Kutup ayıları iklim değişikliğinin en simgesel kurbanı olarak öne çıktı. Kuzey Kutbu'nda buzların erimesi ile yaşam alanları iyice daralan ayılar, ancak çok şişmansa yaşayabiliyor. Çünkü en önemli avları fokların yaşadığı yerde denizin buzlu kalma zamanı gittikçe daralması sonucu göç etmeleri gecikiyor.
Yapılan son araştırmada kutup ayılarının göç alışkanlıklarının değiştiği iddia edildi. Araştırmaya göre bu değişikliğin sebebi denizlerdeki buzun hızla erimesi. Kutup ayılarının temel yemeklerine ulaşmada zorluk çektiği için artık yaşadığı yeri erken terk edip geç döndüğü yapılan çalılşmada ortaya kondu.
Kutup ayıları üzerinde çalışmalar yürüten bir grup bilim insanı, Kanada'nın Hudson Körfezi'nde yaşayan ayıların göç alışkanlıklarını ele aldı. 1991 ile 1997 ve 2004 ile 2009 yılları aarsındaki uydu görüntüleri ve 109 dişi ayının boynuna takılan vericilerden elde edilen verilerle yapılan araştırmada buzların erime ve yeniden donma aralığı ile göç etme arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıktı.
Uzmanlar mevsimsel durumlar ile bu durumların hayvanların göçlerine etkisini ve iklim değişliğinin kaynakları nasıl yeniden dağıttığının etkisini araştırdı. Alberta Üniversitesi'nden Dr. Seth Cherry'in liderliğindeki ekibin çalışması Journal Animal Ecology dergisinde yayımlandı. Çalışmada ayıların yaz geldiğinde fokları avlayamadıkları için daha soğuk alanlara göç ettiği ve buradan da yine denizlerin geç buz tutuması dolayısıyla geç döndüğü belirtildi. Ayıların göç ettiği yerde temel yiyecekleri foklardan uzak kaldığını vurgulayan uzmanlar ancak çok yağlı olan ayıların yaşama şansı olduğunu belitti.
Dr. Cherry "Veriler gösteriyor ki son yıllarda kutup ayıları yazın kıyıyı erken terk ediyor ve sonbaharda geç geliyor. Bu değişiklik ayıların uzun süre fok avlamadan yaşadığını gözler önüne seriyor. Sonuçta ayıların sağlığı ve yaşamları etkileniyor. Kısaca sadece şişman ayıların yaşama şansı kalıyor" dedi.
virahaber.com / bursadabugün