Semerciyan, Kruvaziyer turizmindeki gelişmelere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, kruvaziyer ile seyahat etmeyi tercih eden yolcu sayısındaki artışın başlıca sebebinin konforlu seyahat etme ve her gün başka şehirde uyanma isteği olduğunu, gelişen gemilerin artık başlı başına bir destinasyon halini aldığını kaydetti.
Eskiden 2 bin kişilik gemiler büyük olarak kabul edilirken, bugün 5 bin kişilik gemilerde, çeşitli aktivitelerin olduğu tematik seyahatlerle sosyalleşme imkanı sunulduğunu ifade eden Semerciyan, her bütçeye uygun seyahat alternatifleri sunulan sektörde, yolcuların vereceği bahşişlere kadar önceden belirlendiğinden yolcunun hesabını önceden bilmesi açısından gemi ile seyahat etmenin, yolcu için çok daha hesaplı olabildiğini vurguladı.
Yaz aylarında Akdeniz önemli bir destinasyon olarak tercih edilirken, kışın Karayipler’in ve sıcak bölgelerin tercih edildiğine işaret eden Semerciyan, Türkiye’nin Avrupa ve Akdeniz çanağında tarihsel ve doğal özellikleri sayesinde Fransa, İtalya ve İspanya ile yarıştığını, dini ve kültürel özellikleri nedeniyle turistlere daha egzotik geldiğini, hem oryantal hem modern kültürü birleştirdiği için daha çok tercih edildiğini belirtti.
Figen Semerciyan, şunları kaydetti: "Türkiye’nin 4 yıl önce 11 değişik limanına gemi seferi düzenlenirken 3 yılda bu sayı 25 limana çıktı. Türkiye’nin popülaritesi arttı. Özellikle seyahat eden kişiler kruvaziyerle Türkiye’ye her geldiklerinde farklı bir tat alıyor. Ancak, Türkiye’nin de bu sektörde gelişmesi gerek. Sektör hızla gelişirken ülke limanları da uyum göstermeli. Özelleştirme bu noktada kilit rolde.
Özelleşen limanlara yapılan yatırımlarla ve aktif pazarlama faaliyetleriyle daha çok gemi ve dolayısıyla ülkeye daha çok turist gelmesi sağlanıyor. 2003 yılında Kuşadası Limanı sefer sayısı 444 iken, 2011 Eylül ayında yüzde 41,4 artış ile sefer sayısı 628’e çıkmıştır, yolcu sayısı ise 2003 yılında 8 milyon 46 bin 57 iken, 2011 Eylül ayında 27 milyon 763 bin 740’a çıkmıştır.’’
Kuşadası, Antalya ve Bodrum limanlarının birleşerek Global Liman İşletmeleri çatısı altında toplandığını anımsatan Semerciyan, portföylerindeki 3 limanla Türkiye’nin 25 limanına sefer yapan gemi trafiğinin yüzde 50’sini kapsayan Global Liman İşletmeleri’nin, üye olduğu birlikler ve pazarlama faaliyetlerinin tek elden aktif şekilde yapılması ile sefer sayılarını artırdığını vurguladı.
gazete5