Safi ailesi, Derince Limanı'nı büyütecek

Safi ailesi, işletme hakkını geçen yıl aldığı Derince Limanı’nı da 350 milyon dolarlık dev yatırımla 4 ila 6 kat büyütecek.

Haziran 2014’te ‘yap işlet devret’ ihalesini kazanarak devraldığı Derince Limanı için genişletme ve teknoloji yatırımı başlatan Safi Ailesi’nin girişimcilik hikayesi, 1960’larda Giresun’dan İstanbul’a göç eden Safi kardeşlerle başlıyor. Ailenin ikinci kuşak temsilcisi M. Hakan Safi, “Büyüklerimiz, 1960’larda İstanbul’a Kasımpaşa’ya gelmişler. Lokantacılıktan, kuru temizlemeye, hafriyatçılıktan, kömür ticaretine, müteahhitliğe kadar birçok alanda iş yaparak işleri büyütmüşler. Bizler de ikinci kuşak olarak iş başındayız” diyor ve Safi’nin şu anda en büyük işinin Liman işletmeciliği olduğunu belirtiyor. 2015’te yaklaşık 500 milyondolar ciroya ulaşan ve 1.500 kişilik istihdamı bulunan Safi Holding’in yönetim kurulu başkanı da olan Hakan Safi şöyle anlatıyor ailesinin girişimcilik öyküsünü:

Kömürle büyüdük

“Babamız Arif Safi (Merhum), bazı esnaflıklar yaptıktan sonra 1960’lı yıllarda Kemerburgaz’da kardeşleriyle hafriyat işleri yaparak ticarete atılmış. 1990’lı yıllarda dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan hafriyat işlerini özel sektörden alınca onlar da yeni iş olarak kömürcülüğe yönelmişler. Arif, Mümtaz, Celal ve Cengiz Safi kardeşlerin ikinci kuşak çocukları olarak 2000’li yıllarda bizler yönetime katıldık. Ben ve kardeşim Atakan Sinan Safi ile Mümtaz, Celal ve Cengiz Safi amcalarımızın beş çocuğu işlerimizi birlikte yönetiyoruz. Şu anda kömür işlemeden, deniz taşımacılığına, gayrimenkulden şeker işlemeye, limancılığa kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyoruz. Yılda 20 milyon ton kömür ithalatını bu ülkede biz yapıyoruz. Hem konutlar için hem sanayi için bu konuda büyük tedarikçiyiz. Aynı zamanda da armatörüz. 3 gemimiz dünya denizlerinde çalışıyor.”

Derince - Safiport

Derince Limanı ihalesini Haziran 2014’te kazandıklarını ve 1 yıl sonra da teslim aldıklarını hatırlatan Safiport Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi, şöyle devam ediyor: “Bu limana, genişletme, yeni teknoloji ve kapasite arttırımı için 350 milyon dolarlık yeni yatırım gerekiyor, biz de hemen yatırıma başladık. Şu anda 400 bin metrekare olan mevcut liman hizmet alanı yatırımımız tamamlandığında 1.2 milyon metrekareye yükselecek. 450 metre uzunluğa kadar gemilere de hizmet verebiliyor olacağız. Geri sahasında demiryolu bağlantısı olan çok büyük bir liman ki bu konudaki kapasiteyi de çok yükselteceğiz. Ray hattına çok yüksek teknolojiye sahip elleçleme makineleri koyuyoruz. Bu, hizmet açısından hem çok yüksek kapasite hem de büyük bir hız kazandıracak. Limanda şu anda 1 ray var, bizim yatırımla bu, 8 ray hattı ve 8 makine haline gelecek. Yatırıma başladık, makine siparişlerimizi verdik. Bu yatırım zaten devlete taahhüdümüz.” 

İnşaat ve turizm

Safi Grubu’nun aynı zamanda inşaat sektöründe de büyüyeceğini anlatan Hakan Safi, “Tüm şirketlerimizin yönetimlerini Kartal’da inşa ettiğimiz kendi [Safi ailesi, Derince Limanı'nı büyütecek]
binamızda (Espadon Kule) topladık. İstanbul’da birçok yerde kendi arsalarımız var. Kağıthane, Dolapdere, Etiler gibi yerlerde İnşaat işimiz devam edecek. Dolapdere-Taksim’de otel, Kağıthane’de ofis kompleksi projemiz var. Okmeydanı’nda ise kentsel dönüşüm sürecine bağlı olarak projeye karar vereceğiz. Orada da 100 dönüm yerimiz var” diye konuştu.

Barcelona'dan Rafael'i getirdik 'Limankent' yapıyoruz

M. Hakan Safi, Derince Limanı’nda tüm yatırımları 2 yıl içinde tamamlayacaklarını söylüyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Derince Limanı aslında her yük için (kuru, sıvı, dökme) uygunluğu ile Barcelona Limanı’na çok benziyor. Bu nedenle biz de Barcelona ve Valencia limanlarını tasarlayan Rafael Escutia ile anlaştık. Derince, çok büyük bir lojistik merkez haline gelecek, adeta bir ‘Limankent’ kuruyoruz. Çünkü yatırımlar tamamlandığında 2.500 kişinin çalışacağı bir büyük kompleks olacak. Şu anda 400 kişi çalışıyor. Türk sanayisinin üretim ve ihracat maliyetlerinin düşmesine de önemli bir katkı sağlayacağız. Konteyner hacmi 2.5 milyon TEU’ya, dökme yük kapasitesi ise 10 milyon tona çıkacak.”

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

ViraHaber.com

LİMAN Haberleri

Bodrum Cruise Port, 2024 Sezonunu Rekor Yolcu Sayısıyla Kapattı
Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor