Platformlar petrol aramaya değil hurda olmaya geldiler

Petrol fiyatları dip yapınca, arama ve çıkarma şirketleri deniz platformlarını hurdaya ayırmaya başladı. İzmir Aliağa’daki gemi söküm tesislerine 9 platform geldi. GEMİSANDER Başkanı Şimşek, “3 tanesi daha yolda. Sökmek üç ay sürecek” dedi

Petrol arama firmalarının hurdaya çıkardığı 12 platformun son durağı Aliağa oldu. İzmir Aliağa’daki Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’nde sökülen platformların yaklaşık değeri 70 milyon lirayı bulurken 3 ay sürecek kesimde bin 100 işçi çalışacak. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek yaklaşık 70 plaftormun daha Aliağa’ya getirileceğini açıkladı.

Ham petrol fiyatlarının son 2 yılda 102 dolardan 45 dolara inmesi petrol arama firmalarının da küçülmesine neden oldu. Avrupa ve Akdeniz bölgesindeki büyük petrol firmalarına hizmet veren arama şirketleri de düşen kâr marjları nedeniyle platformları hurdaya çıkardı. Türkiye’ye en son 20 yıl önce petrol platformunun söküm için geldiğini söyleyen GEMİSANDER Başkanı Şimşek, “Şu an için 9 platform sökülüyor. Önümüzdeki günlerde 3 tane daha gelecek. Bu platformların her birinin ağırlığı 10 bin ila 15 bin ton arasında değişiyor” dedi.

"Toplam 70 platform söküme gelecek"

Platformların İspanya, İngiltere, İskoçya, Brezilya, Malta gibi değişik ülkelerden geldiğini aktaran Şimşek, “Bugün için halen denizlerde, büyük petrol şirketlerinin işlerini yapan 60-70 platformu olan firmalar var. Petrol fiyatları dibe inince bu firmalar da bir araya gelip platformlarını satma karar aldı. 70 platform da söküm için önümüzdeki yıllarda Aliağa’ya gelecek” diye konuştu.

Gemi Söküm Bölgesi’nin aynı anda 25 gemi veya platform kesimi yapabilecek kapasitede olduğunu sözlerine ekleyen Şimşek, “Platformlar 3 şirket tarafından satın alındı ve kesim işlemleri yapılıyor. Ama kesime geçmeden önce söküme gelen tüm gemi ve platformlar karaya yanaştırılmadan, zehirli madde veya radyasyon olup olmadığına dair incelemeden geçiriliyor. Elde edilen veriler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderiliyor. İzin çıktıktan sonra bunlar karaya yanaşıp kesilebiliyor. Çıkarılan hurdalar ise sac, boru gibi ürün yapılması için İzmir’deki demir-çelik tesislerine gönderiliyor” ifadelerini kullandı.

Bu yılın ilk 8.5 ayında Aliağa’ya söküm için toplam 475 bin ton demire sahip gemi, platform ve yüzer aracın geldiğini anlatan Şimşek, “Yıl sonunda rakamın 600 bin tona çıkacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

İngiliz Kraliyet Donanması envanterinde olan ve ‘Denizlerin Kalesi’ olarak anılan savaş gemisi HMS Edinburgh ile 2003 yılında Irak işgaline katılan, Beyrut, Lübnan, Kıbrıs gibi Akdeniz bölgesinde de çeşitli operasyonlarda bulunan HMS York gemilerinin son durakları Aliağa oldu. Kesim için Aliağa’da gemi geri dönüşüm tesislerine getirilen her iki gemi de 4’er bin ton ağırlığında ve 141’er metre uzunluğunda. Aliağa’da daha önce de yine İngiliz Donanması’na ait HMS Ark Royal, HMS Invincible, HMS Plymouth ve HMS Manchester isimli askeri gemilerin sökümü gerçekleştirilmişti.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı