Port Akdeniz'in geleneksel iftar yemeği sektörü bir araya getirdi

Port Akdeniz’in geleneksel iftar yemeğinde, Antalya ve bölgesinin iş dünyası temsilcileri ve yerel yöneticileri bir araya geldi.

Antalya Limanı adına iftara evsahipliği yapan Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, Mayıs ayında genel ticaret hacmindeki büyümeye dikkat çekerek, konteynerda ise liman tarihinin rekorunu kırdıklarını belirtti.

Demiryolunun Antalya Limanı ile entegrasyonunun birçok ilde ihracat ve üretimi adeta sıçratacağını belirten Özgür Sert, yaş sebze ve meyve ihracatında denizyolunun önemine değinerek, Katar örneğini verdi. Özgür Sert, Liman – İş Sendikası ile birlikte yürüttükleri İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili çalışmaya da vurgu yaparak, önemine dikkat çekti.

Antalya’nın önde gelen isimleri iftarda buluştu

Port Akdeniz’in gelenekselleşen iftar yemeği, Antalya’nın önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Vali Yardımcıları, Mehmet Kurdoğlu, Salih Gürhan, Ekrem Büyükata, Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek’in yanı sıra Port Akdeniz’in verdiği iftara; Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürlüğü, Deniz Polisi Şube Müdürlüğü, Antalya Merkez Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Eğitim Komutanlığı, Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Antalya Gümrük Müdürlüğü, Antalya Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü, Antalya Liman Başkanlığı, CLK Akdeniz Genel Müdürleri, İl Çevre Müdürlüğü ve Defterdarlık yetkilileri ile İl Müftüsü Osman Artan da katıldı.

İş dünyası da Port Akdeniz iftarında buluştu

Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert’in evsahipliğinde 12 Haziran Pazartesi günü Hotel Su’da gerçekleştirilen iftarda, Antalya ve bölgesinin iş dünyasını da buluşturdu. İftara, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası – ATSO, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası – ITSO, Antalya Sanayici İş Adamları Derneği – ANSİAD, Antalya Genç İş Adamları Derneği – ANTGİAD, ve Konyaaltı İş Adamları Derneği – KONYSİAD’dan Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra İhracat ve İthalatçılar, deniz ticaretini yürüten ve geliştiren firmaların yetkilileri de hazır bulundu.

Konteyner’da liman tarihinin rekoru kırıldı

Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, iftarda yaptığı konuşmada güzel bir müjde vererek, konteyner elleçlemede tarihi bir rekora imza attıklarını belirtti. Özgör Sert, “Antalya Limanı olarak konteyner elleçlemelerinde Mayıs ayında hem ithalatta hem ihracatta toplamda 24.559 TEU ile liman tarihinin rekorunu kırdık. Özellikle bu dönem Çin ekonomisinde yaşanan büyüme ve talep artışına paralel olarak dış ticaret hacminde de önemli bir ivme sağlanmıştır. Bu ivme ile birlikte Liman işletmesi olarak yapmış olduğumuz yeni yatırımlar ve ihracatçılarımıza önemli avantajlar sağlayan (liman geçici gümrüklü sahasında ücretsiz depolama hizmeti gibi) yeni uygulamalar; özellikle blok mermer ihracatının son yılların en yüksek volümlerine ulaşmasına önemli katkı sağlamıştır. Ayrıca ürün çeşitliliğindeki artış ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın nispeten yavaşlaması ile birlikte konteyner ithalatında da bir ivme yakalamıştır. Bununla birlikte genel yükte her ne kadar hinterlandımız dahilindeki potansiyel alıcı konumundaki ülkelerde yaşanan karışıklıklar devem etse de, özellikle çimento ihracatında geçen yıla oranla artış sağlanmıştır” dedi.

Demiryolu Antalya ve bölge ekonomisini sıçratır

Bu güzel haberle birlikte; yine sadece Antalya ekonomisine değil, oldukça geniş bir hinterlanda ekonomik açıdan çok önemli katkı sağlayacak bir başka fırsata da değinen Özgür Sert, “Daha önce de dile getirdiğim gibi Antalya Limanı’nın Demiryolu taşımacılığı ile entegrasyonu, Konya’dan Isparta’ya ve hatta çok daha geniş bir hinterlandın ekonomisinde, üretim ve ihracatında önemli bir sıçrama yaratabilecek, Türkiye ekonomisine çok önemli katkıda bulunacaktır” açıklamasında bulundu.

Yaş sebze ve meyve ihracatında kaçan fırsat: Katar

Konuşmasında, Antalya ve bölgesinin en önemli üretim ve ihracat kalemlerinden biri olan yaş sebze ve meyve taşımacılığında denizyolunun kullanılabilmesinin önemine de dikkat çeken Özgür Sert, “Yaş sebze ve meyve taşımacılığında denizyolunun devreye girmesi; hitap edilen pazarları çok uzak coğrafyalara kadar taşıyacak, oldukça genişletecek, ihracat ve dolayısıyla üretim rakamlarımızı en üst seviyeye kadar çıkaracaktır. Son yaşanan Katar krizi de, bu noktada kaçırdığımız fırsatı gözler önüne seriyor. Ambargolarla karayolu nakliyesi tamamen engellenen dost ülke Katar’a kuru gıda ve diğer ürünlerin ihracatında Türkiye önemli bir rol oynarken, yaş sebze ve meyve ihtiyacını ise deniz yolu ile İran karşılıyor” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği’nde Türkiye’de bir ilk

Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, konuşmasının sonunda Liman-İş Sendikası ile birlikte yürüttükleri İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmaya de değindi. Özgür Sert, “Liman-İş Sendikası ile imzaladığımız protokol ile başlattığımız, akademik çevreler ve ilgili kamu yetkililerimizin katkılarıyla sürdürdüğümüz araştırma ve uygulamalarla, denizcilik ve liman işletmeciliği alanında çok önemli bir çalışmayı hayata geçiriyoruz. Bu çalışma aynı zamanda özel sektör açısından bir ilk ve her konuda olduğu gibi biz Port Akdeniz olarak böylesine güzel ve önemli bir çalışmada, elimizi taşın altına hiç çekinmeden koyduk ve koymaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

ViraHaber.com

LİMAN Haberleri

Bodrum Cruise Port, 2024 Sezonunu Rekor Yolcu Sayısıyla Kapattı
Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor