Deniz Ticaret Odası (DTO) Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, DTO Başkan Adayı Salih Zeki Çakır’ın meclis toplantısına katılmamakla yanlış yaptığını söyledi.
Salih Zeki Çakır’ın toplantıya katılmaması üzerine, seçimlerle ilgili geçen bir aylık sürede Çakır’a cevap niteliğindeki konuşmasını yapmaktan vazgeçtiğini belirten DTO Başkanı Kalkavan, “Eğer burada başkanlığa adaysanız masadan hiç kalkmayacaksınız. Ne olursa olsun sahada olan sahada kalır. Ama sahadan çekilmek yok” dedi.
Salih Zeki Çakır’a hitaben, “Burada başkanlığa adaysanız, geleceksiniz, burası sizin yeriniz” diyen DTO Başkanı Kalkavan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yapılan şeyi yanlış bulursunuz, doğru bulursunuz. Ben de söyledim; bana göre de yapılan doğru değildir. Ama gerçekten başkanlığa aday olduğunuz bir yerde bulunmamak bir avantaj değil. Bugün gelmeyerek bu durumu avantaja çevirmek düşüncesi toptan yanlıştır.”
DTO Başkanı Kalkavan, Başkan Adayı Salih Zeki Çakır’ın meclis toplantısına katılmayarak meclis üyeleri ve özellikle basın mensuplarının beklediği ‘iki adayın yarışmasının menfaatlerini’ görmelerini de engellediğini vurguladı. Bunun doğru bir yaklaşım olmadığına dikkati çeken DTO Başkanı Kalkavan, “Ama ben onun bu davranışına karşı bugün onun hakkında hiç konuşmayacağım. Bir aydır konuştuklarına hiç cevap vermeyeceğim ama bir dahaki meclise kadar... Eğer bir dahaki meclise de gelmezse öyle bir hakkı yok. O zaman konuşurum. Çünkü buraya aday olan gelip derdini, tasasını buradan çıkıp söyler. Gelseydi önce ona söz verilecekti” yorumunu yaptı.
BEN KONUŞTURULMASINI TALEP ETMİŞTİM
Kendi yeğeninin dahi geçen ay meclis toplantısında Salih Zeki Çakır’a söz verilmemesini ‘Meclis Başkanı ile kendisinin anlaşarak’ yapıldığını zannettiğini ifade eden DTO Başkanı Metin Kalkavan, “Fakat hiç öyle bir şey yoktu. Biz Sayın Meclis Başkanı ile bu konuda herhangi bir anlaşma içinde değildik. Aksine ben o gün Çakır’ın benden sonra hemen konuşmasını, konuşturulmasını talep etmiştim. Ama o gün, o andaki bir tercih yoluyla Sayın Başkan, meclisi yöneten kişi olarak konuşmasına izin vermedi. O sayede benim de konuşmamın ikinci bölümü gitti. Çünkü genelde bir aylık konuşma süresince önce ben cevap veriyordum, sonra Salih Kaptan cevap hakkını kullanıyor, sonra tekrar ben cevap hakkımı kullanıyordum. Yani ikiye iki oluyorduk ama o gün maalesef eksik kaldı” diye konuştu.
Salih Zeki Çakır’ın “Sayın Meclis Başkanı bana söz vermeyerek hata yaptı” dediğini de hatırlatan DTO Başkanı Kalkavan, “Olabilir. Başkanım medeni bir insan, saygı duyar. Ama çıkıp söyleyeceksiniz. Bizim karşı olduğumuz belli çizgiler var. Bu çizgilerin altına inildiğinde veya farklı kullanıldığında kullanılacak çok malzeme var. Biz ısrarla şunu söylüyoruz; demokratik olarak gelin, istediğinizi söyleyin, yapın. Yapılan davranışı demokratsızlık olarak kabul edebilirisiniz ama DTO’yu yöneten Yönetim Kurulu’nun Başkanı olarak olayda bizim en ufak bir dahilimiz yoktu ve demokratsızlığı bütün hepimize mal etmesi doğru değildir. Mücadeleyi sahada vermek, masada yapmak zorundayız. Doğruyu bulmak adına iyi olan kazansın” şeklinde konuştu. Kalkavan, toplantı için hazırlık yaptığını ancak Çakır’ın toplantıya gelmemesi üzerine seçimle ilgili konuları maddeler halinde cevapladığı konuşmasını bu ay yapmayacağını söyledi.
