Rehine gemi açıklaması

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Türkiye'nin, korsanlıkla mücadele amacıyla kurulan Somali Temas Grubu'nun çalışmalarına büyük önem verdiğini belirtirken rehine gemi olayına değindi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Türkiye'nin, korsanlıkla mücadele amacıyla kurulan Somali Temas Grubu'nun çalışmalarına büyük önem verdiğini belirtirken rehine gemi olayına değindi.

Büyükelçi Apakan, Somali Temas Grubu'nun BM'de düzenlediği 8. Olağan Oturumuna başkanlık yaptı ve ardından BM'de basın toplantısı düzenledi. BM'deki toplantının devam edeceğini kaydeden Apakan, oturumun sonunda bir bildiri yayımlanacağını söyledi.

Apakan son dönemde Somali kıyılarında korsan saldırıların artmasının ve deniz haydutluğu faaliyetlerinin coğrafi olarak genişlemesinin büyük endişe kaynağı olduğunu belirterek ''Korsanların rehine aldıkları kişilere karşı giderek daha fazla şiddet uyguladıklarını görüyoruz, bu durum, özellikle 4 Amerikalı rehinenin ve bir Filipinli gemicinin şok edici ölümüyle iyice doruk noktasına ulaştı'' dedi.

Bu son dönemdeki durumun, Somali Temas Grubu'nun da çalışmalarını da etkilediğini kaydeden Apakan, toplantılarda ''korsanların yargılanması, korsan faaliyetlerine karşı daha güçlü askeri yanıt verilmesi, korsanlarla mücadelede bölgesel kapasitenin güçlendirilmesi ve sürecin Somali tarafından sahiplenilmesi'' konularına odaklandıklarını anlattı. Apakan korsanlarla sürdürülen uluslararası mücadelede daha etkili bir eşgüdüm ve daha sıkı bir işbirliği sağlanılmasının da önemine işaret etti.

Apakan basın toplantısında bugünkü oturumun sonunda kabul edilecek bildiride yeralacak bazı hususlara da şu şekilde dikkat çekti:

''Bu kapsamda Somali kıyılarındaki korsan faaliyetlerin Somali topraklarındaki yönleriyle daha kapsamlı bir şekilde mücadele edilmeli; cezalandırılan korsanların hapis cezalarını Somali'de çekebilmeleri için ülkedeki hapishanelerin kapasiteleri artırılmalı; BM Vakıf Fonu'nun korsanların yargılanması kapsamında Somali dahil bölgesel ülkelere katkıda bulunması önemlidir; gemi sanayileri kendilerini korsanlardan korumakta maksimum düzeyde önlem almalıdır; korsanlara karşı denizlerde etkin ve güçlü askeri önlem alınabilmelidir; Somali'nin sorunun hem kaynağı, hem de çözümün bir parçası olarak korsan faaliyetlerine karşı yasalarını güçlendirmesi ve uluslararası toplumla daha fazla beraber çalışması gerekmektedir.''

Apakan şu an Somali kıyılarında korsanlar tarafından tutulan Türk bandıralı gemi olup olmadığının sorulması üzerine, şu anda böyle bir durumun olmadığını, ama bugüne dek 6 Türk bandıralı geminin korsanlar tarafından kaçırıldığını, sonra kurtarıldığını belirtti.

Haber10
 

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı