Piri Reis Üniversitesi mezunlarını denize uğurladı

Piri Reis Üniversitesi, dün düzenlenen 2015-2016 yılı mezuniyet töreniyle 276 mezununu denize uğurladı.

Onur Ömer Bilgi / Vira Haber

2015-2016 öğretim yılı mezuniyet töreninde, Denizcilik Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden 99’u ön lisans, 173’ü lisan 4’ü yüksek lisans 276 mezuniyet heyecanı yaşadı.

2015-2016 öğretim yılı mezuniyet törenine, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, TOBB Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanı ve Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi Sualp Ürkmez, Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi ve TURMEPA Deniz Temiz Derneği Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran, Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Gemi Makinaları ve İşletme Odası Başkanı Feramuz Aşkın, TÜDEV Mütevelli Heyet üyeleri, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, sektör  temsilcileri ile mezun öğrencilerin aileleri katıldı.

Tören başlangıcında İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Piri Reis Üniversitesi öğrencileri katılımcılara müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Törende ilk konuşmayı gerçekleştiren Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Piri Reis Üniversitesi’nin başlangıcından bu yana yaşadığı gelişmeleri anlattı. 2009 yılında üniversite kurulduğunda 137 öğrenci ile eğitim hayatına başladıklarını belirten Oral Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün 2271 öğrenciye ulaştık,  Eylül ayında  temennimiz 3200 sayısına ulaşmaktır. Öğrencilerimiz sayısal olarak yükseliş yaparken akademisyenlerimizin de sayısal ve niteliksel  gelişimine önem veriyoruz. Şu anda 178 akademik personele ulaştık. Önümüzdeki dönemde yeni bölüm ve programlar açıyoruz. Bunlardan biri de Endüstri Mühendisliği. Bugün 276 mezun verdiğimiz bir yıl. Temennimiz önümüzdeki yıllarda mezun sayılarını katlayabilmek. İlk mezuniyetimizde 53 öğrencimizi mezun etmiştik. Bugün 244 öğrenci daha mezun verdiğimiz bir yıl yaşıyoruz ve toplamda 1433’e ulaşıyoruz. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda kat ve kat arttırmaktadır. Çok sayıda yeni programlar başlattık. Yeni 10 programa ulaştık.  Bizleri de öğrencilerimizin bu mutlu gününde yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum.”

TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanı Sualp Ürkmez yaptığı konuşmada öğrencilere başarılar dilerken kendilerinin TÜDEV Kariyer Planlama ile sürekli yanlarında olacaklarını söyledi. Piri Reis Üniversitesi’nin 23 senelik vakfın sadece 8 senelik üniversitesi ve daha bebek olduğunu söyleyen Ürkmez sözlerine şöyle devam etti: “Gerçekten çok gururluyuz. Türk Deniz Eğitim Vakfı bu arkasında Deniz Ticaret Odamızın olması vasıtasıyla eğitime yatırımlar yapıyor. Gelirlerinin büyük bir oranını bağışlıyor. Biz de böylece öğrencilerimize burslar verip onlara eğitim alanında şans tanıyoruz. Gördüğünüz gibi bugün buradaki öğrencilerimiz de bu şansı başarıyla değerlendirmiş, buraya kadar gelmiş ve mezun olmayı hak etmişlerdir. Aslında bakarsınız bu öğrencilerimizin bundan sonraki döneminden vakfın kariyer planlaması ile sürekli işleri olacak. Çünkü Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın kariyer planlaması onların gelecekteki iş olanaklarını değerlendirip onlara sürekli yardımcı olacak birçok şirkette de onların yerlerini sağlayacak. Bu bilgiler ışığında öğrencilerimizin tabii çok güzel günler geçirdiklerini düşünüyorum. Hepsini tebrik ediyorum.”

