Eker, buna örnek olarak da 5 milyon liralık bir projeyla balıklar için yapılapn ‘yuva’ çalışmasını gösterdi.
Hürriyet’e yaptığı ziyaret sırasında, bu konuda yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Mehdi Eker, “İki hafta önce pilot bölge olarak seçilen Edremit Körfezi’nde, Türkiye’de ilk defa yapılan bir proje hayata geçirdik. Deniz dibine ‘balıklar yuva yapsın’ diye 3 bin 600 tane özel yuva bıraktık. Bu yuvaların ağırlığı 3.5 ton, çapı ise 1.5 metreküp. Bu proje için 5 milyon TL bütçe ayırdık. Balık türlerimizin varlığını nasıl daha fazla geliştiririz, bunun yollarını arıyoruz, bunların projelerini hayata geçiriyoruz” dedi.
Deniz alanı kirası 10 kat ucuzladı
Türkiye’nin artık bir balıkçılık projesi olduğunu vyrgulayan Eker, şöyle konuştu: “Bizim artık bir balıkçılık politikamız var. Tıpkı bir tarım politikamız olduğu gibi. Ayrıca, deniz yüzeyi kiralaması konusunda Avrupa Birliği ülkeleri ile aramızda 10 kat fiyat farkı vardı. Ülkemizde 1 dönüm deniz alanının yıllık kira bedeli 5 bin 500 TL iken bu Yunanistan’da 200-250 Euro. İspanya, İtalya ve Fransa’da da fiyatlar bu seviyede. Bizde deniz alanı kiralama bedellerine alt ve üst limit koyduk. Artık Türkiye’de de 1 dönüm deniz alanını 250 Euro seviyelerine indirdik.”
550 milyon lira nakit destek
Son 8 yılda, kültür balıkçılığından elde edilen balık miktarını 60 bin tondan, 167 bin tona çıkarmayı başardıklarını kaydeden Eker, şu verileri paylaştı: “Dünyada toplam 142 milyon tonluk balık üretiliyor. Bunun 90 milyon tonu avcılıktan, 52 milyon tonu ise yetiştiricilikten elde ediliyor. Türkiye’de ise 653 milyon tonunu balık üretiliyor. Bunun henüz sadece 167 milyon tonu kültür balıkçılığı oluşturuyor. Kültür balıkçılığını çevreye duyarlı yeni teknolojilerle birlikte geliştirmeye çalışıyoruz. 8 yıl da kültür balıkçılığı yapan üreticilerimize, tam 550 milyon lira nakit destek ödemesinde bulunduk. 1 kilogram çupra ve 1 kilogram levrek için 85 kuruş, 1 kilogeram alabalık içinse 65 kuruş destek ödüyoruz. Avcılık yapanlara ise özel vergili ÖTV’siz mazot temin ederek, 618 milyon lira destek sağladık. Bunları yeni projelerle arttıracağız.”
Avrupa’daki her 4 çupradan biri Türkiye’den gidiyor
BALIKÇILIK ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Su Ürünleri Bilgi Sistemi kurduklarını anlatan Mehdi Eker, şu bilgileri verdi:
Baraj göllerinde balıkçılık yapılan su alanlarını yüzde 1’den yüzde 3’e çıkardık. Sadece Keban Barajı gölünde 23 bin alabalık bulunuyor. Balıkçılık ihracatı ise 350 milyon dolara çıktı. Avrupa’daki her 4 çupradan 1’i Türkiye’den gidiyor.
Türkiye, şu anda ürettiği 62 milyar dolar tarımsal hasılayla dünyanın 190 ülkesi içerisinde 6’ncı sırada yer alıyor. Tarımda veririmlilik artışı dünyada tarımsal üretim yapan ülkeler arasında 6’ıncı sıraya yükselmemizi sağladı. 1 milyar 300 milyonu bulan nüfusuyla Çin birinci sırayı alırken, ülkeyi sırasıyla Hindistan, ABD, Brezilya ve Endozenya takip ediyor.
Rusya, Fransa, İspanya, Meksika, İtalya ve Pakistan ise sıralamada Türkiye’den sonra geliyor. İlk 5 ülkenin nüfusları ve iklim özelliklerini dikkate aldığımızdan, Türkiye’nin çok iyi bir noktaya ulaşmış olduğunu görüyoruz” diye devam etti.
30 lüferi 66 liraya sattı 20 santim uyarısı yaptı
LÜFER Bayramı’nda sonra bir kasa lüfer balığını açık artırmayla satışa çıkaran Mehdi Eker, “Yalnız hepsi 20 santimin üzerinde, 30 adet lüfer balığını satışa çıkarttım. Alana hayırlı olsun dileğiyle açık arttırmayı başlatıyorum” dedi. Açık arttırma tekliflerini alan Eker, bir kasa lüfer balığını 66 liraya sattı. Yaptıkları denetimlerde yavru balık yakalayan balıkçılara 30 kasa için 778 TL ceza kesilmesi üzerine esnaf da ağır cezalardan dolayı Bakan Mehdi Eker’e şikayette bulundu.
Lüfer yıllık 5 bin tona düşerse tehlike çanı çalar
TARIM ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyadaki lüfer balığının çok büyük kısmının Akdeniz, Ege ve Marmara arasında, yüzde 70-80’inin de Türkiye’nin sularında bulunduğunu söyledi ve “Yıllık avcılıktan elde ettiğimiz lüfer ve türlerinin varlığı 5 bin tona kadar düşmüşse, tehlike çanları çalmış demektir. Lüfer, İstanbul Boğazı’nın kültürünün bir parçasıdır” dedi. Yenikapı Balık Hali’nin uzun zamandır hizmet verdiğini, yeni bir hale ihtiyaç duyulduğunu belirten Eker, yeni halin düşünüldüğü yerin Beylikdüzü Gürpınar mevkii olduğunu açıkladı.
Hürriyet- Mehtap Özcan