Dünya gazetesinden Aydın Şahinalp’in haberine göre, Petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş ile petrol ihraç eden ülkelerin üretimi kesmemesi dünyada ucuz petrol bolluğuna neden oldu.
2008 yılının temmuz ayında 146 dolar olan petrol varil fiyatları aralıkta 36 dolara kadar düşmüştü. O dönemde ham petrol satıcıları stoklarındaki ham petrolü satmak yerine fiyatların yükselmesini bekledi. Ham petrol tedarikçileri, 2009 yılının sonuna gelindiğinde iki katı artan petrol fiyatlarını fırsata dönüştürerek depolarındaki ham petrolü satarak bilançolarına rekor kâr yazdırmıştı.
Petrol fiyatlarının 45 dolar seviyelerine kadar düştüğü bu günlerde de 2009 yılına benzer bir durum oluşmaya başladı. Rekor kâr iştahı yeniden kabardı.
KİRALIK DEV TANKER YARIŞI
Haftalık Bloomberg Businessweek dergisinde yer alan habere göre, resesyonun başlangıcından bu yana ham petrol satıcıları dev tankerleri kiralama yarışına girdi.
Petrol fiyatlarındaki yükselişi İsviçre merkezli dünyanın en büyük beşinci ham petrol satıcısı Gunvor 621 milyon dolar gelir elde etmişti. Geçtiğimiz haziran ayından bu yana yüzde 50 oranında düşen petrol fiyatları tarihin tekerrür edebileceği sinyalini veriyor. Vitol, Koch, Royal DutchShell ve Trafigura gibi petrol devi şirketler ellerindeki ham petrolü depolamak için birçok petrol tankeri kiraladı.
15 DEV PETROL TANKERİ KİRALANDI
Uluslarası Enerji Ajansı'nın 16 Aralık tarihli raporuna göre, hammadde şirketleri 2 milyon varil kapasiteli dünyanın ikinci sınıf en büyük 15 petrol tankerlerini rezerv etti. OPEC'in 27 Kasım'da üretimi kısmayacağına dair yaptığı açıklamadan bu yana dünyanın en büyük petrol ulaştırma firması olan Bermuda merkezli Frontline'nın hisseleri iki kat yükseldi.
TANKLARDA 33 MİLYON VARİL PETROL
Ham petrol şirketleri işlenmemiş petrolü saklamak için karasal çözümleri de göz ardı etmiyor. ABD'nin en büyük ham petrol deposunun yer aldığı Oklahama eyaleti Cushing kentindeki ham petrol depo merkezinde depolanan petrolün miktarı yüzde 85 artarak 33 milyon varil petrole çıktı.
Hollanda Rotterdam merkezli dünyanın en büyük petrol depolama operatörü Royal Vopak'ın hisseleri yüzde 16 arttı. Ham petrol depolama talebindeki yükselişe dikkat çeken SNS Menkul Kıymetler'den Martijn den Drijver, "Son günlerde ham petrol depolama talebinde bir patlama yaşanıyor. Karasal depolama işlemi petrol tankeri kiralamaktan çok daha zor. Dünyadaki karasal depolamanın yüzde 90'ı Royal Dutch Shell , BP ve Chevron'nın kullanımında. Bu nedenle bağımsız hammadde satıcıları petrol tankeri kiralamaya yöneliyor " dedi.
Tarihi dip yapan petrol fiyatlarının yeniden 100 dolar ve yukarı seviyelere çıkmasıyla ham petrol satıcısı firmaların ne kadar kazanç elde edecekleri merakla bekleniyor.
virahaber.com