“Rotamız Atatürk”

"Amacımız Bandırma Vapuru’nda o olayı yaşayan insanların yaptıklarını yaşamak, anımsamak ve anımsatmak" diyen Bahçeşehir Rotary Kulübü Başkanı Çetin Kolukısa ile Rota Ata'nın ayrıntılarını konuştuk.

“Bahçeşehir Rotary Kulübü’nün, 2011- 2012 döneminde sürdürülebilir, herkesin katılacağı ve herkes için anlam ifade eden bir projesi olsun dedik. Denizle de yakın olduğumuz için projenin denizle ilgili olmasını istedik. Amacımız Bandırma Vapuru’nda o olayı yaşayan insanların yaptıklarını yaşamak, anımsamak ve anımsatmak. Ve bu projeyi her sene yapacağız” diyen Bahçeşehir Rotary Kulübü Başkanı Çetin Kolukısa ile Rota Ata projesinin tüm ayrıntılarını konuştuk. Projenin “Rotamız Atatürk” anlamı taşıdığını vurgulayan Kolukısa, projeye, bu sebeple Rota Ata dediklerinin altını çiziyor. 12 Mayıs’ta İstanbul Dolmabahçe’de başlayacak olan seyir planı, Atamızın izlediği seyir planını izleyerek 19 Mayıs’ta Samsun Tütün İskelesi’nde son bulacak.  


“Rota Ata” fikrinin nasıl hayat bulduğunu ve şu anda hangi aşamada olduğunu anlatır mısınız?
Bahçeşehir Rotary Kulübü’nün, 2011- 2012 döneminde sürdürülebilir, herkesin katılacağı ve herkes için anlam ifade eden bir projesi olsun dedik. Denizle de yakın olduğumuz için projenin denizle ilgili olmasını istedik. “Bandırma Vapuru’nun güzergâhını izleyerek İstanbul Dolmabahçe’den çıkıp Samsun’a çıkabilir miyiz?” diye bir fikir ortaya koyduk. Sonunda karar verdiğimiz bu projeye Rota Ata ismini uygun gördük. Yani “Rotamız Atatürk” olarak düşündük. Aynı rotayı izleyeceğiz fakat bizim İnebolu, Sinop, Samsun rotamızda tek seferde buralara varmak gibi bir niyetimiz yok. Amacımız ise Bandırma Vapuru’nda o olayı yaşayan insanların yaptıklarını yaşamak, anımsamak ve anımsatmak. Güzergahımız 12 Mayıs’ta İstanbul Dolmabahçe’den Poyrazköy’e başlıyor. 12 Mayıs’ta Poyrazköy’de kalacağız. Dolayısıyla Boğaz geçişinde yoğun bir kalabalık olacak, sonra tekneyle devam edecek olanlarla Poyraz, Kefken, Ereğli, Amasra, İnebolu, Sinop’a uğrayacak ve Samsun’a varacağız. 18 Mayıs akşamı Samsun’da olmayı planlıyoruz. 19 Mayıs sabahı saat 8.30’da yapılacak olan törende Tütün İskelesi’nde Kurtuluş yolunda buradan götürdüğümüz bayrakları valiliğe teslim edeceğiz. Tören orada başlayacak.
 

Buradan götürdüğünüz bayrakları nasıl bir sistemle alacaksınız?
Sponsorluk yapan bütün kurum ve kuruluşların, vermek isterse kişilerin Türk Bayrağı ve kurumun bayrağı şeklinde düşündük. En büyük Türk Bayrağı’nı da valiliğe teslim etmek istiyoruz.
 

Projenin içinde başka neler var?
Gittiğimiz yerlerde yaptırdığımız broşürleri dağıtacağız. 19 Mayıs’ı anlatan ufak tefek notlar hazırlayacağız. Mesela ben 49 yaşındayım ama bilmiyordum, aslında 19 Mayıs Gazi Günü’ymüş. Samsunlular tarafından Mustafa Kemal’e Gazi günü olarak armağan edilmiş. 1937’de Mustafa Kemal Atatürk bunu gençliğe armağan etmiş. 1980’de Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak düzenlenmiş. Dolayısıyla biz insanlara Gazi Günü olduğunu bile anlatsak bu önemli bir şey. Bandırma Vapuru’nun gittiği güzergahta İnebolu Sinop ve Samsun durakları var. Ama Amasra’daki insanlar da bunu bir kere yaşasınlar istedik. Yerel yönetimleri, belediyeleri, kaymakamlıkları bilgilendirdik. Samsun Valiliği’ne gittik ve Samsun vali yardımcılarıyla görüştük, projemizi anlattık. Sonra yaptığımız resmi başvuruda valilik makamına törenlerle katılma arzusunda olduğumuzu, o katılma sırasında da İstanbul’dan getirdiğimiz bayrağı teslim etmek istediğimizi söyledik. Valilik de bizi törene aldı. Sivil toplum kuruluşlarının da içinde olduğu bir proje bu. Herkesin hep beraber 19 Mayıs’ı yaşayacağı bir organizasyon. Yol boyunca balıkçılardan, halktan, bizi limanlarda ziyaret edenlere kadar bayrak alıp, broşürler vereceğiz. Yaptırdığımız ufak tefek promosyon malzemelerini dağıtacağız. Bir Rota Ata sitemiz var; www.rotaata.org sitesinde projemizi anlatıyor ve paylaşıyoruz. Ne kadar çok insana ulaşabilirsek o kadar iyi.
 

