Sağ eleştirilere yanıt verdi

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Osman Kamil Sağ, yurtdışında bir gazete yayınlanan Türk denizcilik eğitimi standartlarına yönelik haksız eleştiri yazısına bir mektupla cevap verdi.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Osman Kamil Sağ, yurtdışında bir gazete yayınlanan Türk denizcilik eğitimi standartlarına yönelik haksız eleştiri yazısına bir mektupla cevap verdi.

Osman Kamil Sağ, “Türk denizcilik eğitimi standartlarına yönelik eleştiri haksız” başlıklı bir mektubunda şu ifadelere yer verdi:

Bu mektubu Türkiye’deki denizcilik eğitim kuruluşları ile ilgili haksız yorumlar içerdiğini düşündüğüm “Gürcistan STWC onayını kaybediyor” (Lloyd’s List, 30 Kasım 2010) başlıklı makale ile ilgili olarak yazıyorum.

Makalede bazı Avrupa Birliğine üye olmayan ülkelerin STWC Konvansiyonu Gemiadamlarının Eğitimi, Belgelendirmesi ve Vardiya Standartlarının ilgili şartlarına tam anlamıyla uymadığını ve bu nedenle AB onaylarının geri çekilmesi riskini yaşadıklarını belirtmiştir.

Makale ayrıca Türkiye ve Filipinler gibi ülkelerde denizcilik alanında eğitim veren kuruluşlarda yapılan incelemelerin, benzer eksiklik listelerini ortaya çıkardığı ancak komisyonun bu durumlarda herhangi bir aksiyon almamaya karar verdiği duyumlarını aldıklarını belirtmiştir.

Üzülerek belirtmeliyim ki, bu makale Türk denizcilik eğitimi ve öğretiminin standartları hakkında adil olmayan ve haksız bir izlenim vermektedir.

Geçen yıl, Avrupa Komisyonunun Mobilite ve Ulaşım Genel Müdürlüğü ile Türk Denizlik Müsteşarlığı arasında yapılan bir yazışmaya göre, Türkiye STWC Konvansiyonunun şartlarına tamamen uygun bulunmuştur ve AB onayı usulüne uygun olarak uzatılmıştır. Türkiye, sunulan tüm eğitim programlarının, miktarın artırılması pahasına kaliteden ödün verilmemesini sağlaması gerektiğinin farkındadır.

Türk Deniz Ticaret Odası bunun farkındadır ve Türkiye’nin uluslararası düzeyde akredite olan ilk Yeşil MET kampusüne 80 milyon dolay yatırmıştır. Bu da Türkiye’nin bu ülkedeki MET kalitesine ne kadar önem verdiğinin kanıtıdır.

Türk MET’inin, standartlarının vasat olduğu yönündeki haksız eleştirilerden ziyade MET eğitim kuruluşlarındaki yatırım seviyesinin biraz da olsa takdir edilmesini hak ettiğine inanıyorum. Ayrıca uluslararası MET’in, politikanın söylentiler yoluyla yapılmaması gereken çok ciddi bir konu olduğunu da düşünüyorum.

Virahaber

EĞİTİM Haberleri

Naci Alkoç Eğitim Vakfı’ndan Öğrencilere Burs İmkanı
Doç. Dr. Günseli Naymansoy’dan “Meslek Kültürü ve Etiği” Semineri
Sabancı Üniversitesi IICEC’ten Sürdürülebilir Bilgi Teknolojileri Webinarı
Karadeniz için Yenilikçi Mavi Ekonomi: Kapasite Geliştirme Çalıştayı İTÜ'de Gerçekleşecek
Çevreci Okullara "Yeşil Bayrak"