‘Rus gazı TANAP’ın önemini azaltmaz’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Rusya’nın Türkiye ile ortak yapmak istediği yeni boru hattının TANAP’ın önemini azaltmayacağını söyledi. Yıldız TANAP’ın tehdit altında kalacağı yapıya girmeyeceklerini açıkladı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya’nın Türkiye ile ortak yapmak istediği yeni boru hattının, TANAP’ı yerinden edemeyeceğini söyledi.

5. Boğaziçi Zirvesi'nde konuşan Yıldız, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Putin’in ziyaretinde gündeme gelen böyle bir oluşum nasıl finanse edilir? İlave 50 milyar metre küp doğalgaz TANAP’ı yerinden eder mi?" sorusuna Yıldız şu cevabı verdi:

“Biz TANAP’ın ortağıyız. TANAP’ın herhangi bir şekilde tehdit altında kalacağı bir yapıya girmeyiz. TANAP’ın pazarının bozulmayacağına inanıyorum. ‘İran gazını ben alabilirim’ diyen Avrupalı ülkeler var. İran, Irak, Doğu Akdeniz, Türkmenistan, Azerbaycan ve Rusya gazı, ilişkilerin normalleşmesiyle birlikte 700 milyar metreküplük doğalgazı ancak karşılayacak. Dolayısıyla orta ve uzun vadede bunların birbiri arasında rekabet oluşturacağını düşünmüyorum. Türkiye’nin Karadeniz’de denizin altından geçecek boru hatlarıyla ilgili herhangi bir ortaklık talebi yok. Trakya’daki meseleyi ise konuşacağız. Rusya’nın Avrupalı ortaklarıyla ilgili düşündüğü şeyler vardır. Biz Trakya ile ilgili ise elimizden geleni yapacağız.”

Doğalgaz indirimi

Taner Yıldız, Türkiye’nin Rusya’nın yaptığı doğalgaz indirim oranının artırılması talebi ile ilgili de, Gazprom yetkilileriyle görüşme yapıldığını, amaçlarının yılbaşından önce anlaşmayı tamamlamak olduğunu söyledi.

“Şu anda BOTAŞ’ın çok ciddi bir zararı var” diyen Bakan Yıldız bu konuda şunları söyledi: “10 liraya alıp 9 liraya satıyoruz. Bu zararın karşılanması hem maliyetlerin düşüşü hem de indirim fiyatlarıyla karşılanmaya çalışılacak. Karşılıklı olarak değerlendirileceğini konuştuk. Dün itibariyle son noktayı koymuş değiliz. Değerlendirmeye devam edeceğiz. Türkiye, Türk akımı ile ilgili görüşmeye devam ediyoruz. Yunanistan sınırına kurulacak enerji tesisi Türkiye tarafında olacak. Beki 2020 yılına kadar değerlendirilmesi ve çalışmalarının yapılması lazım, inşaat faaliyetleriyle birlikte tabii ki.”

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri
Marmara Denizi’nde Müsilajın Nedeni Belli Oldu