Bu proje her sene yapılacak mı?
Evet, her sene yapacağız. Her yıl sponsorlardan elde ettiğimiz gelirle de bir şey yapmayı amaçlıyoruz. Bu seneki amacımız, proje deniz projesi olduğu için denizle ilgili olan bir başka sivil toplum kuruluşunu destekleyecek bir şey yapmaya karar verdik. Bunun sonucunda da Daksar’a bir arama kurtarma botu hediye etmeye çalışıyoruz. Daksar, gönüllülerin oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşu. Denizde ihtiyacı olanlara yardım eden bir kuruluş. Onun dışında Rotary kulüp olduğumuz için de eğer kaynak yaratabilirsek, diğer Rotary projeleri için de okuma yazma eğitimi, mini mini birler kampanyası, mikro kredi gibi projelere de bu tür projeyle kaynak yaratacağız. Sonuçta bu projeye kaynak yaratan, sürdürülebilir ve herkesin katıldığı bir proje diye bakmak lazım.
 

Bu projeye şu an da ilgi alaka nasıl?
Son derece iyi. Aksigorta sponsorumuz oldu. Daksar’ın arama kurtarma botunun üzerine Daksar Aksigorta Arama Kurtarma Botu yazdıracağız. Gerek basında gerekse internet kanalıyla oluşturulmuş gruplarda bu tür duyularını yapıyoruz. Birçok insana Karadeniz enteresan geliyor, ama havası ve denizi nedeniyle de biraz korkuyor insanlar. Ama Boğaz geçişi çok yoğun olacak onu biliyoruz. Boğaz’dan sonrası için de şu an da 3-4 tane “Evet kesin geliyorum” diyen var. Cansın’la Umuda Yelken’i de söylemem lazım. 17 yaşında beyin felçli bir kız çocuğumuz var. Babası Hakan Yemlihaoğlu’da ile biz birbirimizden habersiz aynı tarihte yola çıkıp, aynı güzergahı geçecek şekilde Samsun’a varmayı planlamışız. Onların varlığını öğrendiğimiz günden beri de onlarla temas halindeyiz. Dolayısıyla 19 Mayısta Samsun’a onların da olduğu bir filo halinde varacağız. Tam sayı veremiyorum ama Samsun Yelken’den sonra 50 tane olabiliriz. Bu ara geçişinde 5-6 tekneyiz şu anda. Güzel bir organizasyon olmasını diliyorum.
 

Rotaata’da son durum
- Youtube’da Rotaata videosu yayında
- Samsun ziyareti yapıldı (Samsun Rotary Kulüpleri, Samsun Yelken Kulübü, Samsev, Sinop Yelken Kulübü…)
- Broşürler yenilendi ve 5.000 adet basıldı
- Resmi kurum ve kuruluşlarla yazışmalar yapıldı,
- Rotary Kulüplere konuşmacı olarak katılarak RotaAta sunumları yapılıyor.
- TV ve yazılı basın bilgilendirmeleri devam ediyor
- Kulübümüz üyeleri ve dostlarımızla yaklaşık 60 kişi şimdiden uçak bileti ve Samsun North Point Otel’de yerlerini ayarladı.
- İstanbul’dan katılacak teknelerin kayıtları yapılıyor.

ROTAATA SEYİR PLANI
(İstanbul - Samsun 1 hafta gidiş)
12 Mayis Dolmabahçe - Poyrazköy 15 Deniz Mili 4 saat
13 Mayis Poyrazköy –Kefken 50 Deniz Mili 8 Saat
14 Mayıs Kefken – Ereğli 56 Deniz Mili 9 Saat
15 Mayıs Ereğli – Amasra 56 Deniz Mili 9 Saat
16 Mayıs Amasra – İnebolu 67 Deniz Mili 11 Saat
17 Mayıs İnebolu – Sinop 71 Deniz Mili 11 Saat
18 Mayıs Sinop – Samsun 75 Deniz Mili 11 Saat
• Mesafe ve süreler yaklaşık olarak verilmiştir.

virahaber.com

RÖPORTAJ Haberleri

ESKO Marine Exposhipping’de Denizcilik Temasıyla Sanatı Buluşturdu