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, Piri Reis Üniversitesi’nin genç ama sanayi ve dinamikle çalışan bir üniversite olduğunu belirtti. Türkiye’nin denizcilik politikalarında Piri Reis Üniversitesinin etkin rol almayan başladığını söyleyen Hızırreis Deniz, “başarılarınızın Türk denizciliğine daha fazla katkı sağlayacak ve yön verecek şekilde hem bilimsel hem de sanayinin içinde yer alarak devam etmesini temenni ediyorum. Öğrencilerimiz, artık bizim meslektaşlarımız. Yolları ve bahtları açık olsun diyorum. Denizciliğin 21.yüzyıl dünyasının bir numaralı sektörü olduğunu ve rollerini iyi oynamalarını rica ediyorum. Kendilerini en iyi şekilde yetiştirmelerini istiyorum” dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızırreis Deniz’in ardından konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli bakanlık olarak denizcilik eğitimine çok önem verdiklerini şu sözlerle ifade etti: “Bakanlığımız eğitime çok önem veriyor.Ülkemizde şu anda 146 eğitim kurumu var. Bunu YÖK’e bağlı 27, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 48, özel eğitim kurumları da 72. Eğitim kurumları yeterince var ama kaliteyi elden düşürmeyeceğiz. 2010 Manila Programı’na göre, bakanlığımızın yaptığı denetim sonucunda şu anda askıda olan 73 eğitim kurumu var bunların içinde ve 13 eğitim kurumu da kapatıldı. Sonunda kadar sizi takip edip, destekleyeceğimizi belirtmek istiyorum.”

Son olarak konuşma yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, Piri Reis Üniversitesi’nin çok yeni olduğunu fakat hedeflerinin Türkiye’de kendi alanında ilk sıralara yükselmek olduğunu söyledi. Gerçek bir denizcilik üniversitesi oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Kalkavan, “Hiçbir üniversite de bu kadar denizcilik yok. Ama bizim denizcilik dışındaki bölümlerimizi de denizcilikle bitişik kabul ediyoruz. Hepsini denizci olarak görüyoruz” dedi.

Konuşmasında denizciliğin stratejik bir alan olduğunu ve çoğu insanın bunu anlamadığını vurgulayan Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Kalkavan sözlerine şu şekilde devam etti: “Denizlere hakim olmayan, cihana hakim olamaz lafı çok doğru. Bugün bunu Amerika başardı ve dünyayı kontrol altında tutuyor. Baktığımızda Ergenekon darbe olaylarında denizcilerin içeriye girmesinin çok önemli bir sebebi vardı. Çok ilerlemişti Deniz Kuvvetlerimiz. Çok değerli insanlarımız hak etmedi, uzun zamanlarını içerde kaybettiler.  Bir şey öğrendik, bu sayede denizcilik gücünde iyi şeyler yaptığımız gördük. Onlar boşuna bedel ödemediler. Artık deniz gücü sadece askerlerden oluşmuyor. Bir denizcilik gücü çalışanıyla, eğitmeniyle, okurlarıyla, denizcilikle ilgili her türlü branşta işverenle, sevenle büyük bir denizcilik gücü oluşturmak mecburiyetimiz var. Bu yolda büyük önder Atatürk’ün söylediği refahı yüksek ülke konumuna geleceğiz. Deniz kuvvetlerini engellemenin esası farklı bir oyundu. Geldiğimiz durumda şunu görüyoruz; bu alanda çok hızlı büyüyoruz. Neredeyse Avrupa’nın tamamı kadar öğrenci yetiştirmeye çalışıyoruz. Çok değerli gençleri hazır meslekleri ile hayata hazırlamak ana gayemiz. Vakıf başkanımız söyledi, evet kariyer planlama denizcilerimizin tamamını iş olanağı ile dünyaya üst derece yönetici olarak göndereceğiz. Çocuklarınız pırıl pırıl bir meslek sahibi olarak yeni bir alana girecekler ve büyümeye devam edecekler. Gençlerimiz bu alan girdiler ve dünya vatandaşı oldular. Hikâyemiz çok uzun. Çok güzel bir okulda sizleri yetiştirmeye çalıştık. Deniz Ticaret Odası Türkiye’de değil dünyada böyle bir oda yok. Tüm gelirlerini eğitime yatıran başka bir kurum yok. Meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz. Hocalarımıza da denizcilik gücünün bir parçası olduğu için teşekkür ediyoruz.

