Rusya ve batılı ülkeler arasında Suriye üzerinden artan gerilimin Akdeniz'de de kendini hissetirmesi bekleniyor. Akdeniz'de birçok gemisi bulunan batılı ülkelere karşın Rusya da gemilerini konuşlandırıyor.
Radikal'den Murat Yetki'nin Türk Deniz Kuvvetleri'ne dayandırdığı bilgilere göre Akdeniz'de halihazırda Rusya'ya ait 8 savaş gemisi bulunuyor. Türk savaş gemisi sayısı 4. İki Amerikan ve bir Fransız ile birlikte 8 Rus, 7 NATO savaş gemisi birbirini kolluyor. Rus savaş gemilerinin üçü, ana çıkarma gemisi. Rus gemileri, Suriye’nin Tartus limanında bulunan, Rusya’nın Ortadoğu ve Akdeniz’deki tek askeri üssü kanalıyla Suriye’deki Rus varlığına silah ve diğer malzeme sağlıyor. Ayrıca 1 kruvazör, 1 hücumbot, 2 destek gemisi ve bir tanker ile Rus savaş gemisi sayısı 8’e ulaşıyor.
Yetkin'in verdiği bilgilere göre, Rus gemilerinin karşısındaki NATO gemilerinin çoğu Türk donanmasına ait. Bunlar milli yapım 2 korvet, 1 hücumbot ve 1 denizaltı, toplam 4 Türk savaş gemisi Suriye karasuları dışında, ancak yakınlarında devriye geziyor. ABD donanmasının bir kruvazörü ve bir tankeri, Fransa’nın bir firkateyni ile toplam NATO gücü 7 gemi.
Rusya'nın Akdeniz'de etkili faaliyetler içinde olduğunu savunan Yetkin, Akdeniz'de yaşanan gelişmeler şöyle anlattı: Hatırlayacaksınız, Patriot füzesavar füzelerinin gideceği belli olunca, ABD Türkiye’ye destek olmak üzere İskenderun Körfezi ve Suriye açıklarında görev yapmak üzere, Aegis sınıfı bir füze gemisi göndereceğini açıklamıştı; neticede İncirlik Üssü'ne de bir füze koruması gerekiyor. Zaten Rus filosundaki o kruvazör de benzeri sınıftan.
"Rusya güvenli bölgeyi fiilen kuruyor"
Türk Genelkurmayı'nın resmen verdiği bilgi değil ama bildirildiğine göre o kruvazör, Rus Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi olan “Moskva” füze gemisi. Yani, Türkiye’nin ABD’yi ve Avrupa’yı ikna edemediği “güvenli bölgeyi” Rusya, Suriye’deki uçak füze ve radar sistemleriyle ve işte bu geminin kabiliyetleriyle fiilen kuruyor gibi.
Suriye Hava Kuvvetleri'nin elindeki Rus yapımı MiG-29 jetlerine, SAM füzelerine ek olarak son birkaç hafta içinde Su-24, Su-25, Su-30 ve Su-34 modelinde en az 34 Rus jeti, kısa sürede genişletilmiş Lazkiye hava üssü başta olmak üzere Suriye’de konuşlanmış durumda.
Bunlar bombardımandan yer destek uçağına, önleyici avcılara dek geniş bir yelpazede planlama yapıldığını gösteriyor.
Ama Rusya’nın Suriye’deki Beşar Esad rejimine verdiği korumayı yalnızca Suriye içi ve etrafında sağladığı korumayla sınırlı değil. Denizdeki durum da başta anlattığımız üzere gelişiyor. Rusya ve NATO arasında Türkiye’nin güney sınırları üzerinde artan gerilim devam ederse, denizdeki yığınağın da havadaki gibi tehlikeli biçimde artması ihtimali yüksek.
virahaber.com