok sayıda yaralının olduğunu bu şekilde öğrediklerini bildirdi. İsrail askerlerinin işgalinden sonra otomatik tanımlama sisteminin karartıldığına dikkati çeken Naiboğlu, müdahalenin ardından gemilerin rotalarının İsrail’in Ashdod Limanı’na döndürüldüğünü tahmin ettiklerini kaydetti.
Naiboğlu, şunları söyledi: "Şu anda gemilerle her hangi bir irtibatımız yok. Müdahale edilen nokta tamamen İsrail’in arama kurtarma sahalarının da dışında bir nokta. İsrail ana karasına 70 mil uzaklıkta bir nokta. Kara suları 12 mil. Onun dışında bir de arama kurtarma sahaları var. Müdahale edilen nokta bunların dışında bir yer. Alınan son sinyale göre gemiler hala söz konusu noktaların dışında. Uluslararası hukuk açısından böyle bir şeye hakları yok. Hem Dışişleri Bakanlığı hem de devletimizin diğer unsurları ile bilgileri paylaşıyor ve işbirliği yapıyoruz. Dilerim bu olay çok fazla büyümeden önlenir. Bu tür şeylere artık meydan verilmez."
Radikal