KALKAVAN’DAN “İYİ PİYASALAR” MÜJDESİ
DTO Başkanı Kalkavan, konuşmasında piyasaların gidişatıyla ilgili önemli açıklamalar da yaptı. Son dönemde geleceğin kısa ve orta vadede bugünkünden daha iyi olacağı beklentilerinin piyasalara hakim olduğunu dile getiren Kalkavan, “En kötümser olanlar krizin birkaç yıl daha sürebileceğini söylüyor. İyimser olanlar da bu yılın dördüncü çeyreğinden itibaren daha iyi piyasalar görüleceğini söylüyorlar” dedi.
Bu görüşlerin 20-23 Mart 2013 tarihleri arasında yapılan Europort İstanbul 12. Uluslararası Denizcilik Fuarı’nın ikinci günü düzenlenen Mare Forum’da yabancı katılımcılar tarafından dile getirildiğini belirten Kalkavan, yapılan sunumlarda 2013 yılının kayıp bir yıl olarak değerlendirildiğini, ancak kimine göre 2014, kimine göre 2015, kimine göre 2016’da iyi piyasalara ulaşılacağı yönünde öngörüler bulunduğunu açıkladı. Kalkavan, dünya genelinde filonun belli bir oranda sipariş verme hızının azaldığı, giderek teslimlerle beraber siparişteki filonun düşmeye başladığı yorumlarının yapıldığına işaret ederek, “Bu yüzde 17’lerle yüzde 27’ler arasında bir rakama belli bölümlerde inmeye başladı. Bu durum gelecek için, dünya deniz taşımacılığı için iyi bir sinyal. Piyasalar ama bu yılsonunda ama gelecek yıl sonunda ama ondan sonraki yıl sonunda düzelecek görünüyor” açıklamasını yaptı.
GEMİ İNŞANIN TOPARLANMASI DAHA UZUN SÜREBİLİR
Kalkavan, dökme yük, konteyner, tanker gibi farklı segmentlerde farklı yorumlar yapıldığını ancak bu segmentlerin içinde en çok gemi inşa sektörünün toparlanmasının diğer sektörlere göre daha fazla zaman alacağı bilgisini de verdi. Türk denizcilik sektöründe gemi inşa açısından paradoks bir yapı olduğunu, bu durumun yabancı katılımcılar tarafından yapılan sunumlarda da gündeme geldiğini anlatan Kalkavan, “Krizden gemi inşa ne kadar fazla etkilenmişse armatörlük kısmı o kadar büyüyen bir ülkeyiz. Tonajı büyüyen bir ülkeyiz. Yani, yenilenen, gençleşen özellikle büyük sektörde daha büyük oyuncu olan bir ülke konumundayız” yorumunu yaptı.
Geleceğin kısa ve orta vadede bugünkünden daha iyi olacağı müjdesini veren DTO Başkanı Kalkavan, uluslararası görüşlerin de bu yönde olduğunun altını çizdi. Kalkavan, “Bugünden daha kötüye gitme beklentisini dile getiren yok. ‘Kriz geliyor, batacağız, gideceğiz, daha kötü olacağız’ diyen herhangi bir konuşmacı duymadım. Ama en kötümser olanlar krizin birkaç yıl daha sürebileceğini söylüyor. İyimser olanlar da bu yılın dördüncü çeyreğinden itibaren daha iyi piyasalar görüleceğini söylüyorlar” diye konuştu. Özellikle dökme yük piyasasında ciddi bir sıkıntı beklendiğini hatırlatan Kalkavan, kriz sonrası iyileşme sürecinin en uzun dönüşünün de bu sektörde yaşanacağını kaydetti.
ÖNÜMÜZDE BİR 4.5 YIL DAHA YOK
Kalkavan, bu sektörün kendi içinde panamax, capesize gibi alt sektörler olarak ayrıştığını, sektörün bütününde ise taşımacılık açısından genel olarak daha pozitif bir döneme girildiğini kaydederek, “Taşımacılık olarak daha pozitif bir döneme gün geçtikçe giriyoruz. Krizin üzerinden 4.5 yıl geçti. Dolayısıyla önümüzde bir 4.5 yıl daha yok. Bu konuda herkes hemfikir" şeklinde konuştu.
Diğer fotoğraflar için tıklayın: https://www.virahaber.com/foto-galeri/dto-meclis-toplantisindan-kareler-200.htm
virahaber.com