Rusya, Kuzey Buz Denizi'ndeki askeri gücünü arttırıyor

Rusya Arktika’da askeri üs kuruyor. Rus Kuzey filosunun taktik grubu Novosibirsk adalarında devamlı olarak hizmet etmeye başlayacak.

Rusya'nın, Kuzey Buz Denizi'nde askeri üs kuracağı açıklandı. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya , Kuzey Buz Denizi'ndeki Novosibirsk Adaları'na, buz kırıcı "Admiral Levçenko" gemisini, "Georgiy Pobedonoseç", "Kondopoga" isimli askeri gemilerini, "Sergey Osipov" tankerini, "Pamir" kurtarma ve çekici gemisi ile Baltık Donanması'nın "Aleksandr Puşkin" gemisini gönderdi. 

Kuzey Donanması Komutanı Amiral Vladimir Korolev, gemilerin daimi görev yapmak için gönderildiğini söyledi. Novosibirsk Adaları'nda Kuzey Donanması için daimi üs kurulduğunu bildiren Korolev, burada görev alacak mürettebat ile araç, gereçlerin gemilerle üsse taşındığını belirtti. 

Ağustos sonlarında Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, Rusya'nın Kuzey Buz Denizi'nde askeri potansiyelinin artırmasından tedirgin olduklarını ve bölgedeki çıkarlarını korumak için güç kullanımı dahil her türlü önlemi almaya hazır olduklarını bildirmişti.

Öte yandan Rus Kuzey filosunun gemileri son birkaç yıl içinde 3. kez Arktika seferine çıktı. Rusya deniz kuvvetlerinin tarihinde ilk kez olarak 2012-de Kotelnıy adasının donatılmış olmayan kıyısına deniz piyadelerinin çıkarılması gerçekleştirildi. 2013-te de Novosibirsk adalarına hava alanının restorasyonu için gereken teknik araçları ve malzemeler Kuzey filosunun amiral gemisi olan “Pötr Velikiy” atom füzeatarı başta bir grup gemi ile ulaştırıldı. Novosibirsk adalarındaki hava alanı,eski Sovyetler Birliğinin Arktika’daki askeri tesislerinin çoğu gibi 1990 yıllarının başlarında takredilerek bakımsız kaldı. Rusya hükümetine bağlı Askeri Sanayi komisyonu Eksper konseyi üyesi Mihail Hodarönok Arktika’ya dönmek zamanı geldi,dedi ve şöyle konuştu:

Bu bölgenin jeopolitik açıdan çok büyük bin önemi var. Arktika’nın çok zengin mineral kaynakları var. Bunun için birçok ülke buna hak iddialarında bulunmaya başlıyor. Arktika’da askeri varlığımız olmazsa bu bölgeye ihtiyacımız var mı? sorusu ortaya çıkacak. Çünkü denizin kıyılarını,adalarımızı korumak lazım.

Bazı değerlendirmelere göre, daha keşfedilmemiş dünya hidrokarbonlar kayraklarının dörtte biri Arktika’dadır. Bunların sahibi olmak büyük avantajlara sahip olmak demektir. Hukuk kurallarına göre, yalnızca Kuzey buz denizine mahreci olan ülkelerin Arktika şelfindeki doğal zenginlik kaynakları işletmeye hakkı var.

Danimarka,Kanada.Norveç,Rusya ve Birleşik Amerika bu ülkelerdir. Fakat böyle durum Çin,Japonya,İsveç,Finlandiya dahil birçok ülkenin işine gelmıyor.

Ama Arktika’nın doğal kaynaklarından yararlanmaya hakkı olan ülkelerin de anlaşmazlık konuları var. Örneğin Moskova ve Ottava sualtı Lomonosof sıra dağlarına hak iddialarında bulunuyor. Rusya bununla ilgili olarak Birleşmiş Milletlere başvuruda bulunarak ilave araştırmaları yapıyor.

Birleşmiş Milletler Komisyonu, Rusya’nın Ohotsk denizinrdeki adalar üzerine hak iddialarını bu yıl doğruladı. Bu,durumun kızışmasına yolaçtı. Kanada Dışişleri bakanı Con Berd, Ağustos ayında açıklamada bulunarak, Rusya’nın Arktika üzerindeki hak iddialarından endişelenmiş olan Ottava’nın eğemenliğini gerekirse askeri eylemler yoluyla korumaya hazır olduğunu belhirtti. .Eksper Mihail Hodarönok, çıkarlarını bilimsel araştırmalar yapmakla değil,askeri eylemlerde bulunmakla korumaya hazır olan komşularını ayıltmak için Rusya’nın Arktika’daki varlığını belli etmek gerektiğini kaydetti ve şöyle devam etti:

Rusya’nın büyük silahlı birlikleri ve filosunun Arktika’ya yerleştirilmesi söz konusu değil. Sadece Rusya’nın Arktika’daki varlığının belirtisi olacak küçük birliklerin bu bölgeye yerleştirilmesi söz konusudur. Bunların varlığı,gerekirse daha büyük birliklerin yerleştirilmesine imkan verecek. Hava alanları,rıhtımlar bölgedeki askeri-politik durumun gerginleşmesi halinde askeri birliklerin alarma geçirilmesi için gerekir. Durumun sakin kalacağı zamanda Arktika’daki Rus askerlerinin yapacakları işler bulunacak. Kuzey deniz yolu Avrupa’dan Asya Pasifik bölgesine en kısa ulaşım yoludur. Yılın büyük bir kısmı içinde bölgede hava durumu kötü. Gemilerin ekip üyeleri ve sahipleri her an yardıma koşmaya hazır olan askerlerin yakın bir yende hizmet ettiklerini bilirse,endişe duymayacak içi rahat olacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

DÜNYA Haberleri

AB, Kızıldeniz’deki Çok Uluslu Koalisyona Katılacak
Kızıldeniz’de ABD Savaş Gemisine ve Ticari Gemilere Saldırı
Milli Yas İlan Edildi
İsrail-Filistin Savaşıyla Güvenli Rota Türkiye Oldu
Dünyanın En Büyük Konteyner Gemilerinden Birine "Türkiye" Adı Verildi