Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz iki ülke arasında en çok ihracatın gerçekleştirildiği nokta olan Samsun'dan yapılan ticaret olumsuz etkilendi. Samsun Gümrük Müdürlüğü'nden 2014 yılında 1 milyar 228 milyon 906 dolarlık ihracat yapılırken bunun 700 milyon doları Rusya'ya gerçekleştirildi.
Samsun'dan yıllık 500 bin ton yaş sebze ve meyve Rusya'ya ihraç edilirken yaşanan kriz nedeniyle gemilerin götürdüğü ürünler Rusya Gümrüğü'nde kaldı. Gemilerle giden ürünlerin bir kısmı gümrüğe indirilemediği için bekletildiği ifade edildi.
Özellikle Rusya'ya gönderilemeyen yaş sebze ve meyvenin iç piyasaya sürülmesi fiyatlarda da düşüşe neden oldu. Pazardaki yaş sebze ve meyve fiyatlarından bir haftada yüzde 40'a varan düşüş yaşandı. Fiyatlardaki düşüş vatandaşları sevindirirken yaşanan kriz nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen ihracatçılar ise geleceğe endişe ile baktıklarını belirtti.
İhracatçılar endişeli
Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihracatı yapan Kalyoncu Grup Samsun Bölge Müdürü Ahmet Yılmaz, yaşanan krizi endişe ile karşıladıklarını dile getirerek şunları söyledi; "24 Kasım'dan bu tarafa, yaklaşık 30 bin ton deniz yoluyla Samsun'dan çıkan mal vardı. Bu malın şu ana kadar Rusya gümrüğünden 3 bin tona yakını geçti. Bunların ne kadarı geri dönecek bilemiyoruz. Bugün itibariyle Rusya'dan şu ana kadar aldığımız bilgiye göre iki gemi mallarıyla birlikte geri dönüşe geçti. Rusya bu malları kabul etmedi. 11 ve 12'nci aylar Rusya'ya yaş sebze ve meyvede en tonajlı aylardır. Bu dönemde bir haftada Rusya'ya 60-70 bin ton civarında mal gönderilir. Bu kriz yaşandıktan sonra firmalar durdu. Bu mal gitmedi Rusya'ya. Kimi, Samsun Limanı'nda TIR'larda, kimi yollarda bekledi. Bu tür durumlar oldu. Şu anda Rusya hükümetinin kararlarından sonra tahliyeler başladı. Daha önce gönderdiğimiz ürünlerin yüzde 100'ü boşaltılırken şuanda yüzde 10'u Rusya limanına boşaltılıyor. 5 gündür gemiler boşaltılmıyor, bekletiliyor. Giden gemiler orada bekliyor."
"Ocak ayından itibaren krizi daha çok hissedeceğiz"
Samsun Gümrüğü'nden yılda 500 bin ton yaş sebze ve meyvenin Rusya'ya ihraç edildiğini kaydeden Ahmet Yılmaz, "Şu an bu mallar iç piyasaya yöneldi. Rusya'ya ihracat yapan 250 firma var. Bunların hepsi tedirgin. Ocak ayından itibaren bu sıkıntıları daha fazla hissedeceğiz. Çünkü şuan yapılan anlaşmalar var. Ocak ayından itibaren krizi daha çok hissedeceğiz. Bu işten yüzbinlerce insan ekmek yiyor. Bu işin durması demek bu insanların işsiz kalması demek" diye konuştu.
Pazarda fiyatlar yüzde 40 düştü
Samsun Sabit Seyyar Pazarcılar ve Manavlar Esnaf Odası Başkanı Muhammet Yazıcı ise, Rusya'ya gitmesi gereken yaş sebze ve meyvenin iç piyasa verilmesi nedeniyle fiyatlarda yüzde 40'a varan düşüş olduğunu söyledi. Yazıcı, "Şu anda Türkiye'nin ürettiği sebze ve meyve kendisine fazla. Üretilen ürünler iç piyasa fazla olduğu için fiyatlarda hemen düşüş meydana geldi. Eğer süreç böyle devam ederse Rusya'ya sebze ve meyve ihracatı yapılamazsa, pazardaki fiyatlarda daha da düşüş olur. Esnaf için bir sorun olmaz. Ucuza alıp ucuza satarız. Ama ülkemiz için ihracatta böyle bir durumun olması çok iyi olmaz" dedi.
"İki tarafın da birbirine ihtiyacı var"
Samsun Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hüseyin Yalgın'da, Rusya'nın ekonomisindeki devalüasyon nedeniyle yaklaşık son bir yıldır Samsun Limanı'ndan yapılan ticarette daralma ve duraksama olduğunu anlattı.
Yalgın, "Rusya'nın ekonomisindeki daralma nedeniyle zaten bir etki vardı. Yaşanan son süreç sonucunda da Rusya'ya gönderilemeyen ürünler iç piyasaya sürüldü. Bunun en büyük göstergesi yaş sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan düşüştür. Sonuç olarak her iki tarafın da birbirine ihtiyacı var" şeklinde konuştu.
Virahaber.com