Dünya denizcilik tarihinde batırıldıktan sonra çıkarılarak yeniden savaşan tek savaş gemisi olan bu yönü ile de harp ve denizcilik tarihine geçen Rusumat gemisinin batırılışından 90 yıl sonra ilk kez görüntüleneceği bildirildi.
İstiklal Harbi'nde Karadeniz'de görevlendirilen ve çok büyük boyutlarda olmayan Rusumat No 4 gemisi Doğu Cephesi'nde Ermenilerden kazanılan cephanenin Karadeniz üzerinden Batı Cephesi'ne taşınması dahil önemli bir görevde yer aldı.
Rusumat 1921'in Ağustos ayında Batum'dan aldığı cephanelik ile yola çıktığında Yunan savaş gemileri de İngiliz gemileri ile birlikte Karadeniz'de bulunuyordu. Yunan savaş gemisi Dafni, Rusumat'ı izleyince bunun üzerine geminin Ordu'da önce yükü olan cephane karaya taşındı sonra da batırıldı. Dafni'nin ayrılmasından sonra gemi sudan çıkarıldı, fındık yağı ile yağlandıktan sonra cephanesini alarak görev devam etti. Bir süre sonra ise Rusumat, Giresun'un Eynesil açıklarında batırıldı.
Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi İbrahim Dizman, Ordu Belediyesi işbirliği ile Giresun'un Eynesil açıklarında bulunan geminin bir dalgıç yardımı ile ilk kez görüntüleneceğini belirterek, bu görüntüleri hazırlıkları devam erden Rusumat Belgeseli'nde kullanmayı arzuladıklarını bildirdi. Dizman, batığın yerinin büyük oranda bilindiğini, seyir defterinde enlem boylam derecelerinin kayıt edildiğini sözlerine ekledi.
Batırıldıktan sonra çıkarılarak yeniden savaşa devam ettiği için 'ölüp dirilen gemi' olarak da adlandırılan Rusumat'ın mart-mayıs arası bu bahar 90 yıl sonra ilk kez görüntülenmesi gerçekleşecek.
Zaman