"Projeyi yakından takip ediyoruz''

Panama Kanalı projesini yapan MWH Global'in Güney Avrupa Operasyon Direktörü Stefano Susani, Kanal İstanbul'la ilgili olduklarını ve projeyi yakından takip ettiklerini belirtti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen yıl açıklanan ve ön hazırlık çalışmalarına başlanan Kanal İstanbul projesine ilişkin toplantı düzenledi.

Susani, toplantıda yaptığı konuşmada, Panama Kanalı'nın kargo potansiyelinin, en yakın rakibi Süveyş Kanalı'nın yaklaşık 3-4 katı olduğunu, Kanal İstanbul projesinde kargo taşımacılığının yanı sıra farklı parametrelerin de göz önünde bulundurulduğunu ifade etti.

Stefano Susani, ''Kanal İstanbul'la ilgiliyiz. Şu an için herhangi bir girişimde bulunmadık, fakat projede yer almaktan memnuniyet duyarız. Projeyi yakından takip ediyoruz'' dedi.

Kanal İstanbul ile ilgili konuşulan yüksek tapografik problemlere de değinen Susani, bu sıkıntının ''kilit'' sistemiyle çözülebileceğini belirtti.

Susani, ''Kumsalın dar olması sıkıntısı aynı şekilde Panama Kanalı'nda da vardı. Panama Kanalı'nda kilit şeklinde çok derin betonarme akses kanalları oluşturuldu. Kanal İstanbul'da da aynı şekilde yapılarak sıkıntı giderilebilir'' dedi.

Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı Başkanı Dr. Mimar Sinan Genim de Türkiye'nin böyle büyük projelere ihtiyacı olduğunu belirterek, ''Diğer ülkelerde bu tip projeler nasıl yapılmış, bunların örneğine bakmamız gerekiyor. Daha akılcı düşünmemiz lazım. Osmanlı döneminde bu tip projeler, farklı yerlerde 3 defa yapılmak istenmiş, fakat her defasında birtakım nedenlerden dolayı yarım kalmış. Karadeniz-Hazar, Süveyş Kanalı ve Sapanca Gölü'nün Karadeniz'e bağlanması gibi 3 önemli proje yarım kalmış. Şimdi Kanal İstanbul gerçekleşirse çok önemli ve tarihi bir işe imza atılmış olacak'' diye konuştu.

Boğaz'dan geçen gemilerin ciddi risk oluşturduklarını söyleyen Genim, şu anda Boğaz'dan ayda 3 bin 900 gemi geçtiğini ve maksimum noktasına gelmek üzere olduğunu, Kanal İstanbul projesinin yapılmasıyla İstanbul Boğazı'nın rahat bir nefes alacağını vurguladı.

Genim, kanal yapılırken, Terkos ve Büyükçekmece göllerini besleyecek ırmaklara da zarar vermemek gerektiğini kaydetti.

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Murat Kalsın ise İstanbul'a yapılacak bir kanalın, tarihi ve tabii bir değere sahip İstanbul Boğazı'nı ve bölge halkını her gün karşı karşıya oldukları büyük tehlikeden kurtaracağını belirtti.

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı da ''İnşaat sektörünün büyümeye devam etmesi için Kanal İstanbul gibi projelerin hayata geçirilmesi bekleniyor. Öte yandan, kentsel dönüşüm yasasının bir an önce çıkmasını bekliyoruz'' dedi.

A.A.

GÜNCEL Haberleri

Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti
Yalova'da Yasa Dışı Midye Avcılığı Yapan 7 Kişiye 653 Bin Lira Ceza
Dalga Nedeniyle Denize Düşen Balıkçıyı Kurtarma Operasyonu Kamerada
Mersin'de Deniz ve Kumsal Satışa Çıkarıldı
Beykoz Halkı Anadolu Kavağı Deniz Dolmuş Seferlerinden Rahatsız