Hayatta bugün yeni bir gün. Birinci fasılı başarıyla tamamladınız. Bu noktadan sonra daha sıkıntılı bir dönem başlıyor. Burada belli kurallar var. Hayatta edindiğiniz tecrübelerle sabırla devam edeceksiniz. Çok iyi bir dinleyici olun, kavgadan uzak durun. Her şeyi biliyorum demeyin. Bizim toplumun hastalığı. Üstünüze vazife olmayan işleri bilmiyorum deyin. Özür dilemeyi bilin. İnsanoğlu hata yapacaktır. Özür dilemek büyük bir olgu, erdemdir. Hiçbir zaman pes etmeyin. İyilikten pes etmeyin sebebi ne olursa olsun. Başarılar diliyoruz. Piri Reis Üniversitesi mezunları olarak sizinle gurur duyacağımız alan her alanda kavgadan uzak durmanız. Tartıştığınız kişinin fikrine katılmama hakkınız var.” 

Konuşmaların ardından mezun olmaya hak kazanan öğrencilere diplomaları verildi. Diplomaların verilmesinden sonra  Okul Birincisi Gökçe Barış bir teşekkür konuşması yaptı. Barış; “Hepimiz Piri Reis Üniversite’ne farklı şehirlerden, farklı kültürlerden geldik. Hepimizin farklı düşünceleri, hayalleri vardı. Hepimizin ortak bir paydası vardı ki, o da, iyi bir eğitim almak… Birçoğumuz bu amaç uğruna ailelerimizi, çocukluğumuzun geçtiği mahalleleri, yakın dostlarımızı geride bıraktık. Okuduk, çalıştık, çabaladık ve bugün seçkin bir üniversiteden mezun olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.” diye konuştu.

Okul Birincisi Gökçe Barış Konuşmasına şöyle devam etti. “Biz üniversite hayatımıza 5 yıl önce bizler kadar küçük ve içten, mütevazı bir okulda başladık. Geçen yıllar sadece bizi değil okulumuzu, okulumuzun olanaklarını, bilgi ve deneyimlerimizi de büyüttü. Bu beş yıl içerisinde; düşünmeyi, tartışmayı, üretmeyi, sevmeyi, anlamayı ve en önemlisi öğrenmeyi öğrendik. Bilgiye nasıl ulaşabileceğimizi, eğitimin ve gerçek bilgeliğin sadece kütüphane duvarları arasında veya dünya sınırlarında olmadığı öğrendik. Biz kısaca, öğrenmenin, sonu olmayan bir sefer olduğunu öğrendik. Biz Piri Reis Üniversitesi öğrencileri için her türlü fedakârlığa katlanan ve her zaman her koşulda yanımızda olan, mesafelerin engel olmadığını denize çıkmadan önce bize öğreten ailelerimize ve verdikleri eğitimle daima yolumuzu aydınlatan saygıdeğer hocalarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunarım.”

Tören,   öğrencilerin eğitim hayatları boyunca heyecanla beklediği kep atımı yapıldı. İftar saatinde tüm katılımcılara yemek ikramı yapıldı. Piri Reis Üniversitesi Gemisi’nden yapılan havai fişek gösterisi ve  mezuniyet pastasının kesilmesiyle son buldu.

ViraHaber.com

EĞİTİM Haberleri

Naci Alkoç Eğitim Vakfı’ndan Öğrencilere Burs İmkanı
Doç. Dr. Günseli Naymansoy’dan “Meslek Kültürü ve Etiği” Semineri
Sabancı Üniversitesi IICEC’ten Sürdürülebilir Bilgi Teknolojileri Webinarı
Karadeniz için Yenilikçi Mavi Ekonomi: Kapasite Geliştirme Çalıştayı İTÜ'de Gerçekleşecek
Çevreci Okullara "Yeşil Bayrak"