Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Muğla, Afyon ve Konya illerimizde faaliyet gösteren sanayicilerimizden ve bu sanayicilerimizin temsil ettiği kesimlerin ilettikleri taleplerinde; Antalya’da uluslararası hava ve deniz limanlarının bulunması nedeniyle, Dünya’nın her yerine/her yerinden hava ve deniz yoluyla, yolcu, genel yük, dökme yük, proje yükü ve konteyner taşımacılığı mevcuttur. Bölgemiz turizm ağırlıklı olup, şu anda Dünya’nın en fazla 5 yıldızlı otele sahip bölgesidir. Toplamda 1000’e yakın Tesis ve yaklaşık 500.000 Yatak kapasitesi bulunmaktadır. Bu otellerin hemen hepsi ihtiyaçlarını ithalat olarak karşılamaktadırlar ve kullanılan mobilyalar, tekstil ürünleri, seramik porselen, yemek takımları, halılar ve küçük ev aletleri gibi eşyaların ithalatı maalesef Antalya harici başka şehirlerdeki ihtisas gümrüklerinden karşılanmaktadır. Yani Antalya’dan yurda sokulması mümkün değildi.
İhtisas gümrüklerinde öngörülen değişiklikler gerçekleştiği sürece bölgemizin ticaret hacmi doğrudan etkilenecek ve büyüme yönünde eğilim gösterecektir. Bildiğimiz gibi bölgemizin ihracat oranları, ithalat oranından çok daha yüksektir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, limandan dolu ihraç edilen konteynerlerin geriye boş olarak gelmesi ve bu bağlamda Antalya’ya uğrak yapan hatların, navlunlarını da buna bağlı olarak yüksek tutmasıdır. Bu süreçte ihracatta navlun fiyatları belirlenirken, konteynerlerin boş döneceği göz önünde bulundurularak navlunlar yüksek istenmektedir. Bölgemizin ihtiyacı olan ve diğer şehirlerden hali hazırda zaten gerçekleşen ithalatını Akdeniz Bölgesi’nde arttırmak, ihracatımızın da önünü açacaktır. Navlun fiyatları buna bağlı olarak düşecek ve ihracatçımızın rekabet gücü artarak ticaret hacmi genişleyecektir. Bölgenin ticaret hacminin genişlemesi doğru orantılı olarak bölgede istihdamı da arttıracaktır. Ayrıca şu anki mevcut durumda diğer bölgelerden ithal edilen bu ürünlerin Antalya’ya ulaşması ayağında ekstra taşıma maliyetleri oluşmakta ve bu durum dolaylı yoldan karayolu trafiğine de zarar vermektedir. Bu noktada öngörülen ithalatı arttırmak gibi gözükse de, aslında var olan mevcut ithalatı diğer bölgelerden buna daha çok ihtiyacı olan Akdeniz Bölgesine kaydırmak temel hedeflenen konudur.
Son 2,5 senedir PORT AKDENİZ-ANTALYA’nın yoğun girişimleri ile ANKARA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ, ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI, BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ve BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI’nın da tam desteği sayesinde, 03.10.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan aşağıdaki linkteki Tebliğ ile birlikte Mobilya İhtisas Gümrükleri arasına Antalya Gümrük Müdürlüğü de nihayet eklenmiştir. 2014 yılı başında da Küçük Ev Aletleri ile ilgili ihtisas gümrüğü uygulaması kaldırılmıştı.
Bu bağlamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı - Gümrükler Genel Müdürlüğü başta olmak üzere katkısı bulunan tüm Kurumlara, Oda, Birlik ve Derneklerimize, bölge ticaretimizin gelişmesi adına verdikleri destekten dolayı teşekkürlerimizi sunarız.
virahaber.com